Новини про фільм (2008)

15 липня 2008,  22:20 | Рецензії | Автор: ВОРОНОВ МАКСИМ

Мені дуже прикро дивитися, як старіють великі актори. Гроші заробляти треба, але кожний гонорар дістається все складніше й складніше. Чудовий комік Едді Мерфі, над пригодами якого ми сміялися на початку дев'яностих років, поступово здає свої позиції й знімається в усе більш безглуздих фільмах. Останній приклад такого фільму - «Знайомтеся: Дейв».

Сюжет фільму «Знайомтеся: Дейв» (Meet Dave) наступний. Білозубий негр у світлому костюмі, який носить горде китайське ім'я Дейв Мін Чжан (Едді Мерфі) приїжджає покоряти Нью-Йорк. Він прогулюється по багатолюдних вулицях, але поводиться якось не так. Його рухи дуже дивні й неузгоджені, а вчинки взагалі не зрозумілі здоровій людині.

Насправді - Дейв Мін Чжан не людина, а космічний корабель, або скоріше якийсь транспортний засіб, яким управляє група інопланетян-ліліпутів, які відрізняються не по іменах, а по номерах. Транспортний засіб не завжди добре управляється, проте дуже міцно й надійно. Йому не страшні ні божевільні ньюйоркці, ні таксі або інші транспортні засоби.

І подорожували б інопланетяни-ліліпути по божевільному Нью-Йорку, якби їхній транспортний засіб, він же Дейв Мін Чжан, він же Едді Мерфі не зустрів чарівну Джину (Елізабет Бенкс), в яку по вуха або по самі ілюмінатори закохався...

Фільм справляє двоїсте враження. З одного боку приємно знову побачити Едді Мерфі («Поліцейський з Беверлі-Хіллз», «48 годин», «Поїздка в Америку», «Божевільний професор») з іншого боку - протягом фільму на нього просто боляче дивитися. Він старанно імітує ходу й кривляння Джима Керрі, осяйно посміхається, грає смішні сценки, але це все не те. Пропав той драйв і запал, який був у його перших фільмах і який можна побачити в записах "Saturday Night Live" (аналог Камеді клаб) з його участю. Подібне я бачив у фільмі «Доктор Дулітл» - начебто б комедійний актор, але виглядає не смішно.

Якщо цілий ряд фільмів з його участю можна назвати сімейними фільмами, то «Знайомтеся: Дейв» - це скоріше дуже слабенька комедія. Продюсери фільму зробили ставку на одну-єдину зірку й оригінальні спецефекти: тіло - корабель дійсно зроблений чудово, але мікроінопланетяни, які вилазять із всіх дір на обличчі Едді Мерфі, виглядають якось не дуже. Бюджет фільму величезний - $100 000 000, видно, що ці гроші вкладені в спецефекти, та й гонорар старіючої зірки теж немаленький, але немає гарантії, що прибуток, отриманий від прокату цього фільму, зможе покрити всі витрати на створення.

«Знайомтеся: Дейв» - це слабенька комедія з єдиним зірковим актором. Думаю, що варто дочекатися виходу цього фільму на ДВД і подивитися фільм вдома, а не на великому екрані.