Рецензії на (2016)

23 вересня 2016,  01:10 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

В останні роки кінематографісти відчайдушно намагаються під новим кутом поглянути на жанр вестерну і вдихнути в нього нове життя. В результаті на світ з'являються як шедеври «Джанго вільний» і «Легенда Х'ю Гласса», так і досить посередні кінокартини в дусі «Мільйон способів втратити голову» і «Джейн береться до зброї». Тому до новини про те, що Голлівуд збирається перезняти свою легендарну «Чудову сімку», було не складно поставитися скептично. Чи змогла вона в результаті вийти хоча б частково чудовою?

Надихнувшись класичним вестерном 1960 року, де знялися кінолегенди Стів Маккуїн, Ілай Воллак і Юл Бріннер, режисер Антуан Фукуа вирішив і сам пошукати щастя на Дикому Заході. Знову озброївши на екрані свого давнього друга Дензела Вашингтона він відправляє нас скакати разом з ним і його новими і старими товаришами сонячними преріями, щоб відновити справедливість в одному селі, де всім заправляє безжалісний бандит.

З першим із легендарної Сімки ми знайомимося з героєм Вашингтона Семом Чісолмом, мисливцем за головами, чиє прибуття в нове місто розносить там весь салун. Але що поробиш, такі правила гри на Дикому Заході – як тільки наставляєш на когось револьвер, нехай той чоловік і є небезпечним злочинцем, тут же на тебе буде наставлена ще чиясь пушка, адже тут багато люблять змагатися у влучності. Там Чісолм і помічає не дрогнувшего Джоша Фаррадея, в образі якого весь фільм блищить Кріс Претт, і залишається справа за малим: зібрати ще п'ятьох сміливців-головорізів, які погодяться допомогти наполегливій жінці і її селу.

Здавалося б, заради чого ще, як не грошей, досвідчені пройдисвіти погодяться ризикувати своїм життям? Але чим ближче дізнаєшся про кожного з них, тим ясніше стає, що вони тут не заради дзвінкої монети. Кожному з них просто необхідно зробити у своєму наповненому гріхами житті хоч щось вартісне, чим вони потім зможуть пишатися. Якщо, звичайно, вистоять проти цілої армії. І не важливо, втілюють цих героїв такі відомі актори, як Ітан Хоук і Вінсент Д’Онофріо або менш відомі, як Лі Бен хонМануель Рульфо чи Мартін Сенсмейер, адже кожен з них перебуває на своєму місці і є по-своєму незамінним і колоритним персонажем. А за всією їх бравадою все-таки ховаються добрі і хоробрі серця, які викликають повагу.

Хоча лідером Сімки є Чісолм, її справжня голова – бойова Емма Каллен у втіленні Хейлі Беннетт, яку ви можете знати по фільмам «Великий зрівнювач» з тим же Вашингтоном і «Хардкор». У неї є декілька відмінних моментів, які дозволяють цю героїню вважати повноцінним восьмим членом Сімки, якщо це можливо з точки зору математики. Та й без сміливості цієї героїні таку команду навряд чи б вдалося зібрати.

Останнім часом в кіно все гірше з лиходіями що запам'ятовуються, оскільки кінематографісти воліють робити акцент на тому, що в кожному персонажі може ховатися як добро, так і зло, стираючи між ними межі. Тут же у нас є Бартоломью Боуг, для якого золото є найвищою цінністю, і плювати йому, скільки людей поляже заради його збагачення. Тобто, він – просто чисте втілення зла. Та й Пітер Сарсгаард зіграв свого Боуга так, що його лиходієві хочеться плюнути в обличчя, а розправи над ним очікуєш з особливим передчуттям.

Якщо відкинути забобони, то «Чудова сімка» приховує в собі чимало приємних речей, як, наприклад, гумор і чарівність Претта, драматизм Вашингтона, людяність Хоука, схожість Д’Онофріо з великим ведмедем, влучність Бен-хона, підколи Рульфо та пунктуальність Сенсмейера (в тій сцені, коли вже здавалося, що все пропало), стали серцем і душею фільму. А безпосередній захист села є наймасштабнішою перестрілкою в кіно цього року. Якщо ви любите цей жанр, то просто повинні це побачити. Звичайно, порівняння римейку з оригіналом є дуже невдячною справою, але «Чудова сімка» Фукуа зуміла все-таки піти своїм шляхом, і в неї є непоганий шанс якщо не завоювати ваше серце, то хоча б змусити його перейнятися симпатією до цих сімох головорізів, які відважно захищають чуже село.

Ці герої дійсно опинилися по-своєму прекрасні, довівши, що жанр вестерну все ще живий. Принаймні, він здатний ще щось підірвати.