Рецензії на (2005)

14 листопада 2005,  08:00 | Рецензії | Автор: Redder

П'ятого дня вдалося подивитись фільму «Дум». Фільма йде приблизно півтори години, а файл зайняв чомусь усього 400 мегабайт. Якість, звичайно, погане, екранка, але однаково - прикольно. Не втомлююся дивуватися вигадці наших стискувачів і компресорів.

Фільму, як не дуже складно здогадатися, по мега-грі “Doom”, перша частина якої, до речі вийшла дванадцять років тому, в 1993. Треба б про таке пам'ятати. Другий Дум з'явився роком пізніше, в 94, і як і слід було сподіватися, особливих новин у плані графіки не приніс. Але від нього цього й не було потрібно. Взагалі, ігри раніше робилися за принципом - «геймплей рулить!», а тому графічно більш старі й більш нові частини гри різнилися не дуже сильно. Головне був - геймплей. І ще сюжет.

Чим крім сюжету відрізнялися перший і другий Фоллаути? Правильна відповідь - нічим. А яка гра була. А Thief - перший і другий? Краса, незважаючи на криву графіку. От і Думи - вони теж усе родом звідти. Тобто графіка в них - не головне.

Але мова, власно, не про ігри взагалі. Мова - про фільм. Робився він, мабуть, на основі третьої частини, тобто тієї, де ліхтарики, темно, страшно й незрозуміло. І трупи на стелі. Особисто мене, що жваво пам'ятає яскраво-червоні рівні другого Дума, таке рішення розроблювачів здивувало. І рішення продюсерів новоявленого фільму - теж здивувало. Причому - сильно. Але сюжет здивував ще більше.

В Doom II весь, з дозволу сказати, сюжет був хоробро заверчений навколо протистояння бравого десантника й сил Ада. Щодо першої частини говорити із упевненістю не можу, тому що в першу частину не грав. Але судячи з тому, що й в DOOM 3 чорти теж бігають юрбами, сильно вона в сюжетному плані не відрізнялася.

У фільмі чомусь мова йде про якісь дурні археологічні розкопки, про якихось самовідданих учених, що відважно рятують розбиті глючащі сервера з даними, про людський геноме, що вони нібито там на Марсі розшифровували... Яка дурниця, типу більше ніде не можна геном розшифровувати як на Марсі. От в Resident Evil чесно сказали - працювали над зброєю. І це зрозуміло - над чим же можуть працювати самовіддані вчені, як ні над зброєю. А отут - геном. Незрозуміло. Напевно, просто слово сподобалося.

Ну й природне порівняння в Resident Evil отут неспроста. Тому як уже не мною помічено, що фільм - одна велика крадіжка з першого Резидента, теж, до речі, адаптованого з PlayStation-Іграшки, але переважаючого цей Doom разів у шістнадцять. По-перше, отут немає Милі Йовович, а це дуже погано. По-друге, там був дуже харизматичний начальник групи, якого злі лазери порізали на фарш. А отут мордатий начальник групи перетворюється в зомбі, тому що він злий, а зло повинне бути покаране. По-третє, там був відмінний лиходій на ім'я Спенс, а отут нікого подібного й близько не спостерігалося.

Ну й по дріб'язках - де весь широкий думський бестіарій? Де какодемони, де арахноїди, де спайдермайстермайнди, кібердемони, просто демони, де різноманітні види зомбі, нарешті? Показали одного імпа, та й то, пояснили, що це не імп зовсім, а житель станції - мутант, і вирішили, що вистачить із глядачів. Не вірю!

Дуже засмутила зброя, зокрема BFG 9000. По-перше, усі знають, що BFG розшифровується як Big Fucking Gun. У фільмі його чомусь перейменували в Big Force Gun, очевидно побоялися, що десантники засоромляться з такою неблагозвучною зброєю бігати. По-друге, BFG в оригінальному Думі палило що будь здоровий, не кашляй, спалювало все в межах прямої видимості. У фільмі - нічого подібного, стріляє якимись соплями, що роз'їдають стіни й ні в кого толком не попадають. Чорт зна що.

Нарешті, із сюжетом якась незрозумілість - типу імпи кусали тільки тих, у кого була схильність до насильства, а добрих і ласкавих навпаки, не кусали ні в яку. А отчого тоді одного з перших гризнули самого праведного з них - морально стійкого християнина на ім'я Грішник? Незрозуміло геть-чисто.

Мораль - відстій.

PS - багато говорили про революційний хід - вид від першої особи «як у грі». Є таке, триває рівно п'ять хвилин і фільм не рятує ніяк.

Мораль ще раз - відстій. Розчарували неймовірно.