Новини про фільм (2005)

4 листопада 2005,  11:23 | Рецензії | Автор: Redder

Недавно закінчив-таки дивитися фільм «Брати Грімм». Вийшов він уже досить давно, але до мене потрапив у такій якості, що я тільки плюнув і не став псувати собі враження від перегляду. Став чекати.

І от не далі як третього дня відкопав нормальної якості картинки, плюс дубляж. Не DVD, але зійде. Став дивитися.

Фільм, як нескладно догадатися, про братів Грімм, багатьом відомих як мега-казкари. Ну й закручена вся дія, як і слід було сподіватися саме навколо їхньої казкової кар'єри, зустрічі із власноручно описаними персонажами, і все таке. Ну, так, чисто для довідки - брати Грімм, особливо старший брат, Вільгельм, відомі в першу чергу як учені. Вільгельм Грімм, приміром, написав основну працю по лінгвістиці - «Німецьку граматику», а ще вони - уже разом - є авторами так званої міфологічної школи в лінгвістиці. Ще Вільгельм довгий час працював викладачем у Берлінському університеті, а молодшенький там же запалював бібліотекарем. Про мандрівки й знищення відьом і інших примар історія вмовчує. Але це, взагалі-то, до слова. Мова про фільм, а там буває всяке.

Ну отож, фільм. По сюжету брати Грімм, Вілл і Джейкоб, ходять собі по Німеччині, що тоді була взагалі ніякою не Німеччиною, а купою окремих князівств, стягують із довірливих сільських жителів плату за знищення місцевих демонів, яких самі ж і створюють, і в такий спосіб у вус не дмуть.

Але не все так гладко! По-перше, зрештою, один з демонів виявляється сьогоденням. Перебороти його, таким чином, треба вже всерйоз. Ну й по-друге, німецькі землі захоплює Франція. Не здригнувшись, відважні брати віч-на-віч зіштовхуються із знахабнілою французькою вояччиною...

Взагалі-то це дуже цікаво, що в багатьох останніх американських фільмах головними негативними героями виявляються саме французи. Уперше це відобразилося у фільмі S.W.A.T, де головною заразою був начальник-француз. Потім дві останні Матриці з Меровингом. Ну й брати Грімм сюди теж непогано вписуються. Пояснюється це дуже просто: Францію - це огидно нахабна країна, що в 2003 році геть-чисто відмовилася нападати разом зі США на Ірак. Американці такої нахабності не забувають. І от, будь ласка - тримай, село, трактор; черговий француз - чергова бяка. Присутня у фільмі шістка головного гада-француза по національності - італієць. Француз його дуже не любить і навіть говорить, що ніколи не довіряв італійцям. Слухати це дуже смішно, особливо якщо згадати, що на початку 19 століття, коли, власно, і відбуваються всі описані події, Францією рулив ні хто інший як Наполеон, по національності саме італієць. Загалом, усі веселяться як можуть.

А взагалі вийшло так нічого, живенько. Ходячі дерева, вовк-перевертень, пряниковий чоловічок, принцеса у вежі - прикольно. Спецефекти не розчаровують, сцена підпалу лісу з наступним гасінням мені дуже сподобалася. Самі брати теж смішні - такий собі сорочка-хлопець із братиком-інтелігентом, чисто як у старих радянських фільмах. Ну й літаючі чорні ворони, яких закупили, мабуть, по дешевці у Нічного Дозору, теж додають.

Нормально. Тверда четвірка.