Новини про фільм (2003)

23 жовтня 2005,  08:30 | Рецензії | Автор: Redder

Так історично зложилося, що в даний момент на Землі є рівно один глобальний центр кінопромисловості. Називається він Голівуд, розташований у США. Саме там знімається приблизно дев'яносто відсотків фільмів, які ми дивимося за своє життя. Саме йому ми платимо гроші коли йдемо в кіно за черговим мега-блокбастером.

Нічого дивного, що багатьом таке положення речей не дуже подобається. Вони б і самі хотіли одержувати гроші за фільми, але от лихо - поки не тягнуть. Індуси вийшли з положення, побудували в Індії, неподалік від Бомбея, так званий Боллівуд, і знімають собі фільми - індійські природно - які із задоволенням дивиться вся Азія. Китайці теж не дрімають, а щоб не дрімати, теж знімають, беручи окремі сюжети з Росії. От недавно, наприклад, "Як загартовувалася сталь" зняли. Росіяни, знову ж. Ну й французи, звичайно.

До європейського кіно, і французького зокрема, у мене відношення двояке. З одного боку от він - Канський кінофестиваль, де за всю його історію не було виставлено жодного пристойного фільму, з іншого от вони - шедеври європейського прокату - "Таксі" і "Доберман". І тепер от ще "Криваві жнива".

Взагалі-то в оригіналі фільма називається Haute Tension, що, наскільки я пам'ятаю французький, означає "Високу напругу", ну та добре з нею, з назвою. Головне в сучасному Європейському фільмі що? Головне - сюжет.

Він простий і суворий. Дві дівчини, Алекс і Марі, приїжджають у заміський сільський будинок батьків Марі щоб зайнятися... не вгадали, економікою й фінансами. У Марі в голові порожньо, а Алекс навпаки - видний фахівець у цій області, от і напросилася бідна Машка позайматися. Приїжджають вони пізно, і відразу вкладаються спати. Марі засинає відразу, Алекс для запалу дрочит.

Така зав'язка здалася мені багатообіцяючою, відразу зрозуміло - не просто так вона дрочить, а, як і прийнято в європейському кіно - із глибинним змістом. Будинок поступово поринає в морок і ніч. І отут - сюрприз! - до будинку підрулює злісного вигляду мужик, що, ні слова не говорячи, мовчки відрубує голову батькові Масяні, відрізає голову її матері й влучним пострілом із дробовика порешує молодшого брата бідолахи. Саму ж Марі він зв'язує й упаковує собі у фургончик. Подрочивша й посвіжіла Алекс показує лютого дурня - не валить із залитого кровищей будинку, а навпаки - завзято стежить, що злісний маніяк буде робити далі.

Починаючи із цього моменту я почав засмучуватися, тому що показувати, що головна героїня повна дура - це хід у корені невірний. Найобразливіше, що незважаючи на всю свою тупизну вона обов'язково залишиться в живих, інакше з головними героями ніяк не можна. Засмучувався я в такий спосіб ще хвилин тридцять, а потім знову зрадів, тому як виявилося, що все зовсім не так просто - і насправді... Хоча спойлити все-таки не хочеться - усі, хто любить тонни кровищи на екрані, залишаться не розчарованими. Як я

А ще фінальна мізансцена зворушливої жіночої любові теж зарулила, отут все ніштяк. І взагалі - прикольно.