Рецензія на фільм «Том і Джеррі»
Звичайна комедія про легендарних кота і мишеня

3 березня 2021,  22:05 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

На комедійних мультфільмах про Тома і Джеррі, яких знамениті американські мультиплікатори Вільям Ханна та Джозеф Барбера придумали в 1940-му році, виросло вже декілька поколінь. Імена цих кота й мишенятка діти по всьому світу запам'ятовують раніше, аніж імена супергероїв Marvel і DC, але, як не дивно, Том і Джеррі рідко отримують квиток на великий екран. Дуже рідко. І режисер Тім Сторі вирішив це виправити.

Мікс художнього кіно з анімаційними персонажами не завжди закінчується успіхом, але часом такий прийом створює нову класику, як це було у випадках з фільмами «Мері Поппінс», «Хто підставив кролика Роджера», «Космічний джем» і навіть минулорічний «Їжак Сонік». Сторі, який найбільш відомий завдяки посередній супергеройській дилогії «Фантастична четвірка», ще не працював з анімаційними героями, зате у нього було більш ніж достатньо досвіду роботи зі спецефектами. Так що його Том і Джеррі, осучаснені на комп'ютері, відмінно вписалися в людський світ, але, на жаль, сценарій їхньої всього другої повнометражної пригоди в історії кіно нагадав божевільний вінегрет, де всього дуже багато. А головних героїв – мало. Так що давайте розберемося в цьому вінегреті детальніше.

Оскільки стіни заміського будинку, де зазвичай відбуваються головні пригоди Тома і Джеррі, тісні для повного метра, сценарист Кевін Костелло вирішив відправити цих героїв у подорож у велике місто. І, звичайно ж, ним став Нью-Йорк. Як в одній зі старих короткометражок, де Джеррі відправляється на поклик вогнів Великого яблука і після черги різних подій вирішує повернутися в рідний заміський будинок. Але тут наші невгамовні кіт та мишеня, схоже, вирішили назавжди попрощатися з провінцією і влаштуватися в Нью-Йорку. Адже Том так мріє стати піаністом, а Джеррі завжди буде неподалік. Як раптом мишеня першим знаходить для себе найшикарніші (і безкоштовні) апартаменти на Манхеттені – готель Royal Gate, де він відчуває себе справжнім Кевіном МакКаллістером із «Сам удома 2», дивлячись телевізор та об'їдаючись різною смакотою, яку краде на кухні. Поки на горизонті не з'являється Том і не намагається зіпсувати мишенятку всю його малину.

Сполучною ланкою між Томом, Джеррі та світом людей виступає молода і дуже амбітна дівчина Кайла, яка хитрістю отримує роботу в найпрестижнішому готелі Нью-Йорка напередодні гучного весілля двох знаменитостей і тут же береться вирішити проблему з настирливою мишею. Кайла наймає Тома, щоб той «по-тихому» позбувся Джеррі, не підозрюючи, чим обернеться її геніальна ідея. Роль Кайли виконує актриса Хлоя Грейс Морец, яку ви можете знати завдяки ще одній супергеройській дилогії «Пипець», і вона з нею відмінно впоралася, показавши молоду дівчину, яка щосили намагається завдяки своїй вуличної кмітливості вижити у великому місті. Дружба Кайли з Томом і Джеррі є досить милою, але її історія раз у раз перетягує ковдру на себе, позбавляючи екранного часу головних героїв.

Якщо вам мало протистояння Тома і Джеррі (а тут його дійсно мало), то на екрані розгортається ще одне протистояння – Кайли та івент-менеджера Royal Gate Теренса, якого грає Майкл Пенья з дилогії про Людину-мураху. Пенья зазвичай грає позитивних персонажів, але в «Томі і Джеррі» він постає дуже підступним типом, готовим заради своєї роботи на все (що не рідкість в погоні за американською мрією у Великому яблуці). Часом їхня з Кайлою війна за прихильність боса та місце під сонцем в готельному бізнесі з дуже високою конкуренцією затьмарюють головну тему фільму – вікову війну Тома і Джеррі, що повинна бути серцем даної кінострічки. І за це сценарію окремий величезний мінус.

Кіно Сторі більше нагадує романтичну комедію про весілля в нью-йоркському готелі за участю Тома і Джеррі, аніж їхній власний фільм. Том і Джеррі самі по собі є суперзірками світового масштабу, але тут їх раз у раз намагаються затьмарити ще десятком різних людей і тварин в кадрі, через що той епізод з весіллям нагадує якийсь божевільний зоопарк зі слонами, павичами і навіть тигром. І, що найцікавіше, цей зоопарк і сам би прекрасно зруйнував весілля і готель на додачу (разом з Великим яблуком), так що незрозуміло, навіщо вони покликали ще й Тома з Джеррі. Вони б туди ще драконів привезли, а потім зробили головних героїв разом з Кайлою крайніми.

Окремим упущенням картини Сторі є музичний супровід пригод Тома і Джеррі. Звичайно, сучасна хіп-хоп музика чудово звучить, але не завадило б розбавити її класичними композиціями з оригінальних мультфільмів, які кожній сцені з витівками кота та мишки додавали свого характеру. А в даному випадку творці «Тома і Джеррі» ніби забули покликати композитора і попросити його написати хоч невеликі зведення для наших героїв. Тут за кадром постійно грає однотипний плейлист, і він не особливо запам'ятовується. Іноді навіть здається, що це все одна і та ж пісня.

Відчувається, що Сторі щосили намагався віддати данину класичним короткометражкам Ханни і Барбери, але часом сцени з Томом і Джеррі й зовсім перетворюються на набір гегів з мультфільмів, які просто перенесли на великий екран в новому комп'ютерному вигляді. Якщо ви дивилися ті мультфільми у дитинстві на касетах багато разів, то напевно будете ловити себе на думці, що ви все це вже бачили. Ось тільки в мультфільмах ці геги виглядають смішно і органічно, а в фільмі Сторі – зовсім не смішно. Як і вся ця комедія в цілому, що дуже розчаровує, адже у головних героїв просто величезний потенціал. Це як знімати Аль Пачіно в якомусь другосортному кіно про гангстерів. Для одноразового перегляду стрічка «Том і Джеррі» цілком підійде, особливо, якщо у вас є маленькі діти і вам потрібен сімейний фільм без крові та нецензурної лайки, але цей кіт і мишка однозначно заслуговують на більше.

Хочеться вірити, що в майбутньому Том і Джеррі ще отримають гідний повнометражний фільм, який знатно порадує глядачів в кінотеатрах, але це точно не фільм Тіма Сторі. А якщо ви хочете побачити дійсно чудові пригоди Джеррі у Великому яблуці, то подивіться мультфільм «Mouse in Manhattan» («Мишеня в Нью-Йорку»). Він точно вас підкорить.

8975