Рецензія на фільм «Форма води»
Підводний роман

20 січня 2018,  13:59 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Жила-була одна принцеса, що не могла говорити. Її дні були схожі один на інший, у неї було мало друзів, чоловіки не звертали на неї уваги, але принцеса вміла радіти дрібницям і не нарікала на своє життя. Як раптом у лабораторію, де вона працює, привезли незвичайну істоту, яке покрите лускою і вміє дихати під водою. І поки США і СРСР намагалися витягти з нього вигоду, щоб випередити один одного в космічній гонці, принцеса викрала серце амфібії і вирішила, що жодна з могутніх країн не завадить їй врятувати коханого.

Після своїх експериментів з науковою фантастикою, серіалами і анімацією, чим Гільєрмо дель Торо займався останнє десятиліття, мексиканський кінематографіст і творець «Хелбоя» і «Лабіринту Фавна» знову нагадав глядачам по всьому світу, за що ми любимо його неповторну уяву. Він створив приголомшливу фентезійну мелодраму «Форма води», яка вражає як своєю візуальною складовою, так і самою історією.

Елія Еспозіто з самого дитинства відчувала себе невидимкою, поки в її житті не з'явився водний красень, якого привезли в надсекретну лабораторію для дослідів. Вона – лише прибиральниця, ніхто не звертає на неї уваги, доки не потрібно змити з підлоги лабораторії... кров. У 1950-х роках люди один до одного ставилися вороже, відкрито і навіть за законом дискримінуючи через колір шкіри, сексуальну орієнтацію і національність, тому тортури істоти, яка дуже віддалено нагадує людину, і зовсім могли здатися нормою. Але тільки не для Елайзи. Вона сама чудово знає, як бути ізгоєм, тому її серце одразу проймається співчуттям до дикої амфібії. Та чим більше жінка спілкується з жителем лабораторії, тим міцнішими стають її почуття. А любов, як відомо, штовхає на неймовірні вчинки, тому Елайза вирішує провернути операцію, якій будь-які агенти ЦРУ і КДБ позаздрили б. 

Якщо ви є великим шанувальником британського кіно, то досі можете не знати ім'я Саллі Гокінс, але ця приголомшлива актриса втілює в собі все те, за що ми любимо акторів з туманного Альбіону: простоту, чарівність, неймовірний талант і працьовитість, з якими підходить до кожної своєї ролі. У її героїні немає слів, але це не заважає Гокінс зіграти так, що їй і не потрібні ніякі слова, і навіть якщо б Елайза могла говорити, то це тут здалося б зайвим. Їй співпереживаєш, її відвагою і добрим серцем захоплюєшся, а в щирість її почуттів до підводної істоти віриш з першої до останньої хвилини. А той чорно-білий епізод в дусі старого кіно, яке Елайза любила дивитися зі своїм другом, відмінно вписалася в оповідання і додала чарів цій історії, а також розкрила ще одну грань таланту Гокінс.

Було б дивно, якби дель Торо віддав роль амфібії комусь іншому, а не Дагу Джонсу, який втілював Ейба Сапіена в «Хелбої». Зовнішня схожість Ейба з істотою з «Форми води» навіть породила чутки про те, що нова кінокартина є негласним спін-оффом «Хелбоя», але насправді це два окремі кіновсесвіти, хоча місцями вони все-таки перегукуються – адже обидві розповів на екрані один і той же режисер за допомогою одного і того ж актора. Та й сама історія кохання Елайзи і амфібії нагадує історію кохання Хелбоя (Рон Перлман) і Ліз Шерман (Сельма Блер), тільки, будучи німими, Елайза і її коханий не придумують відмовки своїм почуттям, а з головою кидаються у вир пристрасті, не задумуючись, чим це все обернеться. Хоча Елайза усвідомлює ризик, на який вона йде, але втомившись від свого життя і бажаючи пережити пригоду і врятувати свою любов, вона готова на все.

Зовні за монстра можна легко прийняти амфібію, адже це істота так не схожа на людину, але справжнім монстром в цій історії виступає начальник охорони Стрікленд. Майкл Шеннон в цьому образі притягує і відштовхує одночасно. Перед нами відмінно зіграний справжній лиходій, яких в кіно з кожним роком все менше і менше – їх хліб відбирають антигерої. Він егоїстичний, жорстокий і здатний як на тортури, так і на сексуальні домагання на робочому місці – і як тільки дель Торо вгадав, що ця тема буде настільки актуальною на момент виходу фільму, але в будь-якому випадку він тут потрапив прямо в точку, показавши, що Елайза не буде терпіти такого ставлення і не боїться за себе постояти.

Компанію цим акторам склали не менш чудові Октавія Спенсер, Річард Дженкінс і Майкл Стулбарг. Голлівуд не дає їм головних ролей, але вони викладаються сповна і в другорядних, створюючи колоритних і живих персонажів, до яких неможливо залишитися байдужими. Що до Спенсер в образі балакучої колеги Елайзи, яка завжди прийде на допомогу; що до Дженкінса в ролі теж самотнього друга-гея головної героїні, який не може знайти собі пари, оскільки суспільство не приймає його таким, яким він народився; що до Стулбарга в образі вченого, який бачить в цій істоті не монстра, а дивовижне створіння, здатне покласти початок багатьом відкриттям. 

«Форма води» – дуже незвичайна казка для дорослих, яка місцями перегукується з «Красунею і чудовиськом», а місцями – з трилером про Холодну війну. Незважаючи на те, що фільм дель Торо не є рімейком «Істоти з Чорної лагуни» і ніяк не пов'язаний з Темним всесвітом, саме такого я очікувала від фільмів Universal замість жахливої минулорічної «Мумії» з Томом Крузом. Дель Торо знову легко і невимушено закохує глядача в свого монстра, показуючи його більш людяним, ніж деяких людей. «Форма води» може і не зворушити до сліз, і не викликати бажання пережити подібну пригоду, але точно дозволить поглянути на любов двох дорослих розумних істот під новим кутом. Хто знає, що тепер дель Торо зробить з казкою «Піноккіо», але вже хочеться побачити результат.

Кожен з нас заслуговує на любов. Чи живе він на суші, чи плаває в океані.

3085 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: