Рецензія на мультфільм «Поганці» («Погані хлопці»)
Чарівна банда пана Вовчука, яка викраде ваші серденька

2 червня 2022,  21:44 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

З кінця 1990-х і до сьогодні американська кіностудія DreamWorks Animation неодноразово довела, що її коник фантастичні історії про тварин. Майже за два з половиною десятиліття вона подарувала нам такі хітові франшизи, як «Мадагаскар», «Шрек», «Як приборкати дракона» і «Кунг-фу Панда», чиї персонажі-звірі стали друзями вже для кількох поколінь глядачів. І тепер вона збирається познайомити нас з новою командою звірів, з якими не занудьгуєш, в своєму новому пригодницькому мультфільмі під назвою «Поганці» («Погані хлопці»). Адже його герої справжні поганці, але це не завадить їм підкорити ваші серця.

Головними героями «Поганців» є пан Вовчук та його безбашенна банда, куди входять Змій, Акула, Піранья та Тарантула. Вони звикли, що люди та інші тварини завжди сприймають їх поганими хлопцями, тому живуть поза законом та розважаються тим, що провертають складні пограбування під носом у поліції. Для них це єдиний спосіб самоствердитись, адже їм апріорі ніхто не довіряє, тому будь-яка законна кар'єра для них під забороною. Але ця п'ятірка не сумує і щосили намагається брати від життя все, що тільки можуть вкрасти, як раптом чергове «пограбування сторіччя» викрадення статуетки золотого дельфіна з церемонії нагородження найзразковішого та найблагодійнішого жителя їхнього міста професора Мармелада йде не за планом, і нашим героям доводиться імпровізувати, щоб не потрапити до в'язниці. Тому вони вплутуються в соціальний експеримент, у рамках якого з банди «Погані хлопці» збираються зробити «Гарних хлопців». Але чи можна перевиховати лиходіїв, які все життя жили не з того боку закону?

Перше, що впадає у вічі при перегляді нового мультфільму від DreamWorks незвичайний стиль анімації, яка більше схожа на мальовану анімацію європейських мультфільмів, аніж на комп'ютерну графіку голлівудських анімаційних стрічок останніх десятиліть. Цей художній стиль зачаровує і додає пригодам «Поганців» якогось особливого шарму, що вигідно виділяє цей мультфільм серед інших. Навіть знаменитий Лос-Анджелес, де було знято тисячі американських фільмів та де розгортається сюжет «Поганців», виглядає якось по-новому в такому стилі анімації. Чого тільки вартий перший епізод із погонею по всьому місту намальовано просто шикарно. Він виглядає набагато краще, ніж весь недавній екшен Майкла Бея «Швидка», який також розповідає про невдале пограбування. Та й персонажам «Поганців» співпереживаєш набагато сильніше.

Причому «Швидка» це, швидше, випадкова асоціація, яка спала на думку, оскільки екшен Бея був переглянутий мною зовсім нещодавно, адже існує ціла низка фільмів, якими чітко надихалася команда «Поганців» під проводом режисера П'єра Періфела, і вгадувати їх під час перегляду окреме задоволення для будь-якого кіномана. Тут і діалоги в стилі «Кримінального чтива», щоправда, не про бургери, а про морських свинок, і пограбування в дусі «8 подруг Оушена», де бандитки грабували званий вечір для багатіїв, і кримінальний сюжет про звірів, як у «Зоотрополісі» , і сцена у в'язниці, яка мені дуже вже своєю динамікою нагадала перших «Вартових Галактики», чиї персонажі так само є злочинцями, які стали на стежку добра, і так само постійно з'ясовують стосунки, як члени банди пана Вовчука. Але це не заважає перейнятися до них симпатією так, навіть до Змія, адже незважаючи на свої розбіжності, вони все одно цінують і люблять одне одного.

«Поганці» поки що найкращий мультфільм, який я подивилася в 2022 році, і на те є кілька вагомих причин. Він зовсім не схожий на діснеївські казки (нічого проти них не маю, люблю багато з них з дитинства, але іноді відсутність оригінальності набридає) і орієнтований на більш дорослу аудиторію, ніж іноді нагадує не стільки мультфільм, скільки справжнє художнє кіно, де замість акторів знялися намальовані персонажі. (якщо ви розумієте, що я маю на увазі). Анімація «Поганці» починається як розважальне кіно про пограбування з екшеном та гумором, але поступово перетворюється на екзистенційну історію про те, чи здатні погані звірі (читай погані люди) змінюватися на краще. Головний герой постійно задається цим питанням і на своїй шкурі дізнається, що бути хорошим часом дуже складно, але воно точно того варте, адже кожна добра справа змушує наш хвіст виляти від радощів (буквально або, як у випадку з людьми, фігурально). А ще цей мультфільм зворушливо нагадує, як важливо говорити одне одному і навіть незнайомим людям щось добре і від душі дякувати одне одному за добрі вчинки. Особливо у ці тяжкі часи.

Тож якщо вам та вашим дітям зараз потрібно відволіктися від новин та постійного стресу, і у вас є можливість подивитися мультфільм «Поганці» у кінотеатрі з шикарним українським дубляжем (пана Вовчука озвучує головний волонтер України Сергій Притула), то дуже рекомендую це зробити. Ця банда точно викраде ваші серденька і підніме ваш настрій до небес.

4004