Рецензія на фільм «Секрети сексу»
Люсі Гейл дивиться в обличчя своїм страхам про секс

9 жовтня 2020,  02:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Щороку Голлівуд випускає кілька десятків романтичних комедій, які, як не дивно, рідко зачіпають тему сексу зі здорової точки зору. Його або перетворюють на головний сюжетний атрибут, щоб заманити глядачів, які ніколи не бачили порно, як «П'ятдесят відтінків сірого» або «Після», або зовсім уникають, показуючи відносини двох дорослих людей на рівні першого побачення з поцілунками, як ванільні мелодрами з рейтингом 12+ від телеканалів Hallmark чи Lifetime. Але в своїй романтичній комедії «Секрети сексу» Люсі Гейл вирішує кинути виклик табу про секс і чесно (та з гумором) поговорити «про це» з глядачами.

Фільм «Секрети сексу», який в оригіналі називається «A Nice Girl Like You» («Така мила дівчина, як ти»), був натхненний книгою Айн Каррільо «Pornology» («Порнологія»), де письменниця розповіла про свій власний квест в галузі сексу та самопізнання, що змінив її життя. А в романтичній комедії від режисерів Кріса Райделла та Ніка Райделла це цікаве дослідження доведеться зробити випускниці Гарварда Люсі Ніл, яку втілює зірка культового молодіжного серіалу «Милі ошуканки» Люсі Гейл.

Що ж штовхає головну героїню «Секретів сексу», цю дуже правильну молоду жінку, яка завжди все робить за списком, на такий сміливий квест? Люсі не отримує ніякого задоволення від сексу з хлопцем, з яким зустрічається 4 роки, і одного разу, після епічно нудного і провального сексу з ним, виявляє на його комп'ютері порнографію, що призводить до з'ясування відносин та їхнього розриву. Перед тим як піти, її вже колишній хлопець-невдаха, який жив в її будинку (та гаражі), обзиває Люсі «порнофобкою», і вся ця ситуація змушує її замислитися над тим, що вона дійсно мало знає і розуміє в сексі. Тому вона складає новий список з 12 пунктів, який допоможе їй пізнати свою сексуальність та побороти свій страх перед усім, що пов'язане з інтимною близькістю з хлопцем (і з самою собою).

Оскільки «Секрети сексу» – це не екзистенційна драма в дусі арт-хаус, а романтична комедія, то під час свого сексуального квесту, який включає в себе похід в секс-шоп, стриптиз-бар і навіть в бордель, Люсі знайомиться з чудовим хлопцем Грантом, якого грає маловідомий, але чарівний красень-актор Леонідас Гулаптіс. Ні, знайомляться вони не в одному з перерахованих вище місць (це був би дуже тривожний дзвіночок), а на весіллі, де Люсі, яка є талановитою скрипалькою, та її музичний квартет грали для нареченого і нареченої. Вони продовжують стикатися в інших місцях, і з кожною новою їхньою спільною сценою все виразніше ясно, що з Люсі і Гранта виходить дуже мила пара, навіть місцями занадто мила. Напевно, це найдобріші і найбільш нетоксичні відносини, які взагалі коли-небудь показували в голлівудських мелодрамах. Ці герої не використовують одне одного, не брешуть одне одному і не зраджують. Єдине, що робить цю пару не такою казковою, як в діснеївських мультфільмах про принців і принцес, це одне невелике непорозуміння, яке нагадує нам, як важливо говорити одне з одним, навіть якщо вас щось сильно налякало.

З одного боку, «Секрети сексу» – це ніби як звичайна романтична комедія, але з іншого, вона відверто зачіпає тему сексу, яка до сих пір (в 21-му столітті!) залишається в суспільстві чимось ганебним і забороненим, і показує , що сексу не варто боятися і що потрібно займатися самоосвітою на цю тему, щоб жити повноцінним життям і отримувати від сексу задоволення, а не сприймати його в стосунках як нудний обов'язок. А для цього потрібно перестати соромитися сексу і почати про це говорити в першу чергу з самою собою (або самим собою), як це робить головна героїня. Так що тут є декілька повчальних і відвертих моментів, що роблять «Секрети сексу» нестандартною і ненудною романтичною комедією, яка на додаток ще й покращує настрій.

Але, звичайно, головною вишенькою на цьому торті є сама Гейл. В одному інтерв'ю актриса говорила, що червоніла, поки читала сценарій «Секретів сексу», і в сценах, де її героїня повинна кинути виклик своїм сексуальним страхам, це чітко відчувається і робить її героїню такою правдоподібною. Окремий плюс даної комедії в тому, що її героїня не перетворюється за ці півтори години зі скромної незайманки на досвідчену жрицю кохання. По суті Люсі залишається все тією ж правильною дівчиною, яка любить складати списки, просто вона тепер займається сексуальною самоосвітою і розширює свої власні горизонти, щоб стати впевненішою та щасливішою. І не для хлопця, а для самої себе. А оскільки ніяке навчання не буває без промахів, то її героїня частенько потрапляє в дурні і незручні ситуації, але через природну чарівність актриси ці ситуації виходять дуже смішними. Особливо кумедною у Гейл вдався епізод з кульками для вправ Кегеля, коли вона випадково стикається з Грантом, і він запрошує її на танець.

Кому варто дивитися «Секрети сексу»? Шанувальникам Гейл, оскільки вона точно змусить вас тут сміятися, і взагалі всім, хто, будучи дорослою людиною, все ще соромиться сексу, не відчуває оргазм і ніколи не був в секс-шопі. Причому не важливо, дівчина ви, або хлопець. І не важливо, вам 20, 30, 40 або навіть 70 років. Оскільки нам усім є чому повчитися на цю тему.

Так що беріть приклад з героїні Гейл – не бійтеся займатися самоосвітою на тему сексу та відвідувати секс-шопи. Ось тільки не здумайте пробувати там засоби в маленьких тюбиках на своїх губах. Це може закінчитися дуже неприємно.

31111