Рецензія на фільм «Подорож хорошого пса»
Нові життя пса Бейлі

12 червня 2019,  16:42 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2017 році багатьох глядачів змусив плакати драматичний фільм «Життя і мета собаки», який повідав про пригоди доброго пса Бейлі, що володіє здатністю перероджуватися і прагне возз'єднатися зі своїм першим господарем Ітаном. Незважаючи на низькі оцінки кінокритиків і скандал щодо того, що під час зйомок ледве не втопили одну з собак, який потім виявився сфабрикованим, глядачі не звернули уваги на провокації і принесли драмі Лассе Галльстрема хорошу касу, і через два роки Голлівуд вирішив повторно заробити на життях і смертях пса Бейлі.

На посаді режисера в сиквелі «Подорож хорошого пса» Галльстрема замінила заслужений телережисер Гейл Манкусо, на рахунку якої є 2 премії «Еммі». З початку 1990-х вона попрацювала більш ніж над сотнею серіалів, включаючи хітові комедії «Друзі», «Клініка», «Дівчата Гілмор» та «Американська сімейка», і тепер вирішила рухатися в напрямку великого кінематографа. І допомогти їй у цьому повинен життєрадісний пес Бейлі, який на все готовий, щоб бути найкращим другом для своєї людини.

Сюжет повертає нас на ферму Ітана, в образі якого на екранах знову з'являється номінант на премію «Золотий глобус» Денніс Квейд, і життя там здається Бейлі (Джош Гад) справжнім раєм. Адже у нього є його улюблений Ітан і його дружина Ханна (Марг Гельгенбергер), а також їхня маленька онука СіДжей, до якої Бейлі ставиться з особливим трепетом. На жаль, після смерті її батька Генрі, сина Ханни, мати СіДжей Глорія (Бетті Гілпін) розлютилася на весь світ, включаючи Ітана і Ханну, і незабаром вона забирає дочку з ферми, щоб жити подалі від них. Така ось сімейна драма. Дідусь і бабуся дуже люблять свою внучку, тому коли пес знову помирає від старості (зараз будуть сльози), то отримує від Ітана завдання знайти в наступному житті СіДжей і піклуватися про неї.

Так, сценаристи вирішили не винаходити колесо, і послали сиквел шляхом оригіналу, тобто пес весь час повертається з того світу, щоб возз'єднається з СіДжей і бути її другом таі підтримкою в житті, а також допомогти їй нарешті зрозуміти, що вони з другом дитинства Трентом (Генрі Лау) люблять одне одного, ось тільки ця сюжетна лінія повільно, але впевнено перетворює фільм на сопливу мелодраму. Добре хоч пес часто рятує ситуацію своїм безпосереднім гумором, відволікаючи увагу від нудних персонажів-людей.

СіДжей в різному віці втілюють дві актриси: Еббі Райдер Фортсон, яку ви можете знати за роллю милою Кессі у фільмах про Людину-мураху, і Кетрін Прескотт з відомого британського серіалу «Скінс». З них двох підкорює своєю безпосередністю і цілеспрямованістю маленька СіДжей у втіленні Фортсон, але у неї набагато менше екранного часу, і після ми отримуємо дуже невпевнену в собі дорослу СіДжей від Прескотт, від якої хочеться позіхати. Вона з дитинства мріяла стати музикантом, і нам пару раз показували її з гітарою в руках, але потім виявляється, що дівчина не написала за все життя жодної пісні і боїться виступати на сцені. Тобто ці дві СіДжей є абсолютно різними людьми, і доросла її версія добряче дратує, оскільки тільки говорить, але нічого не робить для здійснення своєї мрії стати музикантом. О, і весь час себе жаліє, хоча за сюжетом, коли її знаходить остання інкарнація Бейлі, їй вже має бути десь 32 роки, а поводить вона себе як невпевнений в собі тінейджер.

Незважаючи на те, що драма «Подорож хорошого пса» щосили намагається бути життєстверджуючим фільмом, вона раз у раз використовує смерть головного героя для видавлювання сліз з глядача. Кожен раз, коли помирає Бейлі, нас одразу ж намагаються розвеселити його новою інкарнацією у вигляді цуценяти, але така маніпуляція емоціями все одно залишає неприємний осад. Драма Манкусо буде випробовувати ваші сльозогінні канали протягом всієї історії, що саме по собі не дуже приємно, але в той же час Бейлі неможливо не полюбити. Адже він є справжнім втіленням словосполучення «найкращий друг людини», і після перегляду вам теж напевно захочеться взяти собі собаку, оскільки так сильно, вірно і віддано до останнього подиху любити, як це роблять вони, можуть далеко не всі люди.

Фільм «Подорож хорошого пса» створений виключно для тих, кому сподобалася перша частина пригод Бейлі, і тих, хто любить пустити сльозу при перегляді зворушливих історій про собак. Хоча якщо ви дійсно любите цих тварин, то складно уявити, що вам сподобається спостерігати, як собака чотири рази помирає на великому екрані. Добре хоч, що потім завдяки контракту вона повертається.

Хотілося б вірити, що після смерті собаки повертаються до своїх господарів в новому тілі, щоб знову їх оберігати. Але навіть якщо це не так, кожен пес приходить у ваше життя не просто так, так що цінуйте своїх чотирилапих друзів.

4602