Рецензія на фільм «Сурогати»

30 жовтня 2009,  14:26 | Рецензії | Автор: Yarvolod

В романі відомого фантаста Кліффорда Саймака «Місто» одна із частин твору розповідає про те, як людина, після трансформації в жителя Юпітера, зрозуміла, наскільки прекрасне та дивовижне існування в тілі інопланетянина. З розумінням цього він і повернувся на Землю. Для чого? Щоб урятувати всіх від принизливого існування, звичайно ж. Як ви думаєте, що трапилося потім?..

Фільм «Сурогати» - черговий постріл голлівудського «нан-фікшина». Треба відмітити, що останнім часом є екземпляри, які пристойно радують (наприклад, «9 район», «Геймер»). «Сурогати» же в першу чергу радують неперевершеним Брюсом Уіллісом. «Міцний горішок», мабуть, виявився таки найміцнішим - згасли вже давно бойові зірки Ван Дамів та Сталлоне, а Брюс все наворочує ганебних ворогів, завзято рятуючи світ. Віддамо належне, навряд чи ще хтось так неперевершено вміє зображувати на обличчі передчуття небезпеки, як він.

Задум «Сурогатів» - людство вперто відмовляються від реальності. У недалекому майбутньому роботи починають заміняти людям їхні тлінні тіла. Операція проста: справжня людина (він же оператор) сидить собі вдома й через комп'ютер управляє роботом. У результаті світ стає наповненим ідеальними людьми. Вони сильні, гарні й майже не псуються. До того ж (начебто б) можуть займатися сексом і ловитися кайф від різних електричних стимуляторів. Не вирішене, щоправда, питання старіння справжніх людей, які просиджують все життя в кріслі, не боячись геморою, але жертвувати чимсь однаково треба.

Начебто б все добре - злочинність падає, нема кому грабувати, убивати. До цього, як говоритися, ми і йдемо: поступово інтернет, аська й «контакти» уже витісняють із нашого життя реальні відчуття. Усе було б славно, але щось повинно піти не так: чи то хакер пастку зробить, чи то провайдер підведе. Фільм починається з того, що знаходиться таємний терорист, який починає знищувати ідеальних роботів, заодно вбиваючи і їхніх операторів. За справу береться Харві Грір (Брюс Уілліс), агент ФБР.

У головного героя, крім купи проблем виниклих по ходу розвитку подій, є ще й особиста трагедія - втрата сина. Намічається й друга втрата: незважаючи на те, що дружина його жива, він не відчуває її реальної присутності в його житті.

Сюжет фільму добре закручений й, начебто б, все сходитися. Принаймні, пістолет, який Харви помічає під піджаком охоронця на початку історії, наприкінці все-таки стріляє. Зрозуміле мотивування й головного лиходія, і героя, і мужиків, які ховаються за жіночими сурогатами. Відмінно, тобто по-справжньому жалюгідно виглядають реальні люди в порівняння із сурогатами. І ефект нескінченних масок розіграний у сюжеті непогано. І головна ідея зрозуміла - недосконала людина краще сурогатів двох. Але чогось у фільмі не вистачає.

Гарне жанрове кіно «Сурогати» не бере за душу, тому що повинне брати за душу розуміння людської недосконалості, що у той же час дивне й неповторне. Адже в слабості людини зосереджена його сила. Вміння відчувати, вміння старіти, вміння приносити добро й любов іншим - от що ні в сурогаті, ні в інтернеті, ні в істотах з Юпітера не знайти. Хай там як - боротися за людську недосконалість будемо до кінця! І Брюс Уілліс, схоже, буде з нами теж до кінця.

373 

2 коментаря

tall

30 жовтня 2009, 18:21

Не Харви, а Том - http://www.imdb.com/character/ch0161753/ и вряд ли это "хорошее" жанровое кино. Сюжет предсказуем, развивается вяло, а 80 млн. бюджета ваще непонятно куда вбухали. Спецэффектинг слабый, экшн почти отсутствует... Фильм тянет на хороший трейлер или рекламу фотошопа ...
0 / 0 
tall

1 листопада 2009, 14:53

Отсмотрев фильм двумя бодрствующими глазами и доведя степень проникновения в сюжет и то "что было показано" до желаемого идеала, могу смело сказать, что кино хреновое. Не безнадежно хреновое конечно, но слабое и вторичное. А раз кино хреновое, то пофиг какого оно жанра. P. S. Идейка в фильме есть, но ничего толкового из нее не вышло :( ...
0 / 0 
Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: