Рецензії на (2006)

25 жовтня 2007,  14:59 | Рецензії | Автор: Tall

На жаль я мав сумнівне задоволення зацінувати псевдоісторичну муру під назвою "Останній Легіон". От слово честі не можу зрозуміти, куди можна було вбабахати бюджет 67 млн. доларів?! Бути може, режисер Даг Лефлер купив на ці гроші кущ марихуани розміром з вікову сосну й провів чудовий вікенд у компанії сценаристів і акторів. Після настільки розчудесного проведення часу, як ми бачимо, пан Лефлер і взявся за роботу. Фільм вийшов якийсь іграшковий і дурний, особливо вражає батальна сцена падіння Рима (п'ятдесят лютих варварів штурмували чи то палац, чи то дачу імператора).

Товариш Лефлер є телережисером, який зняв туйову хучу епізодів таких чудових серіалів як "Ксена" і "Геркулес". Картина "Останній Легіон" була знята за романом письменника й вченого Валеріо Массімо Манфреді. Роман вийшов у світ в 2003 році й відразу ж зацікавив відомих продюсерів.

Акторів підібрали надзвичайно гарних. Чого вартий тільки Бен Кінгслі й Колін Фьорт. Доповнює загальну картину акторка Айшварія Рай. Але тільки от не зрозумію як на роль бравого рубаки Авреліуса заманили меланхолічного Фьорта. Ну не вийшов у нього другий Гладіатор або хоча б Король Артур для бідних з недавніх екранізацій. Загалом, актори гарні, але гра відстійна. Паршивенько так... Один лише Кінгслі, на мою думку, заслуговує якоїсь уваги.

Пробіжемося по сюжету. Ромул Август - 12-річний імператор, але, на жаль, він правив Римом дуже недовго. Ромул був схоплений готами й заточений на острові Капрі разом зі своїм сивоволосим наставником Амброзинусом із зовнішністю Бена Кінгслі і який непристойно закошує на Гендальфа. На допомогу хлопчику приходить Авреліус і компанія. Після звільнення імператора вся ця строката тусовка ломиться у Великобританію, щоб дати останній бій в ролі захисників Римської Імперії. Якого хріну захищати Римську Імперію треба було аж в Англії - незрозуміло. Можливо тому, що саме там браво відсиджували дупи воїни Дев'ятого легіону, які не зрадили у вірності імператорові. Під кінець фільму вся ця чудесна історія плавно перетікає в легенду про короля Артура й меч Ескалібур, а товариш Амброзинус стає Мерліном на радість захопленим дітлахам.

Діагноз. В цілому кіно відстійне. Бойові сцени поставлені вкрай бездарно, а зняті ще гірше. Актори явно загубилися, і нічого пристойного не зобразили. Спецефекти просто безглузді. Таке враження, що режисер і сам не знав, що він знімає - чи то історичний епік, чи то пародійну комедію. Куди ж, млин, 67 лимонів вбабахали?! Можна було два Нічних Дозори склепати.

P. S. Один з негативних персонажів фільму - злісний рудий гот дуже змахує на російського Вовкодава. Однак забавно.

26 травня 2007,  08:30 | Рецензії | Автор: Redder

Подивився тут нещодавно фільму «Останній легіон». Ні, ну як - всі подивилися, і я подивився. Після перегляду, як заведено, довго думав. І в результаті роздумів зрозумів - фільм даний - він ні про що. І ще він дурний. Для підлітків.

Обґрунтую. З чого починається мега-витвір? Починається з того, як у Рим, після довгої відсутності, повертається один з тамтешніх генералів термінової служби (ну, нехай будуть генерали, раз вони ж в «Гладіаторі» були). Генерала звуть Аврелій. А надворі, між іншим, стоїть 460 рік нашої ери.

Тут по місту пробігає темноволосий пацанчик років семи, і намагається сперти в генерала Аврелія меч. Генерал не схвалює такого вчинку й наказує відрубати крадуну руку. Справа різко спрощується, коли з'ясовується, що пацан - це майбутній імператор Західної Римської імперії, якийсь Ромул Августул, і його повинні буквально днями коронувати. А Аврелій, між іншим, призначений до нього в начальники служби безпеки. Зрозуміло, не дуже пристойно імператорові працювати з документами з однією рукою, тому екзекуція тимчасово переноситься. Старий солдат Аврелій, судячи з його перекошеної пики, навіть почасти переживає за свій спалах жорстокості й майбутні проблеми в кар'єрному зрості.

Але найкраще, звичайно, попереду. Ромула постійно опікує якийсь суворий старець у модній хламиді й із ціпком, такий римський дідусь Пендальф. Втім, не зовсім римський - по ходу справи виявляється, що він - чистий британець, і як справжнього британця, звуть його Амвросієм. Одного чудового дня до папіка Ромула приходить волохатий гот Одоакр, з яким Римська Імперія, через свій розлад, уклала союзницький договір, і вимагає належні за договором римські землі. Йому, звичайно, у грубій формі відмовляють, тому що це вам не це - на таких троглодитів ніяких казенних земель не вистачить. Але роблять це даремно - тому що вночі скривджені готи на чолі з Одоакром беруть штурмом Рим і захоплюють владу.

Чесно кажучи, дивитися на таке було сумно - Рим, столицю сильно схудлої, але однаково дуууже крутої Римської Імперії, успішно штурмують чоловік шістдесят обірваних брудних мужиків. Але дивуватися цьому не треба - за попередні роки Рим вже неодноразово брали штурмом і грабували всі кому не лінь - від вестготів і вандалів до галлів і численних африканських загарбників. А із хронологією, до речі, автори лопухнулися - описувані події відбувалися на 16 років пізніше, в 476 році.

Загалом, Рим знову грабують, незрозумілих Ромулових батьків вбивають, а його самого відправляють разом з Пендальфом у заслання на острів Капрі. Острів Капрі я люблю, з нього родом відмінна порноактриса Джордан Капрі, але в даній замітці мова не про неї. За білим корабликом, який уплив за обрій, крадеться контужений, але не зломлений морально Аврелій, і його помічниця з Візантійської Імперії на ім'я Міра.

На острові, тим часом, жити легко й просто. Пацаненя Ромул відважно кидає миски з водою в морди підлим тюремникам, а старий Пендальф, покараний за нахабність, бадьоро висить на спеціальній лебідці над морем, і думає про всяке. У процесі підвіски старикану спадає на думку чудесна ідея - що на цьому острові Юлій Цезар зарив свій мега-меч, який повинен отримати всякий поважаючий себе імператор. З місця своєї дислокації (див. лебідка) він подає дорогоцінні вказівки Ромулу - типу, «прямуй за білим кроликом». На превеликий подив хлопчик знаходить заховану реліквію й негайно пускає її в справу - намагається зарізати сплячого тюремника.

Але отут трапляється чудо - в результаті грамотно проведеної диверсійної операції, Аврелій і Міра пробираються у в'язницю й практично безкровно вирізують тамтешній гарнізон. Безкровно - тому що крові у фільмі не показують взагалі.

Тут, до речі, кинулася в око сувора малобюджетність цієї за задумом епічної картини. Герої, через брак розумних статистів, періодично ріжуть тих самих ворогів. В особливий захват привели сцени забаривання ворожого вікінга в рогатій шапці - загальною кількістю не менш трьох. Сподобалося.

У цьому місці за логікою потрібно було кинути Пендальфа в ар’єгарді, щоб затримував атакуючих. Мені навіть здалося, що він от-от крикне: «Тікайте, хлопці!», але Пендальф обдурив, нічого не крикнув.

Прямо слідом за чудесною сценою рятування йде жахлива сцена підступного зрадництва римських сенаторів і східних союзників - наших красенів всі кинули, все пропало, шеф, все пропало! Залишилося одне - з боями пробиватися із Середземномор'я в Британію, де розквартируван останній, Дев'ятий Легіон розгромленої римської армії. За розумними оцінками Пендальфа, весь шлях займе не більше місяця.

У Британії, втім, теж нічого гарного наше Братерство Меча не чекає - там свавільничає лиходій Вольдеморт, який ричить усяке. Негідник постійно з'являється в дзеркальній масці. Вольдеморту, до речі, теж потрібний меч. І для чого, незрозуміло. Мабуть, необхідний для колекції.

На Валу Адріана - останньому оплоті римської влади, розігрується вирішальна битва! Залишки Дев'ятого легіону плюс Братерство Меча з одного боку - і Вольдеморт плюс покоцані тюремники - з іншої. Але на масові бойовки розраховувати не варто - так, смітник тридцяти п'яти - тридцяти шести тіл. Пендальф, як і личить серйозному чарівникові, один на один б'ється з Вольдемортом, зриває з нього маску, після чого виявляється що насправді - це Анакін Скайвокер, батько Пендальфа й прадід Ромула. Але Пендальф не піддається на це дешеве розведення, він зіштовхує Анакіна в палаюче дерево, чисто «Сонна лощина», і він там згоряє.

Наприкінці, як і годиться, добро здобуває переконливу перемогу над більш слабким добром. Аврелій одружується з Мірою, Пендальф виявляється Мерліном, а в подорослішого Ромула народжується син Артур. І вгадайте, як починає називатися його мега-меч? Як це кажуть люди освічені, «ги».

До речі, Ромул якось різко забув, що він взагалі-то римський імператор, і починає замість цього рулити Британією. Розумний поворот, що й казати.

І тепер, після короткого переказу сюжету, варто сказати пару слів «взагалі». Знято, неначебто непогано, особливо пейзажі. Місцями - чисто «Володар Перснів». Гори там, моря, повалені статуї, і так далі. Бойовка, як уже згадувалося, убога до неможливості, і цим серйозно відрізняється від «Володаря». Спецефекти, як такі відсутні. Актори не стараються взагалі, тому співпереживання й симпатії не викликають. Більш-менш виглядав тільки старовина Пендальф, у виконанні сера Бена Кінгслі. Інші - взагалі ніяк. Бюджет в 67 мільйонів доларів ухнули незрозуміло куди.

У підсумку - часом гарно, але нерозумно й безглуздо. Не сподобалося.