Новини про фільм (2005)

15 листопада 2005,  10:31 | Рецензії | Автор: Redder

А от ще недавно такий фільм подивився, називається «Місія Серенити». Англійською це просто Serenity, так що взагалі-те незрозуміло, звідки там місія узялася, ну та мова не про це. Фільму цю багато й довго рекламували як мега-ядерну суміш не то комедії, не то бойовика, не то драми, мов, космічні контрабандисти, пророкування майбутнього, лиховісні міжзоряні канібали й все таке.

А отут взяв знайшов у камрада Воланда на гвинті таку річ - в DVD-Якості. Звичайно, накотило бажання подивитися, що воно таке, і як воно взагалі - з кіновиробництвом зараз в Америці. Сміло закачав четирегіговую папку до себе, і не менш сміло подивився.

До мого звірячого й нелюдського жалю, DVD виявився такий, як у нас роблять умільці - тобто ніякий. Зокрема, виявилася геть-чисто затерта англійська доріжка, так що розчути, про що насправді говорять у фільмі, не вдалося ніяк. Замість цього довелося слухати дубляж.

Ну дубляж так дубляж, теж іноді буває, переводять гідно. Головне, щоб фільм виявився гарний. Так про що ж фільм?

Фільм про далеке майбутнє. Космічні кораблі відважно борознять простори Всесвіту, людська цивілізація вміло управляється якимсь Альянсом, що перебуває в конфлікті з якимись Незалежними світами, це теж типу люди, але дуже сильно незалежні, типу померанчеві. Плюс ще якийсь сектор освоєного простору займають якісь Пожирателі, які, як і треба з назви, жеруть усіх, до кого дотягнуться. Причини цього не пояснюються, просто сказане - жеруть усіх. Типу традиція в них така.

Як і заведено злісній Імперії, Альянс ретельно вишукує серед людей тих, хто представляє для них цінність, після чого нагло використовує їх для свого блага. Так відбувається й із сестрою головного героя-пацана. Але не бувати такому! Пацан з легкістю проникає в цитадель Альянсу й викрадає сестричку із загребущих рученят украй знахабнілої вояччини, після чого рятуються на спеціально навченому килимі-літаку.

Це не весь фільм, це поки тільки перші п'ять хвилин.

Далі теж все відбувається досить живенько - на пошуки важливої сестрички, що, виявляється, може читати думки й бачити майбутнє, відправляється елітний негр Альянсу із завданням - знайти й загребти. Пацан із сестрою подорожують на космічному кораблі контрабандистів, причому чим далі, тим менше їм подобаються, і під кінець вся компанія виявляється між молотом і ковадлом - тобто злісними слинявими Пожирателями й підступним Альянсом. Хто вийде переможцем у жорстокому мега-двобої?

Насправді, звичайно, усе виявляється просто шекспірівської глибини - виявляється злісний Альянс проводив на якійсь далекій планеті злісні експерименти, у результаті яких частина місцевого населення перемерла, а інша частина - перетворилася у вже знайомих нам Пожирателів. І от тепер - наступає зоряна година наших контрабандистів-правдошукачів - потрібно донести до громадян Альянсу грізну правду!

Наприкінці все, як і заведено, виявляється добре - очі населення широко розкриті, елітний найманець Альянсу переходить на сторону контри, сестричка із братиком живі й щасливі, від загального пафосу починає склеюватися.... е.... рот. Так що буквально ще пара слів.

Картинка радує, зроблене й намальоване все доволі симпатично, претензій ніяких. Та ж історія зі звуком - без дорікань. З іншого боку - нововведень у наявності теж нема, що не є добре. Середнячок такий собі.

Персонажі часом радують. Тобто не самі персонажі, цікавого там нічого не спостерігається. Тобто ніхто з негативних героїв не гине, навіть негр, що привселюдно зізнається що в ім'я своєї - негативної - ідеї готовий табунами валити маленьких дітей, не гине. Такий революційний крок просто вразив. Злий контра, що висував ідею завалити або здати пацана із сестрою, теж залишається в живих. Ай молодця! Капітан корабля вийшов нічого так, прикольним, схожим чимсь на молодого Гаррісона Форда. Героїня - проривидиця сестричка героя-пацана - не сподобалася взагалі - якась малолітка, що пхикає, притім із плоским ніяким обличчям. Де вони її таку знайшли, на кордоні з Мексикою, чи що?

Ну й у самому кінці - видимий фільм замислювалася як сага, аналогічна «Зоряним Війнам». Отож, аналог не вийшов, тому як сильно не вистачає епічності. Немає юрб ворогів, Імперія Зла теж недостатньо опукло показана. Ну й Дарт Вейдер з негра теж не особливо вийшов, отут негр явно недопрацював.

У цілому - знову на четвірку. Фільму на один раз.

PS: А Сереніті - це корабель їх так називався.