Новини про фільм (2010)

22 квітня 2020,  00:55 | Кастінг | Автор: Елена Стрельбицкая

Зірка фільмів «Диво-жінка» і «Стартрек» Кріс Пайн виконає головну роль у рімейку пригодницького екшен-трилера «Святий», який вийшов в 1997 році.

Читати далі...
1 серпня 2010,  10:21 | Рецензії | Автор: Redder

У польових умовах ознайомився з фільмом «Солт», де в головній ролі знялася Анджеліна Джолі. Незважаючи на присутність Анжелкі, фільм вийшов просто феєричним відстоєм. Просто небувалим. І навіть пазуристою Лів Шрайбер ситуацію не врятував.

Цю тезу необхідно пояснити. Пояснювати буду шляхом опису всього, що відбувається у фільмі. Описувати події буду в хронологічному порядку, бо потужні сценарні рішення «а тут вона згадує», «і тут він думає» відтворити не здатний.

Давним-давно, у сімдесятих роках двадцятого століття, геніальний радянський розвідник Олег Василь Орлов зробив відкриття. Він зрозумів, що якщо набрати багато-багато новонароджених, виховати їх строго в дусі вірності ідеалам партії і уряду і потайки закинути в США, то з часом підросли малюки цілком собі можуть розвалити Америку!

У Олега Василя, до речі, вже був неабиякий досвід по шкідництві в промислових масштабах - це саме він підготував свого часу двійника Лі Харві Освальда, який згодом ухайдокал президента Кеннеді! Згодом двійник у званні майора, само собою, отримав звання Героя Радянського Союзу. Вона як воно все було!

Оскільки Олег Василь був настільки геніальний як розвідник, що раз у раз стояв на трибуні Мавзолею поруч з Брежнєвим, не боячись засвітитися, то всі його забаганки тоталітарна радянська машина виконувала зі свистом. І у десятків радянських сімей були відібрані найбільш талановиті діти, щоб втілити підступний план Орлова.

Як відомо, таланти в людях проявляються мінімум з місячного віку. Олег Василь, принаймні, вважав саме так. Тому особливу увагу він приділяв новонародженій з простим радянським прізвищем Ченкова, дочки олімпійського чемпіона з боротьби і гроссмейстерши, розумниці й просто красуні. Вона йому відразу сподобалася, ще з того моменту, як смикала в повітрі лапками і агукає щось нерозбірливе. Проте й інших він теж люто навчав всякому за власною методикою.

Малюки вчилися любити батьківщину й ненавидіти прокляту Америку настільки люто, що вже в п'ятирічному віці їх всіх терміново прийняли в піонери. Плюс до цього їх вчили дивитися американські шоу, говорити американською мовою і цілувати перстень Олега Василя з вигравійованими тоталітарними серпом і молотом.

Ченковій неабияк пощастило - коли їй було років шість, злий КДБ влаштував автокатастрофу якоїсь американській сім'ї, котра гостювала в СРСР і видав юну розвідницю за їх дивом вижившу доньку. Так Ченкова вміло укоренилася в США.

Решту дітей, треба думати, впроваджували точно так само -до американських сімей, в повному складі проживали в Союзі, адже було багато, тільки вибирай. Але Ченкова нічого про них не знала. Вона подорослішала і почала працювати в ЦРУ, потай зберігаючи вірність комуністичній партії та уряду і ненавидячи Америку всіма фібрами своєї широкої російської душі.

Але в один прекрасний день розвідниця (яку тепер звали Евелін Солт) зустріла німецького вченого Майкла Краузе. Її куратори з ЦРУ негайно порадили їй його завербувати шляхом виходу заміж, тому що Майкл вивчає всяких рідкісних павуків, і якщо ЦРУ раптом захочеться пошпіоніть в Північній Кореї, Майкла і Евелін туди обов'язково пропустять. Але сталося страшне - злий корейський уряд заарештував Солт, чомусь запідозривши в ній співробітницю ЦРУ. Взагалі-то американці її збиралися кинути й прикинутись, що ніякої Евелін Солт ніколи не було (як це прийнято у американців), але тут в ЦРУ прийшов Майкл і дуже просив звільнити його дружину. ЦРУшніки злякалися Майкла, тому що павуки - це бррр! гидота! - І відразу ж обміняли Евелін на якогось непотрібного їм шпигуна. Евелін заплакала і закохалася по вуха.

І ось одного разу, приблизно в 2010 році, розвідник Олег Василь вирішив, що вже пора руйнувати Америку. Для цього він вирішив знищити російського президента, коли той буде в Америці, так, щоб всі думали, що це американці його вбили. І тоді Росія в благородному гніві повстане, і його всі підтримають. І кирдик тоді Америці.

Але як передати цю складну ідею своїм соратникам у США? Можна, звичайно, по радіо або по телефону. Або по асьці, азбукою Морзе. Або імейл написати. Або в крайньому випадку розмістити в «Нью-Йорк Пост» оголошення типу «Вантажте апельсини бочками. План Б». Але не такий Олег Василь. Він не шукає легких шляхів. Тому він пливе в Нью-Йорк на іржавої баржі, повної своїх учнів з російськими кримінальними татуюваннями. Це блискучий тактичний хід - якщо хтось і побачить натовп голених чуваків в тільниках, що п'ють горілку з горла і що говорять з важким російським акцентом, він ні за що не подумає, що вони зібралися руйнувати Америку. І буде неправий!

Припливши у Велике Яблуко, старенький Орлов йде прямо в ЦРУ і говорить, що він росіянин перебіжчик і хоче поговорити з Евелін Солт. У бесіді, що проходить в кімнаті для допитів, на очах у десятка співробітників ЦРУ, він говорить їй буквально наступне: «Твоє справжнє прізвище Ченкова, ти російська шпигунка, і твоє завдання - убити президента Росії». Офігевшу від таких пред'яв Солт закривають в одиночці, а Орлова везуть у ліфті, де він несподівано вбиває всіх, дарма що пенсіонер. Після чого підступно тікає.

ЦРУшники тут же забувають про Олега Василя і зосереджуються на Солт. Вона теж тікає від усіх і без особливих проблем добирається до російського президента, що приїхав до США. Спершу вона його трохи підриває вибухівкою, а потім стріляє з пістоля. І знову втікає, цього разу на зустріч з Орловим, на ту саму іржаву баржу.

Олег Василь, втім, хоч і старий, але підозрілий. Він узяв у заручники її чоловіка Майкла і для різноманітності убив його на очах у Солт. Та образилася й вбила Олега Василя, а заодно і всіх його кримінальників. Після чого продовжила виконання плану по розвалу Америки. Вона зустрічається ще з одним радянським агентом з чисто російським ім'ям Шнайдер, і вони разом їдуть у Білий Дім, щоб убити Президента США. Солт при цьому одягає на обличчя гумову маску і взагалі маскується під мужика. Відмінну дупу і цицьки четвертого розміру їй при цьому маскувати не хочеться, і це правильно.

У Білому Домі Шнайдер без зайвих розмов підриває себе шахід-стайл, після чого Президент США в страху ховається в підземний бункер, звідки і планує розпочати ядерну війну. Солт стрибає за ним у шахту ліфта, вбиваючи по дорозі офіцерів безпеки десятками.

Президент запроваджує секретні ядерні коди, щоб дати гідну відповідь цим поганим росіянам, але раптово один з головних ЦРУшників скидає маску і теж виявляється радянським агентом! Він відразу вбиває всіх, а президентові навіть дає по морді. І наводить американські ракети на мусульманські міста, щоб мусульмани пішли на США війною.

І тут з'являється Солт! Вона передумала і перекувалась, тепер вона хоче лише зупинити проклятого комуняку! Але не тут-то було, між ними куленепробивне вікно. Солт не здається, вона з двох обойм пробиває залізобетонну стіну бункера і пальцями обриває дроти, що блокують вхід. Двері, офігевши від такого напору, здивовано відкриваються, і Солт скаче всередину.

Ось вони, хвалені американські двері, як недобре себе проти комуністів показали!

Всередині відбуваються фінальна сутичка поганого комуніста з гарною комуністкою Солт, що усвідомила і розкаялась. Врешті-решт добра душа Солт відрубує запуск ракет, і в кімнату увалюються спецназівці. Наша добра розвідниця, типу з останніх сил, настрибує на Комуняку і душить його наручниками. Потім її везуть на вертольоті, і вона така: «Я гарна, я всіх врятувала, відпустіть мене, дядьку». А ЦРУшник такий: «Точно хороша?» А та така: «Та я взагалі офігенна, а якщо ви мене відпустіть, я всіх інших агентів знайду і повбиваю». А той такий: «Ну типу гаразд». І Солт стрибає у воду і тікає в палаючий захід сонця.

І все, кінець.

Навіщо Солт щосили добиралася до президента США, якщо все одно не збиралася його вбивати, а про існування другого агента не знала? Навіщо Орлов виділив аж двох агентів на виконання однієї і тієї ж задачі? Чому Солт вирішила зрадити Росію після того, як німець замість американців витяг її з Північної Кореї? Відповідей немає.

Чесне слово, я нічого не придумав. Весь дебілізм фільму я переказав максимально точно, з усією увагою до деталей. Ні, це звичайно не той дебілізм екстра-класу, який ми спостерігали в «Сутінки-Затьмаренні», зовсім ні. Просто звичайний сумовитий, наскрізь антиросійський дебілізм з усіма характерними штампами треш-пропаганди вісімдесятих. Маніяки-комуністи, які мріють знищити весь світ і заради цього йдуть на смерть - чисто орки у «Володарі кілець». Дивно, що жодного разу не з'явився який-небудь Генерал Омелян і агент Ванюшка Светланович Уков. Нудно й противно.

І навіть Анжелка не рулить.