27 травня 2025, 12:46
Коли постає питання вибору бойлера, одним із головних критеріїв стає швидкість нагріву води. Адже ніхто не хоче чекати годинами, поки набереться гаряча вода для душу або побутових потреб. Серед великої кількості моделей саме проточні водонагрівачі вирізняються здатністю миттєво подавати гарячу воду. У них вода нагрівається безпосередньо під час проходження через теплообмінник, тому вони не мають накопичувального бака і працюють лише тоді, коли відкривається кран.
Я колись обрав для себе саме проточний бойлер, бо часто повертаюся додому пізно і не маю часу чекати. Це стало справжнім порятунком – вода з’являється теплою буквально за секунди після відкриття крана. Але є й певні нюанси. Такі пристрої споживають досить багато електроенергії і вимагають потужної електромережі, що не завжди доступно в старих будинках або сільських оселях.
Накопичувальні бойлери, у свою чергу, працюють за іншим принципом: вони нагрівають певний об’єм води заздалегідь і підтримують температуру впродовж тривалого часу. Час нагріву залежить від об’єму бака та потужності ТЕНу: https://vsn.ua/news/garyacha-voda-tsiliy-rik-yak-obrati-idealniy-boyler-dlya-domu-62086. Наприклад, невеликі моделі на 30–50 літрів можуть прогрітися за 1–1,5 години, що доволі швидко. Якщо ж потрібно обслуговувати велику сім’ю, доведеться чекати довше або обирати варіант із двома нагрівальними елементами.
Я вважаю, що найкращий вибір залежить від конкретних умов – потреб, бюджету і технічних можливостей. Для мене важливо було мати гарячу воду в будь-який момент, тому швидкість стала вирішальним фактором. Якщо ж пріоритет – економія та стабільність, тоді накопичувальний бойлер буде більш виправданим рішенням.