Рецензія на фільм «Нестерпний тягар величезного таланту»
Феноменальні пригоди Ніколаса Кейджа

30 червня 2022,  17:45 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Ніколас Кейдж завжди був самобутнім голлівудським актором, який вирізнявся серед інших кінозірок. Він отримав свій перший і поки що єдиний акторський «Оскар» ще в 1996 році за фільм «Покидаючи Лас-Вегас», коли йому було всього 32 роки (що за мірками даної премії є дуже раннім досягненням для актора), і з тих пір брався як за мейнстрімні, так і за дуже ризиковані, прямо-таки божевільні ролі. За ці десятиліття йому вдалося стати по-справжньому єдиним і неповторним, а фільми з Ніком Кейджем вже перетворилися практично на окремий жанр, який продовжує дивувати, адже ніколи не знаєш, яку роль він візьметься наступного разу. І раптом, відчувши «Нестерпний тягар величезного таланту», Нік Кейдж вирішив зіграти в кіно самого себе голлівудську кінозірку з кризою середнього віку, яка збирається підзаробити грошей на корпоративі, а опиняється у самому центрі спецоперації ЦРУ.

Звичайно, «Нестерпний тягар величезного таланту» не є автобіографічним фільмом, незважаючи на те, що Нік Кейдж тут грає самого себе, хоча, враховуючи шалену кар'єру цього актора, навряд чи ми б сильно здивувалися, якби розкрилося, що він і справді одного разу допоміг ЦРУ. За винятком хіба що акторської кризи середнього віку, всі події та персонажі, включаючи колишню дружину та дочку Кейджа (у актора є лише два сини), тут вигадані режисером Томом Гормікеном і сценаристом Кевіном Еттеном, але це не заважає часом запитувати себе: а могло б таке статися насправді? Відповідь на це запитання проста: звичайно, могло б. Адже якщо хтось із голлівудських акторів і здатний пережити такі небезпечні та шалені пригоди, так це Нік Кейдж.

Центром оповідання фільму «Нестерпний тягар величезного таланту» є поїздка Кейджа на іспанську Майорку, де живе багатий бізнесмен та суперфанат Ніка Кейджа Хав'єр «Хаві» Гутьєррес. Він написав сценарій і хоче зняти фільм із Кейджем у головній ролі, тому запрошує кінозірку на корпоратив, за який готовий заплатити 1 мільйон доларів. Кейдж не дуже хоче туди їхати, але, втративши роль своєї мрії і перебуваючи на межі банкрутства, все-таки сідає у літак. Хаві виявляється приємною людиною, і між ними з Кейджем зав'язується міцна дружба, поки Нік не дізнається від ЦРУ, що Хаві керує наркокартелем та викрав дочку непідкупного каталонського політика, щоб змусити його зняти свою кандидатуру з виборів. І тут Кейджу доведеться згадати всіх своїх героїв бойовиків, щоб зупинити свого нового найкращого друга.

На роль Хаві покликали зірку серіалів «Гра престолів» та «Мандалорець» Педро Паскаля, у якого чудово вийшло втілити головного фаната Кейджа. Якщо чесно, то дует Кейджа та Паскаля головна вишенька на цьому комедійному торті, і хоча Кейдж тут головний герой, без Паскаля було б не те. Відчувається, що ці актори по-справжньому потоваришували на зйомках, і це передається глядачеві в їхніх спільних сценах. З ними не нудно, навіть коли вони просто розмовляють, вигадуючи черговий сюжетний поворот свого майбутнього фільму. Але найяскравішою сценою за їхньою участю безумовно є епізод із наркотиками це найсмішніша сцена про наркотики в історії кіно з часів виходу фільму «Вовк з Уолл-стріт», де Леонардо ДіКапріо після прострочених наркотиків повз до своєї машини. Давно я так не сміялася.

«Нестерпний тягар величезного таланту» це філософський, божевільний і місцями зворушливий фільм про дружбу, родину та пошуки себе, який не втомлюється дивувати і розважати з першої і до останньої хвилини. Це без сумніву один із найкращих фільмів Кейджа за всю його кар'єру та один із найкращих фільмів 2022 року завдяки своєму блискучому сценарію та акторській грі Кейджа та Паскаля. Якщо ви любите гострі комедії з великим серцем і сюжетними поворотами, що зносять дах, то наполегливо рекомендую вам не проходити повз. Фільм Гормікена нагадує божевільну відпустку з Кейджем, яка нам усім зараз так потрібна. Тож збирайте речі та вирушайте з кінозіркою на Майорку. Цю поїздку ви точно не забудете.

Обережно, після перегляду комедії «Нестерпний тягар величезного таланту» у вас теж може прокинутися кейджеманія, і вам захочеться влаштувати собі марафон найкращих фільмів Ніка Кейджа. І тут я солідарна з Хаві почати його варто з шедевра під назвою «Без обличчя».

20362