Рецензія на фільм «Uncharted: Незвідане»
Молодий Індіана Джонс у пошуках скарбів

28 квітня 2022,  11:55 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Після свого дебюту на великому екрані в ролі Пітера Паркера/Людини-павука у блокбастері «Перший месник: Протистояння» талановитий британець Том Голланд прокинувся одним із найзнаменитіших молодих акторів у Голлівуді. До 25 років він знявся в мегауспішній трилогії про Людину-павука і двох хітових блокбастерах про Месників, що входять до топ-5 найуспішніших фільмів усіх часів. Але на цьому Голланд вирішив не зупинятися. І, схоже, він вже знайшов для себе нову пригодницьку франшизу, що починається з фільму «Uncharted: Незвідане»...

«Uncharted: Незвідане» ґрунтується на серії популярних комп'ютерних ігор, але, як ми знаємо, з них дуже рідко виходить хороше кіно. Тим не менш, Голланда це не зупинило, оскільки він не тільки вирішив виконати в цій екранізації головну роль шукача пригод Нейтана Дрейка, а й став її продюсером (вперше у своїй кар'єрі). І разом із режисером Рубеном Фляйшером, який подарував нам «Венома» та «Ласкаво просимо до Зомбіленду», у них вийшов гідний екшен, на який не шкода витратити свій час і якому місцями може навіть позаздрити сам Індіана Джонс.

По суті фільм Фляйшера є приквелом відеоігор «Uncharted», оскільки тут розповідається про першу пригоду Нейта, так би мовити його історія становлення як шукача пригод та екшен-героя. Основою сюжету стала Перша кругосвітня експедиція Фернана Магеллана, в ході якої, за законом жанру, було знайдено незліченні скарби, згодом заховані командою від спонсора експедиції сімейства Монкада. Нейт та його старший брат Сем із самого дитинства мріяли знайти це золото, але коли брат зник у невідомому напрямку, Нейт став барменом і вирішив жити спокійним життям. Поки до нього не увірвався авантюрист і шукач скарбів Віктор «Саллі» Салліван і не втягнув його в епічну пригоду, де ризик бути вбитими або стати казково багатими приблизно 50 на 50.

На роль Саллі покликали актора Марка Волберга, і в них з Голландом вийшов дуже цікавий дует з непростими стосунками в дусі батька та сина, оскільки Нейт ріс сиротою і відчайдушно потребував батьківської фігури. Ось тільки ця батьківська фігура нічого хорошого його не навчить, зате обіцяє цілу купу небезпечних пригод. І інформацію про його зниклого брата. Все життя читаючи і досліджуючи книги про втрачені скарби, Нейт, звичайно, погоджується, і так на наших очах народжується новий кіногерой, схожий на молодого Індіана Джонса, що напевно порадує всіх шанувальників і шанувальниць Голланда, яких стає дедалі більше. Адже цей хлопець і без суперздатностей здатний багато на що.

Щоб дістатись скарбу, мало тільки розгадати всі загадки та обминути пастки, залишені моряками на своєму шляху. Нейту і Саллі також доведеться зіткнутися з кровожерливим мільярдером Сантьяго Монкадою, нащадком того самого роду, який профінансував, відповідно до цього фільму (але не реальної історії), експедицію Магеллана. Його грає Антоніо Бандерас, але, як не дивно, цього лиходія легко затьмарює собою найманка Джо Бреддок у втіленні менш відомої актриси Таті Габріель. Також знайти скарб бажає шукачка пригод Хлоя Фрейзер, роль якої чудово зіграла Софія Тейлор Алі. Від неї ніколи не знаєш, чого чекати, так що нудьгувати з нею Нейту точно не доведеться.

Знаючи, як непросто буває перенести відеогру на екран, було складно не ставитись до фільму «Uncharted: Незвідане» скептично і не чекати від нього багато чого, але результат приємно здивував. Фляйшеру вдалося придумати щось нове та оригінальне для першої пригоди Нейта Дрейка на великому екрані – чого тільки вартий той епічний епізод із літаючими кораблями на кшталт «Піратів Карибського моря». Такому позаздрить і франшиза «Форсаж» з її шаленими трюками, що виконуються всупереч усім законам фізики. У Фляйшера вийшов захоплюючий атракціон, який наприкінці не без причини натякає на сиквел, адже Нейтан Дрейк обов'язково має повернутися до кінотеатрів зі ще однією пригодою. Глядачам виразно не вистачає зараз такої пригодницької франшизи, натхненої Індіаною Джонсом. Тим більше, що Голланду дуже вже личить бравий образ шукача пригод, що відкриває новий етап його кінокар'єри після втілення відважного школяра-супергероя Пітера Паркера.

Очевидно, що золота Магеллана не існує, так само як не існує і Святого Грааля, за яким колись полював Індіана Джонс. Але для Нейтана Дрейка золото і не є головною метою місії, йому значно цікавіше випробовувати себе, робити відкриття та перемагати лиходіїв. Саме це і робить його чудовим молодим кіногероєм нашого часу для нового покоління глядачів, за пригодами якого хочеться спостерігати й надалі.

3448