Рецензія на мультфільм «Співай 2»
Найвеличніший шоумен Бастер Мун запрошує усіх на своє нове шоу

24 грудня 2021,  04:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

П'ять років тому студія Illumination зібрала на екрані у хітовому мультфільмі «Співай» своїх найталановитіших звірів, які заспівали голосами голлівудських зірок, а на чолі їхнього талант-шоу поставила коалу. Але цей амбітний коала на ім'я Бастер Мун, незважаючи на свій милий зовнішній вигляд, виявився не простаком, а видатним шоуменом, який знає, що коли ти опиняєшся на самому дні, то єдиний вихід із ситуації – лише вгору. І в продовженні «Співай 2» Бастер не збирається зупинятися на досягнутому і разом зі своєю музичною трупою вирушає підкорювати велику сцену у великому місті, де на них чекають нові випробування та нові хіти, які вони ще не співали.

Якщо ви раптом за ці п'ять років підзабули сюжет першого мультфільму, то нагадаю, що музична анімація «Співай» була історією про власника невеликого театру з великими боргами, який за допомогою талант-шоу для звичайних звірів вирішив урятувати свій театр. Бастер Мун нагадував тоді Теда Лассо, який буде вірити у мрію та у перемогу, навіть якщо надії зовсім не залишилося. Хтось скаже «токсичний оптимізм», як зараз модно стало говорити, але насправді успіху досягають саме ті люди, які щоразу кажуть собі, що у них все вийде, і продовжують рухатися вперед, хоч би скільки перешкод не ставало на їхньому шляху. Отже якщо вам потрібна подібна мотивація (а мені здається, що зараз вона потрібна нам усім після двох років пандемії), обов'язково перегляньте перший «Співай» перед походом на сиквел, адже хорошого настрою зараз багато не буває.

Тим часом у мультфільмі «Співай 2» наш головний герой із голосом Юрія Горбунова (а в оригіналі – з голосом Меттью МакКонахі) вже більше схожий на Ф.Т. Барнума з «Найвеличнішого шоумена», оскільки задумав поставити «найвеличніше шоу усіх часів», але – на відміну від Барнума – він нізащо не проміняє своїх звірів заради слави, і за це йому величезний респект. Коли в його театр натовпом пішли люди, він не замінив своїх «зірок з вулиці» на когось знаменитішого, а продовжив працювати з ними, разом розвиватися та створювати хітові мюзикли. Тому підкорювати велике місто Бастер також вирушає разом із горилою Джонні, свинками Розітою та Гюнтером, дикобразихою Еш та слонихою Міною (мабуть, мишеня Майка з голосом Френка Сінатри таки зловили ті ведмеді, або він просто вчасно втік із міста), і ця компанія знову доводить, що їх нічого не зупинить. Навіть впливовий лиходій із гострим оскалом.

У першій частині цієї анімаційної франшизи не було лиходія, якщо не брати до уваги кредиторів, але режисер і сценарист Гарт Дженнінгс вирішив, що в сиквелі без серйозного антагоніста йому не обійтися. І це було правильним ходом, оскільки він додає сюжету правдоподібності та дозволяє більше співпереживати нашим героям, адже у реальному шоу-бізнесі також зустрічаються такі тирани, як Джиммі Кришталь, медіа-магнат та власник компанії Crystal Entertainment. Цей вовк нагадує мафіозі, який одного разу став відомим продюсером і тепер веде чесний бізнес, але все одно продовжує залякувати та погрожувати своїм працівникам. Адже він має гроші і владу, і Кришталь вважає, що йому все зійде з його лап. Але даремно він недооцінює Бастера та його трупу, адже хоч вони з і маленького міста, їхній талант та прагнення до успіху нічим не зломити. Навіть шоу-бізнесу великого міста, чиї випробування і були втілені тут в образі головного лиходія.

Але досить про лиходія, я з великим задоволенням хочу поговорити про свого улюбленого персонажа – горилу Джонні, який співає голосом Терона Еджертона. У першому «Співай» він просто порвав залу піснею «I'm Still Standing», що стала найяскравішим номером мультфільму і згодом принесла Еджертону головну роль у байопіку про Елтона Джона «Рокетмен», за яку він отримав «Золотий глобус», так що очікування від Джонні у сиквелі були високі. Чи виправдав він їх? Судити вам, коли почуєте його неймовірні кавери «A Sky Full of Stars» і «There's Nothing Holdin' Me Back». Першу пісню з романтичної балади він перетворив на мотиваційний бойовий гімн, а другу я досі підспівую, оскільки вона чудово піднімає настрій. Мене особисто Еджертон знову підкорив своїм голосом, прямо захотілося переглянути «Рокетмен», щоб почути більше пісень у його розкішному виконанні. Так що навіть якщо ви будете дивитися «Співай 2» виключно заради нього, то все одно не будете розчаровані.

Також через сюжетну лінію Джонні та його жорстокого вчителя хореографії мультфільм «Співай 2» нагадує, що талант – це ще не все. Щоб досягти справжнього успіху, потрібно ще довго і важко працювати, і наші звірі, на щастя, готові до цього. Вони готові кидати собі виклик і боротися зі своїми страхами, як це робить Розіта заради головної ролі, і це знову надихає та мотивує не опускати лапки. А серед історій нових персонажів, яких зустрічає трупа Бастера Муна у великому місті, найбільше зачіпає за живе історія рок-зірки Клея Келлоуея, який пішов зі сцени після смерті дружини та 15 років не брав до рук гітару. Його голосом став чудовий Боно, і особливо його сюжетна лінія зачіпає тим, що на його прикладі нам показують, що навіть сильний і лютий на вигляд лев може бути спустошеним і розбитим від горя й боятися виконувати свою музику. Це нагадує нам, що від депресії можуть страждати всі, і маленькі, і великі, і що всім нам часом потрібна допомога і друг поруч і що ніколи не варто від цього відмовлятися.

Тим часом головною комічною зіркою цієї франшизи другий мультфільм поспіль залишається міс Трухля – бабуся-ігуана, яка працює асистенткою та заступником Бастера Муна. Сцена, де вона мчить шосе на червоному суперкарі під пісню SOAD, – це просто комедійний діамант. На додачу, тут є багато сцен, які є блискучими прикладами комедії в жанрі буффонади або слепстік, як кажуть в англомовному світі. Це та сама «комедія тіла», яку принесли в кіно Чарлі Чаплін і Бастер Кітон, і звірі в мультфільмі «Співай 2» точно пішли їхнім шляхом. Від деяких сцен під час перегляду смієшся на весь голос, що робить цю анімацію ще й однією з найкращих комедій року.

Що стосується найулюбленішого музичного номера, то це безперечно «I Still Haven't Found What I'm Looking For» у виконанні дуету Скарлетт Йоханссон, яка знову подарувала свій голос дикобразисі Еш, та Боно. Пробач, Тероне, але цю парочку не обійти. Це така велика пісня, і мультфільм «Співай 2» блискуче віддав їй честь. Просто вишенька на торті у цьому чудовому саундтреку. А її головний меседж, який говорить про те, що «я все ще не знайшов/не знайшла те, що я шукаю», напевно, буде резонувати з багатьма глядачами. Адже ми всі йдемо вперед і щось шукаємо у цьому житті. І так, «Співай 2» більше знято для дорослих, які люблять мультики та популярну музику, аніж для дітей. Хоча, гадаю, дітям він теж сподобається завдяки своїм чарівним персонажам.

Подивитися «Співай 2» – це як побувати на концерті, де вам популярні пісні співають Боно, Скарлетт Йоханссон, Різ Візерспун і Терон Еджертон. У фіналі дивишся їхній виступ і раз у раз хочеться аплодувати, ніби це справжній концерт-спектакль, а не фільм. І якщо ви почули, як хтось у кінотеатрі активно підспівує практично всім пісням, – вибачте, це, швидше за все, була я. Але я в жодному разі не жалкую (і вам раджу так робити). Оскільки перегляд мультфільму «Співай 2» на великому екрані став для мене одним із найрадісніших походів у кіно цього року і подарував мені безліч позитивних емоцій. Сподіваюся, ви також будете від нього в захваті. Якщо перший «Співай» вам сподобався, то і сиквел змусить вас підспівувати та підтанцьовувати талановитим звірам із театру Бастера Муна. Це саме те, що треба для святкового настрою після тих емоційних гірок, якими був наповнений кінокомікс «Людина-павук: Додому шляху нема».

Якщо ви скучили за видовищними концертами та веселими комедіями, то мультфільм «Співай 2» миттєво заповнить цю нестачу у вашому житті. Це точно буде найвеличніше шоу, яке ви побачите на великому екрані у 2021 році. Воно справді «космічніше за космос».

23599