Рецензія на фільм «На висотах Нью-Йорка»
Музична ода маленьким мріям робітничого класу

1 серпня 2021,  08:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Згідно з офіційною статистикою, в Нью-Йорку зараз проживає десь 8,3 мільйона жителів, і це дуже різні люди з різних країн з усього світу, які або самі, або їхні батьки (або їхні бабусі з дідусями) вирушили в США в пошуках кращого життя для себе та своїх дітей. Вони важко працюють, щоб досягти своєї особистої «американської мрії», але при цьому не забувають про своє коріння і свої рідні країни, створюючи в Нью-Йорку свої ком'юніті, щоб підтримувати одне одного у великому й не завжди доброзичливому мегаполісі. Саме такі працьовиті люди і живуть в мікрорайоні під назвою Вашингтон-Гайтс, де існує ком'юніті латиноамериканців, для багатьох з яких батьківщиною є Кариби та Домініканська Республіка. І вони готові поділитися з вами своїми найпотаємнішими мріями...

До того як Лін-Мануель Міранда отримав всесвітню популярність як творець культового американського мюзиклу «Гамільтон» (який настільки ідеальний, що в минулому році на стримінговій платформі Disney+ вийшла навіть не його екранізація, а просто запис (!) бродвейського виступу, і це був один з найкращих фільмів року), він разом зі сценаристкою і драматургинею Кіарою Алегрією Г'юдс створив ще один знаковий для Америки мюзикл під назвою «На висотах Нью-Йорка». Він йшов на Бродвеї з 2008 по 2011 рік, отримавши в свій прем'єрний рік 4 премії «Тоні», включаючи перемогу в категорії Найкращий мюзикл. Після Бродвею його ставили в різних країнах, і ось, нарешті, в 2021 році шанс побачити цей чудовий мюзикл отримали глядачі з усього світу, оскільки Міранда та Г'юдс об'єдналися з режисером Джоном М. Чу, який зняв культові молодіжні стрічки «Крок вперед 2: Вулиці» та «Шалені багатії», щоб створити найбільш магічну та надихаючу кіноадаптацію «На висотах Нью-Йорка», яку тільки можна було зняти. І, як і «Гамільтон», цей мюзикл точно заслуговує вашого часу та уваги. І на те є багато причин.

Мюзикл «На висотах Нью-Йорка» є драматичною історією кількох поколінь іммігрантів, які були змушені покинути рідні країни, щоб не померти з голоду, але при цьому вони не втратили з ними зв'язок. Вони пам'ятають про своє коріння, з гордістю говорять іспанською (якщо любите цю мову, то дуже раджу подивитися фільм в оригіналі) і щиро люблять свою першу батьківщину Домініканську Республіку. Причому деякі люблять її настільки сильно, що мріють одного разу туди повернутися і побудувати там краще життя, як головний герой цього фільму Уснаві (названий батьком на честь корабля американського військового флоту U.S. Navy). Він втратив батька і тепер збирає кожен цент, який заробляє в місцевому магазинчику на розі, щоб полетіти в Домінікану і відкрити там бар на пляжі. Це його «sueñito», тобто «маленька мрія», яка дозволяє йому відчувати себе ближче до батька і до тих щасливих днів, що вони прожили разом в Домінікані.

Мрія це не якийсь сяючий діамант, який нам дають. Знаєте, шлях до неї часом важкий... І не такий гарний.

Але «На висотах Нью-Йорка» не обмежується мрією одного Уснаві. Нас також знайомлять з Ванессою та її великою мрією стати дизайнером одягу, з Бенні та його мрією почати свій бізнес і домогтися успіху (і серця Ніни) та з Ніною та її мрією знайти своє місце у великому світі і не втратити при цьому зв'язку зі своїми людьми. Ніна стала першою дівчиною зі свого кварталу, якій вдалося вступити в один з найпрестижніших університетів країни, але, провчившись деякий час, вона втомилася відчувати себе там чужою і втомилася постійно стикатися з расизмом. Тому вона вирішила кинути університет і повернутися додому. На свою маленьку батьківщину в Вашингтон-Гайтс. Всі, хто коли-небудь стикався з булінгом, її зрозуміють, адже постійна боротьба виснажує навіть найбільш сильних духом людей, але повернення Ніни додому це не ознака слабкості, як може здатися, а, навпаки, ознака сили, адже вона зробила правильний вибір для свого психологічного здоров'я, приїхавши до рідних, адже вони завжди вірили в неї і швидко нагадали їй про це. І ось вона знову повірила в себе, оскільки знайшла для себе мету, заради якої варто вчитися й боротися далі. Історія Ніни прекрасним чином нагадала, що часом корисно зробити заради себе один крок назад, щоб розібратися зі своїми планами і бажаннями та з новими силами знову помчати вперед.

А також у Вашингтон-Гайтс живе тінейджер Санні, який працює в магазині Уснаві. Це розумний, працьовитий і добрий хлопець, і одна сцена з ним на мітингу б'є прямо в серце. Жителі району намагаються домогтися рівних прав для своїх дітей, щоб вони змогли піти в коледж, і тут Санні розуміє, що оскільки у нього немає офіційних документів, він не потрапить до коледжу. І весь його світ і плани на світле майбутнє з хорошою роботою руйнуються в один момент, і дуже боляче це бачити. Але це одна з найважливіших сцен «На висотах Нью-Йорка». Адже освіта – це шанс на краще життя, і коли у дітей забирають його, забирають цей шанс, це найгірше, що можуть зробити дорослі при владі. Тому люди всього світу так відчайдушно відстоюють це право, право на освіту, зокрема для іммігрантів. І не важливо, чи є у них документи чи ні, оскільки ці діти вже живуть у цій країні, вони будуть працювати там, стануть частиною її економіки, тому в інтересах цієї ж країни забезпечити їх елементарним – освітою. Щоб в майбутньому Санні став економістом, лікарем, вчителем, менеджером, журналістом, а не, як це часто буває, зв'язався «не з тими людьми» і почав займатися криміналом, оскільки держава обрізала йому шлях до чесного життя і чесного заробітку.

І це лише частина чудових та надихаючих героїв «На висотах Нью-Йорка», яких з палаючими очима зіграли актори Ентоні Рамос (Уснаві), Мелісса Баррера (Ванесса), Корі Говкінс (Бенні), Леслі Грейс (Ніна) та Грегорі Діаз IV (Санні). В одних сценах вони змусять вас підспівувати і підтанцьовувати, в других – задуматися про своє життя, свої плани та своїх маленькі мрії, а в третіх – і це відбудеться дуже раптово – підкорять ваші серця своїми любовними історіями і нагадають, що таке проста і водночас зворушлива романтика. До сих пір не можу обрати між музичними номерами «When the Sun Goes Down» за участю Ніни та Бенні (це чиста магія кіно в променях заходу сонця над Вашингтон-Гайтс) та «Champagne» за участю Уснаві і Ванесси (коли Уснаві все ніяк не може зрозуміти, що саме час поцілувати Ванессу).

Приголомшливо, як творці «На висотах Нью-Йорка» на 2 години 20 хвилин виривають глядачів з будь-якої точки світу і відправляють до Вашингтон-Гайтс, чиї жителі до кінця фільму стають практично вашими друзями, яких ви ніби знали все життя. І той факт, що за сюжетом події розвиваються протягом декількох найспекотніших днів літа, і в ці дні відбувається блекаут (тобто в їхньому мікрорайоні вимикають електрику) – зближує з ними ще більше. А що вже говорити про захоплюючі дух танцювальні номери, яким можуть позаздрити і такі хітові мюзикли останніх років, як «Ла-Ла Ленд» і «Найвеличніший шоумен». Якби за них давали окремий «Оскар», «На висотах Нью-Йорка» його б точно отримав. У будь-якому випадку ці музичні номери удостоюють його звання одного із знакових мюзиклів 21-го століття, а це навіть крутіше, ніж «Оскар».

Також у мюзиклу «На висотах Нью-Йорка» дуже сильний меседж, навіть не один, а кілька, які раз у раз можна почути в його піснях. Один з них – це «paciencia y fe», тобто «терпіння і віра», з якими жителі Вашингтон-Гайтс йдуть по життю. Ще один – «продовжувати боротися, навіть коли всі проти тебе». Але разом з цим «На висотах Нью-Йорка» показує, що ніхто не один, що у всіх жителів Вашингтон-Гайтс є надійний тил, «сім'я», як сказав би Він Дизель, яка завжди їх підтримає. І не важливо, що багато хто з них не є кровними родичами, адже ці сусіди люблять і підтримують одне одного так, як не завжди роблять рідні з однією ДНК. І стоять одне за одного горою. Сюди також відноситься меседж з пісні «We're powerless, we're powerful», коли одна людина співає, що «ми безсилі», а інша відповідає – «у нас повно сил».

Зрозуміло, Лін-Мануель Міранда навряд чи колись створить мюзикл, який зможе перевершити його «Гамільтона», оскільки «Гамільтон» – абсолютний американський мюзикл, який вже став сучасною класикою, але його «На висотах Нью-Йорка», який вони з Г'юдс написали ще раніше, тримає марку і показує, що у Міранди є ще багато історій, які заслуговують бути розказаними на великому екрані – історій про простих людей, про простих роботяг і їхні великі та маленькі мрії, які зачіпають за живе і надихають не здаватися. Адже навіть якщо все погано і опускаються руки, це не привід засмучуватися, а привід влаштувати сієсту з піснями і танцями, як це роблять жителі Вашингтон-Гайтс.

Тому якщо ви пропустили надихаючий мюзикл «На висотах Нью-Йорка» в кінотеатрах, то не пропускайте його на стримінгових платформах. Це один з головних фільмів цього літа і всього 2021 року, який не тільки дає поживу для роздумів, а й нагадує, що кожна «sueñito», кожна маленька мрія кожної людини – і ваша в тому числі – має значення. Так що не здавайтеся і продовжуйте йти до неї разом з «paciencia y fe», терпінням і вірою у краще, як це роблять жителі Вашингтон-Гайтс.

1261