Рецензія на мультфільм «Темна Ліга Справедливості: Війна з Апоколіпсом»
Епічна битва за Землю за коміксами DC

14 червня 2020,  17:40 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Поки всесвіт DCEU ледве шкандибає на одній нозі, представляючи через один провальні фільми, що часто розділяють думку аудиторії на два протилежні табори, анімаційний всесвіт, створений на основі коміксів DC, активно розвивався останні роки і подарував глядачам майже 40 анімаційних фільмів за участю знаменитих і менш відомих супергероїв та суперлиходіїв. І його новий мультфільм «Темна Ліга Справедливості: Війна з Апоколіпсом», який був представлений минулого місяця, став найбільш епічним з них усіх.

Перші п'ять хвилин мультфільму «Темна Ліга Справедливості: Війна з Апоколіпсом» нагадують події екшену «Месники: Війна нескінченності», оскільки величезна армія супергероїв з коміксів DC під проводом Супермена (Джеррі О’Коннелл) відправляється на битву з армією Дарксайда (Тоні Тодд) і терпить на Апоколіпсі страшну поразку, а далі вас чекає щось в дусі блокбастера «Месники: Завершення». Тобто Земля зруйнована, супергерої переможені і розбиті як фізично, так і морально. Супермен позбувся своїх суперсил, оскільки Дарксайд ввів в його вени рідкий криптоніт. Але він все ще не здається і через два роки вирушає на пошуки інших членів Ліги справедливості, які вижили, в надії, що їм вдасться взяти у Дарксайда реванш.

Разом з Суперменом ключові ролі в даній епічній історії, на кону якої стоїть виживання нашої планети і залишків людства, грають Рейвен (Таісса Фарміга) і Костянтин (Метт Раян). Звичайно, після поразки Кларк і Рейвен знаходять Костянтина в британському пабі і після невеликої бійки з парадумами (наполовину парадемони, наполовину Думсдей, тобто вони мають ДНК Супермена) переконують його допомогти їм знайти Робіна (Стюарт Аллан) і знову зібрати команду. Як би сильно Костянтин не робив вигляд, що він не збирається їм допомагати, його добре серце (яке ховається глибоко під довгим плащем) бере верх, і на наших очах відроджується Ліга справедливості, до якої також примикають суперлиходії з Загону самогубців. І поки Дарксайд посилає свої машини, щоб викачати магму з земного ядра, герої та лиходії готуються до небезпечної місії, щоб знову вирушити на Апоколіпс і покінчити з ним раз назавжди. Але чи вдасться їм це? І якою ціною?

Якщо ви не знайомі з коміксами DC, то Дарксайда цілком можна порівняти з Таносом, ось тільки якщо Божевільний Титан зі світу Marvel заспокоївся, коли стер з лиця всесвіту лише половину живих істот, то Дарксайд не зупиниться, поки не вип'є усі соки з усіх планет, що трапляються на його шляху, і поки не вб'є всіх, хто йому заважає. Але навіть якщо забрати у нього армію парадумів, він настільки сильний, що може позмагатися з самим Суперменом (і будь-яким іншим членом Ліги чи Загону), тому ставки у війні з ним дуже високі і виживе тут далеко не кожен. Врахуйте, що рейтинг у мультфільму 16+, так що битви тут вельми криваві, та й відносини між героями не на 12+, тобто є більш дорослими в плані розвитку персонажів, яких не обмежують рамки дитячих мультфільмів, і вони можуть бути справжніми собою.

Разом із сюжетною лінією Дарксайда сценаристи мультфільму змогли блискуче вплести в канву оповіді історію про ще одного могутнього суперлиходія з коміксів DC Трайгона (Джон Ді Маджіо), чотириокого демона і батька Рейвен, якого вона посадила на ланцюг, щоб він не вбив Робіна (і багатьох інших людей). Мультфільм сповна показує сили Рейвен, яка є такою ж могутньою, як Багряна відьма з MCU, і заслуговує бути на великому екрані, але коли її сили об'єднуються з силами Трайгон – біжіть усі. Хочеться вірити, що років через двадцять ми все-таки побачимо подібне в фільмах DCEU, що виходять в кінотеатрах.

Але якщо вам мало Супермена, Рейвен, Костянтина, Робіна, Дарксайда і Трайгон, то не переживайте, тут з'явиться близько 50 персонажів з коміксів DC, включаючи Диво-жінку, Бетмена, Флеша, Кіборга, Лекса Лютора, Зеленого ліхтаря, Лоїс Лейн, Харлі Квінн, Капітана Бумеранга і Бетвумен. Так що вам напевно буде, з кого обрати і за кого вболівати під час перегляду. Це може бути бойова Лоїс Лейн (Ребекка Ромейн), пришелепкувата Харлі Квінн (Гінден Волш) чи хоробрий Робін, але моїм особистим улюбленцем з цієї численної команди став демон Етріган (Рей Чейз), який працює (і п'є) разом з Костянтином. Виглядає він так, ніби щойно з пекла, але одразу видно, що у нього теж добре серце, і він постійно розбавляє серйозність оповідання своєю безпосередністю й веселими ремарками, нагадуючи, що не варто судити про людей (чи демонів) по їхній зовнішності.

«Темна Ліга Справедливості: Війна з Апоколіпсом» – один з головних супергеройських фільмів 2020 року (причому саме фільмів, оскільки перед нами більше анімаційний фільм, аніж мультфільм в традиційному розумінні), який є більш продуманим і чіпляючим, аніж майже всі срічки DCEU з реальними акторами . Тому якщо Зак Снайдер зараз не дзвонить сценаристам «Темної Ліги Справедливості» і не збирається з ними співпрацювати (що, на жаль, дуже ймовірно), DCEU ніколи не стати кращим за Анімаційній всесвіт DC. А могли б взяти приклад з Disney і просто перезняти такі ось круті мультфільми з акторами. Успіх був би забезпечений.

Режисери Метт Пітерс і Крістіна Сотта та сценаристи Ерні Альтбекер і Мейргрід Скотт (їхні імена вам ні про що не скажуть, але вони заслуговують на те, щоб про них знали шанувальники екранізацій коміксів DC) зробили неможливе, об'єднавши таку величезну кількість персонажів в мультфільмі, який йде всього півтори години. На відміну від Снайдера вони вирішили не розтягувати час непотрібними сценами, а правильно розставити акценти на потрібних персонажів, які об'єднані єдиною метою, тоді як інші супергерої і суперлиходії отримують яскраві камео без слів, допомагаючи головних героям в їхніх битвах.

На додаток до битв, від яких широко відкривається рот, «Темна Ліга Справедливості: Війна з Апоколіпсом» підкорює своєю візуально неймовірною анімацією в дусі графічних романів, героїчною музикою композитора Фредеріка Вьєдманна, людяністю своїх навіть найбільш супергеройських персонажів та декількома зворушливими моментами, які несподівано можуть викликати у вас сльозу, оскільки цим героям і лиходіям так просто співпереживати в їхній битві за Землю і одне за одного, заради чого вони залишають всі свої розбіжність позаду (нам, людям, як раз цього і потрібно у них зараз повчитися!). Я можу почати перераховувати багато відмінних моментів, які одразу запам'ятовуються, як Лоїс Лейн і Харлі Квінн б'ються на рингу, як Костянтин провокує Болотну тварку, як Харлі співає веселу пісеньку і б'є молотком солдат Лютера, як Рейвен стає Трайгоном, як Ліга б'ється з тими кіборгами на Апоколіпсі, але все це безглуздо, оскільки все це просто потрібно один раз побачити. Так що приємного перегляду.

Якщо ви розчарувалися у всесвіті DCEU і зокрема у «Лізі Справедливості» 2017 року, то мультфільм «Темна Ліга Справедливості: Війна з Апоколіпсом» напевно поверне вам віру в улюблені комікси та улюблених героїв. А вони знову покажуть своїм прикладом, як важливо в складні часи залишити свої розбіжності позаду і підтримувати одне одного, яким би різними ми усі не були.

6574