Рецензія на фільм «Водій для копа»
Як отримати 5 зірок і вижити

9 липня 2019,  03:40 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Життя тихого хлопця Ст'ю, який вдень працює в магазині товарів для відпочинку, а ввечері підробляє розвезенням за допомогою додатку Uber, йшла дуже спокійно і розмірено. Настільки спокійно і розмірено, що він би напевно помер від нудьги, якби його не викликав брутальний коп Вік і не втягнув у своє небезпечне розслідування. Тепер він «Водій для копа», але чи зможе Ст'ю пережити цю поїздку заради хорошого рейтингу?

Нова комедія канадського режисера Майкла Дауса, який зняв фільми «Вибивала» і «Дружба і ніякого сексу», ґрунтується на сценарії німецького сценариста Триппера Кленсі і була створена в традиціях популярного американського жанру комедія напарників. В таких фільмах всі події крутяться навколо двох різних за характером напарників, переважно копів, які змушені працювати разом над якимось масштабним розслідуванням і в результаті стають найкращими друзями і рятують день. Наприклад, такі дуети ви могли зустріти у фільмах «Смертельна зброя», «Час пік», «Погані хлопці», «Таксі» і «Тілоохоронець кілера». І тепер їхні ряди вирішив поповнити «Водій для копа», де парочку непідходящих один одному напарників втілюють зірка «Вартових Галактики» Дейв Батіста і зірка серіалу «Кремнієва долина» Кумейл Нанджіані.

«Водій для копа» спершу представляє нам героя Батісти на ім'я Вік, який все своє життя присвятив затриманню злочинців, і тепер він має твердий намір зловити крупного наркодилера, який вислизнув з його рук в перший раз. Щоб краще стріляти, Вік робить собі лазерну корекцію зору, але період реабілітації «випадково» збігається з постачанням нової великої партії наркотиків, яку він, практично нічого не бачачи, береться відстежити. Його поїздка за кермом закінчується дуже швидко, тому він вирішує викликати Uber (так, мені теж цікаво, скільки ця фірма заплатила за таку повнометражну рекламу)... І на його виклик відгукується ввічливий водій Ст'ю на своєму новенькому електрокарі, який взяв в кредит, не підозрюючи, що йому доведеться пережити в наступні 12 годин заради оцінки в 5 зірок.

Нанджіані в ролі смирного і допитливого водія Uber відчуває себе як риба у воді, як втім і Батіста в образі настирливого детектива і стереотипного «справжнього мужика», який ніколи не плаче і всім вибиває зуби. З них вийшов веселий комедійний дует, який викликає симпатію у глядача і періодично дає злочинцям по їхнім задам, але їм не завжди вдається згладити прогалини сценарію.

В американському прокаті «Водій для копа» виходить з рейтингом R (18+), як «Дедпул», і гумор тут місцями б'є нижче пояса (буквально). Ось тільки не кожен жарт потрапляє в ціль, що робить фільм Дауса дурнуватим і затягнутим, незважаючи на його дуже скромний хронометраж в півтори години. А пережити епізод в чоловічому стрип-клубі можна тільки завдяки Стіву Гові. Якби Ст'ю та Вік об'їхали стрип-клуб десятою дорогою, фільм би від цього тільки виграв. Зате викликають сміх постійні словесні перепалки, над якими сценарист безперечно попрацював, і, барабанний дріб, бійка Батісти і Нанджіані (ви тільки уявіть собі це!). І ще знатно повеселив несподіваний наліт на наркодилерів на околиці міста, де вони викрали того незворушного собаку.

Компанію цій навіженій парочці в кадрі складають колега Батісти із «Вартових Галактики» Карен Гіллан, але у неї дуже мало екранного часу, а також Бетті Гілпін з серіалу «Блиск» і комедійна актриса Наталі Моралес. Гілпін втілює подругу Ст'ю, в яку той безнадійно закоханий, а Моралес – дочку Віка, з якою той проводить мало часу. Постійні дзвінки Гілпін змушують Ст'ю розриватися між бажанням серця і бажанням отримати 5 зірок від Віка, поки героїня Моралес додає сюжету драматизму, а персонажу Батісти – глибини. Він вам тут не просто машина для вбивств, а люблячий батько. Правда, демонструвати свою любов не вміє на відміну від Ст'ю, який не соромиться проявляти свої почуття на весь голос.

Головним провісом цієї екшен-комедії став основний лиходій у втіленні зірки дилогії «Рейд» Іко Вайса. У «Рейдах» він був дуже швидкий, крутий і показував чудові прийоми під час бійок, але в «Водії для копа», коли не особливо великий Вайс раз 5 поспіль отримує в голову кулаком могутнього Батісти і при цьому навіть не хитається, бійки за його участю виглядають смішно і нереалістично. Можливо, режисер таким чином хотів посміятися над кліше жанру про те, що лиходій завжди встає і повертається, щоб добити героя, але по факту все виглядає як один великий ляп. У тому числі момент на початку, коли в Вайса стріляють з відстані кількох кроків, але куля ніби проходить крізь нього, не залишаючи ані подряпини. Тоді як іншим персонажам тут добряче дістається.

Під час перегляду складно зрозуміти, чи є «Водій для копа» триб'ютом, чи пародією на знамениті комедії про дуже різних напарників, але з перерахованих вище фільмів найбільше пригода Батісти і Нанджіані нагадує суміш «Таксі» та «Смертельної зброї». Тільки їй не стати такою класикою жанру, як ці дві франшизи. У Дауса вийшла місцями смішна комедія, де бойовик постійно відсувається на другий план і яка потрапляє в ціль через раз (чи через декілька епізодів). Для одноразового перегляду в колі друзів, які люблять вульгарні американські комедії, «Водій для копа» ще підійде, але покладати на нього особливі надії не варто. Після перегляду він тихо поїде з вашої пам'яті, як електрокар Ст'ю.

Водії Uber, будьте обережні, якщо до вас в машину сідає Дейв Батіста. Щоб отримати від нього 5 зірок, вам, можливо, доведеться не раз ризикувати своїм життям.

6270 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: