Рецензія на фільм «Фантастична четвірка 2: Вторгнення Срібного Серфера»

17 червня 2007,  08:30 | Рецензії | Автор: Redder

Проти ночі, подивився вчора фільм «Фантастична четвірка 2: Вторгнення Срібного Серфера». І практично відразу кинувся писати замітку за фактом перегляду. Ну, щоб нічого не забути й не переплутати. І щоб враження не втратили гостроти.

А до речі, Word не знає слова «серфер» і пропонує замість нього «сервер». «Вторгнення срібного сервера» - це, звичайно, звучить гордо. І почасти лякаюче. Так і представляються полчища срібних серверів, які летять у безповітряному просторі, з гордим майкрософтівським логотипом і весело поморгують свічами. І теглайн цього фільму-катастрофи: «Вони прийшли з миром. В обмін їм потрібний ваш моск!»

На щастя, нічого подібного у фільмі не спостерігається. Фільм - він вийшов значно простіше й невигадливіше (гарне слово, потрібно запам'ятати).

У чому невигадливість? Насамперед у сюжеті. Власно, вся зав'язка розповідається вже в назві. І дійсно, наша Фантастична четвірка (Рід Річардс, С’ю Сторм, Джонні Сторм і Бен Грімм) живуть собі, і у вус не дмуть (голені тому що). Рід і С’ю все намагаються одружитися, попутно міркуючи про нелегку долю героїв. Бен і Джонні п'ють пиво й розмовляють про сімейні цінності. Як раптом! Ух, шайтан! Японське море замерзає, на Сфінкса випадає сніг, у Нью-Йорку відрубують електрику! Всім ясно - це прийшов повний і остаточний покаліпс. І тільки розумний дядько Рід розуміє - справа не в кінці світу, справа в новому ультімейт вундерваффі під кодовою назвою «Срібний Серфер».

Сам Серфер - досить нецікавий дядько, обличчям схожий на передчасно воскреслого Роберта Патріка у ролі термінатора Т-1000 і голосом Лоуренса Фішберна. Він літає на своєму скейтборді над землею й свердлить у ній дірки. А попутно заморожує моря, обриває ЛЕП і творить інші неподобства. І це, звичайно, потрібно припинити. І давно зрозуміло, хто цим займеться.

Якщо до цього моменту фільм ще був схожий на звичайну сімейну фантастику класу «Б», то далі пішов сугубий, безглуздий і нещадний маразм в одні ворота. За Серфером, який бешкетує, гонеться Джонні (ака Людина-Факел, ака Торчман, ги-ги). На превеликий подив, Серфер з легкістю бореться із Джонні й у фіналі дає-таки йому бамбулів. Знесилений Торчман з полегшенням падає зі стратосфери в кишлак бедуїнів і думає, що легко відбувся. Але не такий наш Серфер!

На відстані він наводить на Джонні причину, і тепер кожний із Четвірки, хто доторкнеться до нього, віддає йому свої здатності, а натомість одержує його. Після прохання пояснити цей феномен з наукового погляду, Рід, світла голова, нічого не пояснює, а тільки як хворий бурмоче щось про розбігання молекул.

Стурбовані витівками Серфера американські військові воскрешають із мертвих Віктора фон Дума й строго наказують Четвірці забути старі образи й працювати разом як одна родина. На здивоване запитання Джессіки Альби (С’ю), як Вікторові вдалося залишитися в живих, коли його зовсім однозначно вбили в минулій серії, той воліє не відповідати.

Порушуючи наказ розумних американських військових, Четвірка й фон Дум працюють порізно. Молодчага Рід придумує мега-девайс, який віднімає в Серфера його дошку. А без дошки, як легко зрозуміти, лиходій дуже засмутиться, і не счинить опіру бравим джи-аям.

Операція по захопленню зухвалого злочинця проходить у Шварцвальді, Німеччина. Чому в Німеччині, якщо армія - американська? Що за дивні питання, американській армії скрізь у нас дорога. Поки, щоправда, їй скрізь дорога тільки в Афганістані й Іраці, але в недалекому світлому майбутньому, за задумом сценариста, ситуація радикально покращиться.

Будучи позбавленим дошки, Серфер і справді засмучується, перестає блищати й падає на землю. Його хапають, зв'язують по руках і ногах і відвозять на секретну американську базу в Сибірі для катувань, вколювання сироватки правди й інших демократичних процедур.

Але раптово відкривається страшне! І навіть не одне страшне, а відразу два. По-перше, Срібний Серфер виявляється чудовим, чутливим інопланетянином, який руйнує Землю не з власної примхи, а задля злісного хазяїна. Ну й по-друге, звичайно, цей самий злісний хазяїн, з тюремною кликухою Галактус, незабаром прийде на Землю, і захопить її всю. Навіщо йому Земля (і вода, мабуть) - не зовсім ясно, але хто зверне увагу на таку фігню?

Доктор фон Дум одержує у своє розпорядження дошку Серфера, негайно змінюється в обличчі, сотонинські рже й летить на ній у далекі краї. Фантастична четвірка звільняє Серфера, викликає свій секретний четверкомобиль і відважно кидається в погоню. Звідки взявся цей літаючий виродок - зрозуміти неможливо. Та й фіг з ним, нецікаво.

Перед обличчям знищення й гогочущего фон Дума герої розуміють страшне - вони повинні об'єднати свої сили! За допомогою незрозумілої процедури вони передають їх всі Джонні Торчману, і той, літаючи, горячи, розтягуючись, утворюючи силове поле й кам'яніючи одночасно, забиває фон Дума як Тузик іриску. А в цей час Серфер підлітає до ненажерливого колишнього хазяїна Галактуса, і підриває себе. Шахід-Стайл!

Галактус дохне. Фантастична четвірка з радощів напивається. А С’ю й Рід знову одружуються. І відправляються рятувати потопаючу Венецію.

Підсумок: маячня сивої кобили. Спецефекти присутні в достатній кількості, акторська гра відсутня як клас, за винятком Кріса Еванса, який часом намагається гострити, і Джессіки Альби, якій взагалі можна пробачити все що завгодно. Сюжетна лінія за розжаренням ідіотизму йде в мінуси. Але радуватися рано - зі чуток, хоча третя частина фільми поки й не планується, є задум зробити спінофф про непросту долю Срібного Серфера, типу що з ним відбулося, і як він докотився до життя такого. Так що - чергова маячня на підході, не пропустіть.

593 

2 коментаря

brabus

18 червня 2007, 00:50

Джулиан МакМахон (известен по фильму как Виктор фон Дум) - лихой чувак. Во всех фильмах где я его видел - колоритно смотрелся. Всем интересующимся - http://kinofilms.com.ua/serial/3712/walls/ (несколько обоин с ним)
0 / 0 
redder

18 червня 2007, 08:42

Фон Дум тут неплох, но бессмысленен. Оно понятно - комегс. Но все равно, логика в поступках отсутствует. Кстати, с удивлением узнал, что это Дарт Федорович Вейдер был в свое время срисован с Виктора фон Дума, а не наоборот. Прикольно :)
0 / 0 
Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: