Біографія Принца Філіпа

Народився 10 червня 1921; Корфу, Греція
Пішов з життя 9 квітня 2021 ; Віндзор, Беркшир, Англія
Зріст: 188 см

Біографія Принца Філіпа

Філіп був п'ятою дитиною та єдиним сином принца Андрія, сина короля Греції Георга I та брата короля Костянтина, який правив того часу. Принц Андрій належав до данського дому Глюксбургів, що правив у Греції, від народження мав титул принца Грецького і Данського (англ. Prince Philip of Greece and Denmark). Його дружина, матір Філіпа, принцеса Аліса належала до роду Баттенбергів, була племінницею російської імператриці Олександри Федорівни. Філіп — правнук данського короля Кристіана IX, праправнук англійської королеви Вікторії і російського імператора Миколи I.

Після того, як 1922 року король Костянтин зрікся престолу, родину принца Андрія видворили з Греції — він з родиною оселився в Парижі. 1928 року Філіпа відправили до родичів у Лондон. У 1933–1935 роках він навчався в школі в Німеччині, потім — у Шотландії. У 1939–1940 роках навчався в Королівському військово-морському коледжі в Дартмуті. Після випуску отримав звання мічмана та пройшов на Військово-морському флоті всю Другу світову війну, наприкінці якої був уже старшим лейтенантом.

У період навчання в коледжі познайомився зі своїми чотириюрідними сестрами, принцесами Єлизаветою і Маргарет, що відвідували навчальний заклад разом із королем Георгом VI. Після цього між Філіпом і Єлизаветою зав'язалося листування, і 1946 року Філіп попросив у короля дозволу одружитися зі спадкоємицею престолу.

Перед укладенням шлюбу прийняв прізвище (Маунтбаттен) (англізовану версію прізвища матері — Баттенберг) і перейшов з грецького православ'я в англіканство. Крім того, він відмовився від титулів «принц Грецький» та «принц Данський» і прийняв британське підданство. Король Георг VI напередодні укладення шлюбу присвоїв майбутньому зятеві титул герцога Единбурзького, графа Меріонетського і барона Гринвіцького.

Одруження Філіпа і Єлизавети відбулося 20 листопада 1947 року. У Філіпа та Єлизавети четверо дітей: Чарльз, принц Уельський (н. 1948), принцеса Анна (н. 1950), принц Ендрю, герцог Йоркський (н. 1960) і принц Едуард, граф Вессекський (н. 1964).

До 1951 року Філіп продовжував службу на флоті. 1952 року, після смерті короля Георга VI і сходження на престол Єлизавети II, став чоловіком панівного монарха, але титул принца-консорта не прийняв. Титул принца (зазвичай присвоюють прямим нащадкам короля) присвоєно Філіпу 1957 року.

З 1952 року принц Філіп повністю присвятив себе службі королівській родині, виконуючи численні церемоніальні та благодійні обов'язки. Був покровителем близько 800 організацій. У 1964–1986 роках був президентом Міжнародної федерації кінного спорту, у 1981–1996 роках — Всесвітнього фонду дикої природи. 1973 року першим із членів британської королівської родини відвідав СРСР.

Філіп був найстарішим в історії чоловіком панівного британського монарха. 25 лютого 2013 він став найстарішим в історії членом британської королівської сім'ї чоловічої статі (до цього рекорд належав третьому сину королеви Вікторії, принцові Артуру). Під час святкування свого 90-річчя 2011 року принц Філіп заявив про бажання обмежити свої громадські функції.

Помер 9 квітня 2021 року у Віндзорському замку. Незадовго до цього, на початку березня, принцу провели успішну операцію на серці. 17 квітня його поховали у каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку.