Рецензія на фільм «Давай танцюй»
Простий хлопець підкорює столицю

22 березня 2019,  21:02 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Більшість фільмів про танці починається як історія звичайного хлопця (чи дівчини), який хоче домогтися успіху в світі танців. Завжди є якийсь конкурс чи батл, де головний герой повинен довести собі і всім, що він є чудовим танцюристом, а також по ходу справи завоювати серце красивої дівчини. І новий український фільм про танці «Давай танцюй», який зняв режисер Олександр Березань, слідує по цій же добре накатаній сюжетній схемі, але, тим не менш, відчайдушно намагається здивувати глядача своїми божевільних сюжетними ходами.

Картина «Давай танцюй», незважаючи на свою легку й безтурботну назву, починається дуже драматично: два брата Микита (Денис Реконвальд) і Паша (Максим Дзюняк) записують на камеру свої танці на руїнах будинків, знищених війною на Донбасі, доки поруч з ними не вибухає міна. Паша опиняється в інвалідному візку, а Микита, як старший брат, вирішує поїхати до Києва, щоб перемогти в новому танцювальному чемпіонаті і привезти додому його грошовий приз, який необхідний братові на операцію.

Як тільки Микита опиняється у столиці, куди приїхав всього на кілька днів, він по простоті душевній тут же потрапляє в сто і одну безглузду ситуацію, включаючи бійку з гопниками і втечу від парочки недалеких, але дуже причепливих міліціонерів. Також у перші хвилини конкурсу Микита знаходить непримиренного ворога в особі крутого столичного хлопця Філа (Роман Чухманенко), і двоє танцюристів замість того, щоб думати про танці, починають думати про те, як би їм завоювати серце прекрасної королеви чемпіонату Лізи (Валентина Войтенко). Але якщо ви думаєте, що Філ і сердечні справи – єдині випробування, які випали в картині «Давай танцюй» на долю Микити, то ви глибоко помиляєтеся. Адже йому неспроста присуджують на початку конкурсу 13-й номер.

Основна проблема «Давай танцюй» полягає в тому, що фільм поєднує в собі дуже багато різних жанрів, як танці, мелодрама, комедія, бойовик з викраденням і навіть військовий, і в результаті це перетворює сюжет на безглуздий вінегрет і відволікає увагу від головної теми – танців. Всього тут є тільки два відмінних танцювальних номери: перший виступ Микити на чемпіонаті в жіночому образі (це було в дусі Тома Голланда і «Umbrella», просто вогонь), і коли він танцює у фіналі конкурсу, що для фільму про танці дуже мало. Зокрема розчаровує, що не дали нормально потанцювати головній героїні, яку представляють на початку як зірку Бродвею. У неї приємний голос, а ось над танцями Лізі ще працювати і працювати, як їй відверто і каже під час їхнього знайомства Микита. І це дуже дивно, оскільки Войтенко, як і хлопці, є професійною танцівницею і шикарно виступала на шоу «Танцюють всі».

Гумор місцями рятує ситуацію, як у випадку з веселою парочкою міліціонерів (так, міліціонерів, до «Давай танцюй» поліцейська реформа ще не дійшла), але потім він скочується до одноманітних жартів про геїв, які герої постійно повторюють по колу замість адекватних реплік. 2019 рік за вікном, а жартувати досі більше нема про що. Ні, ну можливо для простого хлопця з провінції Микити це здається чимось дивовижним і страшенно смішним, але навряд чи такий гумор здивує і розсмішить глядача з великого міста. Вірніше, точно не здивує і не розсмішить.

Тому якщо ви є шанувальником кіно про сучасні танці, про яких Голівуд випустив за останні 20 років не одну танцювальну франшизу, і ви дивилися всі ці фільми, то «Давай танцюй», на превеликий жаль, не покаже вам нічого нового. Більш того, після перегляду зовсім не тягне танцювати, а для фільму про танці це є справжнім провалом. Та й саундтрек від Монатіка швидше завадив, аніж порадував, – на його концертах дійсно неможливо стояти спокійно, а тут хоч і звучить парочка його хітів, але зал в цей час сидить спокійно.

В Україні є багато талановитих танцюристів, і популярне шоу «Танці з зірками», де танцюристи часто затьмарюють зірок, тому підтвердження, але для гарного фільму про танці потрібні не лише танцюристи, а ще й цікавий та адекватний сценарій.

6424