Рецензія на мультфільм «Астерікс і таємне зілля»
Повернення нестримних галлів

14 січня 2019,  01:54 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Парочка відважних воїнів з хороброго галльського села Астерікс і Обелікс є найбільш відомими персонажами французької мультиплікації, і в своєму новому мультфільмі «Астерікс і таємне зілля» вони знову готові пити чарівний еліксир (або просити хоч ковточок), допомагати друїду Панораміксу й захищати рідне село від підступного Цезаря з його чималою армією.

Якщо ви виросли на мультфільмах про Астерікса та Обелікса, які вийшли у 80-х роках, з їхньою неповторною мальованою від руки анімацією, то перше, що кидається в очі при перегляді пригоди «Астерікс і таємне зілля» – його нова графіка. Це другий мультфільм даної франшизи з використанням комп'ютерної графіки після «Астерікс: Земля богів» (2014), але навіть якщо ви були не готові до нового вигляду улюблених персонажів, то тут над їхньою візуалізацією добре постаралися, і вона не стає для ваших очей зоровим шоком (як бувало з деякими перезапусками мультсеріалів, наприклад, «Черепашки-ніндзя»). Хіба тільки величезні носи головних героїв (невже вони завжди такими були?!) тут сильно кидаються в очі через їхню новонабуту об'ємність.

Але не будемо про носи. Темою мультфільму «Астерікс і таємне зілля», режисерами якого стали Александр Астьє та Луїс Кліші, які працювали над попередньою головою франшизи «Астерікс: Земля богів», виступає таємничий рецепт чарівного зілля друїда Панорамікса, яке робить галлів непереможними в протистоянні з римлянами. Буквально впавши з дуба під час чергового збору трав у лісі та зламавши ногу, знаменитий друїд вирішує відправитися на пошуки свого наступника серед учнів інших друїдів, щоб, якщо з ним щось трапиться, галли не залишилися без такого необхідного їм для виживання еліксиру. Так Панорамікс в компанії Астерікса, Обелікса, кращої учениці з сільської школи, якою керує друїд, з черговим дивним ім'ям Пектин, яка прив'язалася за ними, та... усім чоловічим населенням свого села, якому не сиділося вдома, вирушають в подорож, щоб знайти того самого наступника. І поки вони влаштовують кастинг на другого Панорамікса, на село знову нападає римський легіон, від якого дружно відбиваються бойові галльські жінки.

Незважаючи на підступний план Цезаря вдарити, поки друїда немає в селі, і виснажити запаси галльського зілля, та важливу роль цього римського правителя в даній франшизі, головним лиходієм мультфільму «Астерікс і таємне зілля» виступає друїд Сульфурікс. Він є давнім конкурентом Панорамікса, який зазнався, відколовся від друїдів і в результаті, коли його вогняна магія всім набридла, залишився зовсім один. Зрозуміло, що роки самотності в старій халупі не пішли йому на користь, і весь цей час він тільки й мріяв про те, щоб поквитатися з Панораміксом, який винайшов легендарне чарівне зілля. Сульфурікс прагне хитрістю дізнатися його рецепт і вступає у змову з Цезарем. Так, на відміну від «Володаря перснів» в цій історії білий чаклун – добрий, а сірий – злий. Але не очікуйте, що в кінці у них буде дуель в дусі Гендальфа і Сарумана. Тут сценаристи пішли своїм шляхом, перетворивши поєдинок Панорамікса і Сульфурікса на масштабну фінальну битву, якій позаздрять багато блокбастерів. Причому за участю бідних римських легіонерів, які тільки й мріють про те, щоб їх нарешті перевели подалі від цих божевільних і нестримних галлів, яким ніщо не страшне.

Починаючи з початкового епізоду, куди вдало вписалася запальна пісня з 80-х «You spin me right round, baby, right round», «Астерікс і таємне зілля» є веселою пригодою, де розважати вас будуть не тільки головні герої, але і миле стадо кабанів, незрівнянний комедійний дует у втіленні продавця риби та коваля з галльського села та вікінги, що періодично з'являються на екрані. Ті самі, яким постійно не щастить наштовхнутися на буйних галлів.

Незважаючи на те, що головною метою нового спільного творіння мультиплікаторів Астьє та Кліші є розважити глядачів різного віку, його також можна вважати досить прогресивним в межах своєї франшизи. Творці мультфільму спритно висміюють (або навіть тонко тролять) недоліки цілком патріархального суспільства. Цьому присвячена ціла сюжетна лінія, коли у відсутність вождя та інших чоловіків головним в селі залишають того бездарного і безпорадного музиканта, просто тому що він – чоловік, хоча будь-яка галльська жінка впоралася б з керівництвом краще та ефективніше. В результаті ситуацію бере в свої руки дружина вождя, і хвала їй за це, інакше не встояло б село перед натиском римлян. А юна учениця Панорамікса Пектин ламає в стародавньому світі своєї франшизи усталені сексистські стереотипи, супроводжуючи друїда в таємний ліс, куди заборонено входити чоловікам-недруїдам та (особливо) жінкам, що окремо підкреслює табличка при вході в ліс. Але разом з цим Пектин намалювали аж занадто схожою на хлопчика, тільки з довгою косою, так що франшизі ще є куди розвиватися у втіленні своїх жіночих персонажів.

У цілому, «Астерікс і таємне зілля» – дуже смішний, добрий і легкий мультфільм, який сподобається дітям та дорослим, але якщо ви збираєтеся дивитися його у форматі 3D, то майте на увазі, що це марна трата грошей, оскільки даний ефект при перегляді абсолютно не відчувається.

Якщо ви скучили за веселими і хоробрими галлами й хочете знову побачити, як вони докучають своєю непереможністю самому Цезарю, то картина «Астерікс і таємне зілля» була знята саме для вас.

7103 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: