Рецензія на фільм «Постал»

30 грудня 2008,  12:16 | Рецензії | Автор: Redder

“To go postal” буржуйською означає «прийти в стан неконтрольованої люті або сказу», щось схоже на “to run amok”. Нічого спільного з поштою, як бачимо. Ще це назва комп'ютерної іграшки 1998 року від компанії Running with Scissors. Ну й нарешті, це назва недавнього фільму режисера Уве Болла.

До цього режисера відношення в мене цілком однозначне. Давно, приблизно після виходу «Бладрейн», хтось із західних рецензентів влучно помітив: «Уве Болл продовжує займатися тим, що в нього виходить найкраще. А найкраще в нього виходить знімати відстійні фільми».

Найбільше громадянин Болл прославився майстерним споганюванням екранізацій комп'ютерних іграшок. Даний вид екранізацій, помітимо в дужках, взагалі досить складний. Із вдалих можна відзначити, мабуть що, тільки «Сайлент Хілл». Всі інші вдостоювалися в найкращому разі лютого мочилова між фанатами ігор і кіноманами, а в гіршому - голосного блювання тих і інших.

І ти запитаєш: навіщо ж Уве продовжують продавати права на екранізації, а він із чималою завзятістю продовжує ліпити ідіотські фільми? Причину я бачу мінімум одну - фінансову, але казати, що вона єдина, не візьмуся.

Загалом, картина з послужним списком громадянина Болла виходить досить неприваблива, тому, довідавшись, що цей гідний режисер має намір екранізувати чергову іграшку, “Postal”, я зреагував досить мляво - позіхнув і попросив передати мені ще пива.

Але! Але. Довідавшись, що за правильний переклад фільму на рідну мову взявся не хто-небудь, а сам Д.Ю.Пучков (відомий у вузьких колах як Гоблін), перейнявся подивом і цікавістю. Тому що відомо, що Д.Ю. аби що не перекладає, займається сугубо фільмами, які йому подобаються. Ну, і за які платять, звичайно.

Тому, після виходу фільму в правильному перекладі, негайно його задивився.

…в містечку під назвою Рай живе чувак, якого так і звати - Чувак. З роботою в Раю не дуже, з житлом теж, тому Чувак проживає в трейлері, де його жирна дружина регулярно сполучається зі сторонніми чоловіками. Це, як легко здогадатися, неабияк надає пікантності його сімейному життю. Плюс Чувак і по життю – такий досить тюфячний чувак і роззява, якого всі весь час ображають, іноді в найнегарнішому сенсі. Але одного разу все змінюється, наш герой зустрічає людину, у всіх сенсах примітну, і отримує шанс змінити все своє життя.

Хто сказав, що схоже на «Бійцівський клуб»? Не, зовсім несхоже.

Фільм являє собою нехарактерний для Уве Болла жанр відв'язної чорної комедії. Із грою в нього вкрай мало спільного. Режисер пройшовся паровим катком по всіх гарячих темах - корпоративній етиці, «успішному бізнесмену», тематичним паркам, системі соцзабезпечення, іграшкам, релігійним сектам, терористам, і, саме собою, холокосту. О, над холокостом Уве, як німець, поглумився особливо майстерно. Розповідь про золото нацистів, на яке, нібито, фінансуються його фільми, розплата з акторами золотими коронками, жарт про батька, який загинув у концтаборі, радіопозивні типу «Ганна Франк» і «Гітлер 2» - напруження жартів винятково суворе.

Терористична сюжетна лінія теж місцями запалює як дугове зварювання - тут і нетривіальне пояснення терактів 11 вересня, і секрети митецького укривання від поліції в міських умовах, і навіть ритуал вибору шахідів - всі, всі карти розкриває нам Уве Болл. Дуже бадьоро, навіть якось не віриться, що це він сам робив.

Останнє припущення, до речі, недалеко від істини - перший варіант сценарію, з яким він заявився до продюсерів, Болл писав сам. Ті прийшли в такий жах, що негайно приставили до Уве спеціальну людину - Брайана Найта - щоб він стежив за над міру завзятим режисером.

Сценарій, звичайно, був на німецькій.

В результаті маємо не комедійний шедевр, ні. І не мега-блокбастер, який заробить сотні мільйонів у прокаті, теж. Просто смішний фільм. Напрочуд смішний, і непоганий, беручи до уваги особистість режисера. Звичайно, відповідності фільму до гри можна й не шукати, і не дарма Вінс Десідеріо кричав Боллу «Що ти зробив з моєю грою?». Сам Уве, втім, теж могутньо запалив - його передсмертне зізнання багато чого пояснює. Фактично - Тайлер Дердон :)

Загалом, аматорам чорних комедій рекомендується до перегляду.

376 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...