Рецензія на фільм «Найкращий фільм»

27 січня 2008,  08:30 | Рецензії | Автор: Redder

Почати замітку доведеться з непростого парадокса. Я подивився «Найкращий фільм». І це - не найкращий фільм. Як же так? Давайте дивитися уважно, і робити висновки, по можливості.

Що це взагалі за фільм такий? Фільм - вітчизняна реалізація досить успішних західних проектів-пародій типу серії «Дуже страшне кіно», «Дуже епічне кіно» і майбутнього «Знайомства зі спартанцями». Іншими словами - пародія. І тут потрібно чітко визначитися - що саме повинно було пародіюватися? Потрібно це тому, що від об'єкта кривляння сильно залежить і кінцевий результат.

Поясню на прикладі. Що пародіювалося в «Епічному кіно»? Правильно, епічні кіна, яких у Голівудських засіках чимало. Над чим знущалися в «Дуже страшних кінах»? Над ужастиками й трилерами, яких знов-таки - хоч п'ятою точкою їж. Тому необхідними умовами для успішної пародії є: а) впізнаваємість першоджерела, б) пафосність першоджерела й в) численність першоджерел.

В «Найкращому фільмі» дві останніх умови взагалі не дотримані. Фільмів, над якими потішаються Гарік Харламов співтовариші, рівно три: «Нічний дозор», «Денний дозор» і «9 рота» (не вважати ж повноправним об'єктом пародіювання тридцятисекундні посилання на «Бій з тінню» і «Бригаду»). Відповідно, фактичного матеріалу, над яким можна потішатися, вийшло вкрай мало. Тому творцям фільму довелося придумувати безліч власних, чисто комедійних, а не пародійних сцен, що фільму на користь не пішло.

З пафосністю теж вийшло недобре. Я от наприклад дуже люблю прикольні переклади Гобліна (не плутати з т.зв. «гоблінськими перекладами», які роблять різновікові малолітні довбойоби). Особливо подобаються всі три «Володарі перснів» і «Зоряні Війни: Бура в склянці», дуже вони вдалі. У першу чергу через невідповідність кам'яно серйозних пик персонажів і тієї веселої ахінеї, яку вони (за допомогою старшого оперуповноваженого) несуть. Виходить контраст між зовнішньою піднесеною й серйозною формою й украй несерйозним змістом. Це, власно, і смішно.

У розглянутому фільмі (найкращому, нагадаю) посилання на пафосні джерела відсутні, «Дозори» і «Роту» ми до таких віднести не можемо. Ще впало в око, що автори сценарію за щось сильно не люблять Дмитрика Білана й переживають деякий трепет перед Федором Бондарчуком. Настільки деякий, що навіть як треба постебатися над ним не зважилися. Напевно, він їм грошей на зйомки дав.

Про сюжет фільму, з одного боку, вже пора б розповісти, а з іншого боку - скільки там того сюжету. Але коротенько виходить так: раздовбай і довбойоб Вадик (він же Гарік) на власному весіллі викурює настільки могутній косяк, що негайно валиться намертво й потрапляє до Небесної Канцелярії. Там він зустрічається із секретарем Самого, і разом вони весь фільм з'ясовують, куди Вадику доведеться після смерті відправитися - у пентхаус або в котельню. Іншими словами - які вчинки він робив у житті, гідні або не дуже. У міру дійства фільму Вадик ще неодноразово тягне такі гарні напаси, що стає ясним - вся знімальна група теж при нагоді не втрачала свого шансу. Що характерно, логіка розвитку сюжету нас приводить до такого ж висновку.

Акторські роботи в комедіях розглядати якось не заведено. Але я все-таки скажу, буквально одним реченням. Дуже сильно помітно, що герої - КВНщики, там деяка навмисна театральність є необхідністю, а от при перегляді фільму це постійно відволікає. Не сильно сподобалися, загалом.

З вищесказаного може скластися думка, що фільм «Найкращий фільм» - поганий. Ця думка неправильна. Є у фільмі відверто вдалі сцени, і чимало. Вже багаторазово згадана вдячними глядачами сцена із ДПСником - вона смішна. Епізод з алкоголіком-батьком - непоганий. Фінальна битва на фаллоімітаторах - прикольно (тут, до речі, хлопці зрозуміли, що на вітчизняних фільмах далеко не виїдеш, і підключили до творчого процесу «Матрицю» і «Зоряні війни». І ще мега-кліп від Aphex Twin, до речі. Зробили б це раніше - ціни б фільму не було). Загалом, розумні моменти присутні, так. Але їх, на жаль, мало.

Питання про вульгарність і непристойність наявних у фільмі приколів я, до речі, не піднімаю навмисне. Тому що впевнено розділяю гумор на смішний і несмішний, а не на вульгарний і невульгарний. Є думка, дана класифікація є єдино вірною.

Ну й про картинку можна сказати слово-півтора. Картинка в цілому симпатична. Дуже, звичайно, видно, що картина раю намальована на комп'ютері й погано відрендерена, а модельки машин у сцені погоні склеєні з паперу - але на комедії, загалом, великих бюджетів ніколи не видають, так що чекати тут якогось технологічного прориву й пекельних спецефектів, напевно, і не варто було.

До речі, хлопці, які багато казали про настирливий продакт-плейсмент в «Іронії долі 2» - подивіться уважно «Найкращий фільм». От приблизно так виглядає реально настирлива реклама. Хоча до реклами у фільмі «Московська жара», звичайно, однаково не дотягає.

У підсумку варто сказати наступне: комедія вийшла на аматора. Фільм вийшов дико тупий, і місцями смішний. Кому подобається «Комеді клаб» і тамтешній стиль (мені - подобається), даний фільм теж прийдься до смаку. Іншим - не обов'язково.

505 

5 коментарів

redder

30 січня 2008, 14:37

Это вообще сложный вопрос, камрад. Т.е. рекламодатели требуют узнаваемости и запоминания товара. А режиссеру нужно как-то это органично вставить в сюжет. А зрители (некоторые) только и ждут, чтобы найти очередую рекламу, и на основании этого обгадить весь фильм. Вот в "Блэйде" рекламу ножиков для нарезки сыра гениально, на мой взгляд, сделали. Но получается такое не у всех.
0 / 0 
redder

30 січня 2008, 19:47

В целом, разделяю данную точку зрения.
0 / 0 
tall

31 січня 2008, 21:55

Мне удалось досмотреть "это" до конца. Фильмом сие творение назвать как-то не получается. Отвратительное, тупое, посредственное, дегенеративное дерьмище... Воля омерзителен. Фамилия "Харламов" и существительное "актер" отныне не имеют ничего общего. За такие "пародийные комедии" и шутки про "бобы" надо ставить к стенке... отвратительно... P. S. Считая "Очень эпическое кино" заокеанской вершиной тупости я долго не замечал "Эверест" дебилизма под носом.
0 / 0 
redder

5 лютого 2008, 19:34

Так где Тима Милан подъезжает на длинном лимузине и выпрыгивает из него на носках. Эпизод сделан один в один, название клипа не помню - но очень _странный_.
0 / 0 
bLUErOSE

8 березня 2008, 09:09

действительно....где????знать бы сайт хороший, где безплатно качать можно без всяких SMS-кодов....сейчас таких мало...сейчас полно всяких мурл, которые вывешивают на сайте фильмы, просят отправить SMS, стоимостью 28 грн, чтоб скачать 3 фильма, снятые тайком в кинотеатре!!!а на следующий день, ты уже не сможеш его посмотреть! прийдется качать еще раз!!!!где, скажите мне, можно БЕЗПЛАТНО качать КАЧЕСТВЕНЫЕ фильмы???
0 / 0 
Написати коментар...
Написати коментар...