Рецензія на фільм «Сволота»

19 лютого 2006,  08:30 | Рецензії | Автор: Redder

Після несподіваного перегляду фільму «Туман» замість фільму «Сволоти» (див. відповідну замітку) я дуже засмутився. Хоча й фільм «Туман» теж вийшов нічого так, «Сволот» хотілося подивитися значно сильніше. Тим більше всі, кого не запитай, як один затверджували, що фільм винятково звірячий. Після цього ці самі всі як один замовкали, а потім видавали - «хоча кінцівка фігова». З такою авторитетною думкою купи народу прийнявся шастати по p2p і шукати підступно захований фільм. Не пройшло й дня, як фільм був знайдений і цинічно віддивляний. Від нас не вкритися, це всім відомо.

У даний момент маю думку, що фільм «Сволоти» - він непоганий. Спочатку, як дивився, протягало якесь здивування. Я сильно поважаю актора Паніна, і нормально ставлюся до актора Краско, але чому вони присутні у всіх підряд фільмах за останні три роки? Після перегляду прочитав до речі газету, що підкрутилася, « Арт-Мозаїка», де з'ясував, що актор Панін у своїх появах на екрані не зовсім винуватий - це все злі продюсери, які спочатку назнімали фільмів з його участю, а тепер - по одному випускають. Підступництво злих продюсерів б'є в очі, але якусь відповідальність із Паніна знімає, претензій до нього більше ніяких не маю. До актора Краско претензії залишаються, хоча зіграв і він непогано.

У пику деяким, які вважають, що переказувати сюжет фільму в рецензії - западло, відповідаю - ні, не западло, нормально. Зловтішно посміхнемося й почнемо.

Друга Світова, для нас - Велика Вітчизняна, Сталінград, і все інше. Радянське командування вирішує, що для більшої ефективності варто підготувати особливий дитячий спецназ - переважно з малолітніх злочинців. Бажано - із сиріт, без роду й плем'я. Ціль - диверсійна робота в тилу ворога. Для підготовки спецконтингенту будують десь на Кавказі щось середнє між кишлаком і зоною, з табору виписують колишнього кращого, але опального стрільця Паніна, і ставлять йому бойове завдання - навчити й доповісти.

Початкова сцена, де пацанва грабує магазин, зроблена добре, з душею. Недолітки виглядають саме так як треба – повними відморозками, яким що тушонку розкрити, що чоловічка на перо посадити - один фіг. Сцена затримки - туди ж, у респект, сподобалося. Сцена у в'язниці - повний респект, дуже вражений, раніше нічого подібного в кіно не бачив. Хоча може, просто дивився мало по темі, необхідно виправити недогляд.

Однак, час не чекає, сюжет неквапливо розвертається, пацанів вивозять у спецзону й починають учити диверсійній роботі, а по ходу - просто фізично розвивають. Стрибки, лазання по канату, навчальна біганина - чисто урок фізкультури в середній школі. Спецзаняття типу основ лижного спорту, альпінізму й стрілянини теж присутні, але їх значно менше. Чому так вийшло - не цілком ясно.

Виховна робота з малолітнім особовим складом відсутня взагалі, що не сподобалося. Для утрамбування мозків їм потрібно було постійно розповідати, які вони класні, і як вони тепер, після навчання, будуть мочити гадів-фриців. А то - стрілянині з автомата пацанів учать - а проти кого звернути їхню лють шляхетну - мовчок. Як сущий експерт у всіх практично сферах, у тому числі - методиці викладання (читай: утрамбування мозків), бачу, що пропорції подачі цілей навчання й результати навчання не сходяться категорично. По всьому виходить, що третина пацанів повинна була бігти, третина перемерти, а остання третина зненавидіти своїх вихователів лютою ненавистю. Чи бачимо ми це у фільмі? Ні, не бачимо. Вважаю, дарма. Тим більше, що відносини усередині колективу показані винятково опукло і яскраво. А поза ним - сірість і розмазаність. Хеппі-енд - це, звичайно, добре, але реалізму хотілося б побільше.

У фільмі є й ще один серйозний недолік - приблизно дві третини проходять винятково неспішно й розмірено, а остання третина - зайво квапливо й зім'ято, чи ледве не за п'ятнадцять хвилин пацанам повідомляють їхнє бойове завдання - підірвати величезну німецьку паливну базу, розташовану під секретною горою - споряджають, вивозять на місце, і скидають з парашутів.

Із завданням пацани, звичайно, справляються, базу руйнують, самі збігають, не всі, щоправда, але збігають - природно, через вентиляцію. Маю побажання, щоб у майбутньому архітектори секретних баз і схованок взагалі припинили їх вентилювати - а то в яку вентиляцію не сунися, звідти секретні агенти табунами лізуть. Непорядок.

Фільм вийшов почасти щиросердечним. Є там і музика, і зворушливі моменти, і правильні кадри. Але в той же момент не залишає відчуття крайньої недоробленості, недожатості. Трохи б більше, трохи б багаче... Не зрослось.

Оцінка - чотири з минусякою. Від трояка врятували діти-актори - всі як один відіграли відмінно.

795