Новини про мультфільм (2006)

10 червня 2008,  23:07 | Рецензії | Автор: Redder

Третього дня за синефільською рекомедацією ст. о/у подивився мультик норвезького виробництва під назвою «Звільніть Джимми». Після перегляду перебував у змишаних почуттях. Твір дуже сильний. І дуже важкий. Що незвичайно для жанру комедії, у якому позиціонується мультфільм.

Загальний сюжет такий: Колишній зек і феєричний ідіот Рой Арні підписує трьох таких же ідіотів на роботу в російському цирку, який гастролює по Норвегії. Прибирати лайно за тваринами, чистити стайні, драїти парашу, всі справи. Головний же їхній обов'язок – доглядати за окрасою циркової програми, худим і виснаженим слоном Джимми. Справа в тому, що з метою підтримки Джимми в тонусі, йому жменями скормлюють спіди й герич – щоб не буянив, і стояв собі струнко. Іншими словами, із циркового слона зробили справжнього наркомана. І ось трьом найнятим Роєм Арні недоумкам саме й треба доглядати за Джимми й прикормлювати його драгами в миру необхідності.

Плюс до цього слідами російського цирку йде запекла організація борців за звільнення тварин від агресії – скорочено БОТВА. Ботвяники сами забиті на всю голову анітрохи не слабше за своїх антагоністів, що не заважає їм люто боротися за права тварин, мир в усьому світі й волю папугам.

Зрозумила справа, це не все! Цирк, який стрімко колесить по країні, переслідує найлютіша в світі мафія – лапландська. Лапландці працюють на російських бандитів (які взагале, звичайно, за гранню добра й зла, тому вони навіть у кадрі не з'являються) і несуться за цирком, люто бажаючи з нього щось таке одержати. Несуться вони, ясна річ, на мотоциклах з лижами, з оленячими рогами на рулях і під найжорстокіший лапландський pagan-rock.

Крім всіх згаданих угруповувань, є ще гоп-компанія норвезьких мисливців на чолі з величезним дядьком на ім'я Потримак. Потримак поводитися неврівноважено через те, що вже не перший рік хоче підстрелити запеклого лося, який по вродженій підлості й мерзенності від праведної потримчиної рушниці ховається. Мисливці, на перший погляд, до сюжетного розвитку мають якесь дуже віддалене відношення, але, проте, і вони, і навіть лось, зіграють у розв'язці одну із ключових ролей.

Зрозумила справа, за ходом мультику ми ще дізнаємося – і навіщо Рой Арні підписував своїх дружків на догляд за слоном, і який йому із цього був інтерес, поринемо в нетрі світогляду ботвяників і зрозумиємо ще багато різного пізнавального.

Загалом, будь мультик просто тим, що я тільки що описавши - вийшла б така досить немудра гангстерська комедія з розбираннями в стилі «Карт, грошей і стволів» і «Спиздили» (у перекладі Гобліна, звичайно!). Можливо, вийшло б теж цікаво й заманливо, але в цьому випадку режисер вирішив по-іншому.

Зважаючи на все, тема наркоманії для режисера мультику Крістофера Нільсена – відкрита рана, в 2000 році від передозування помер його брат, відомий у Норвегії рок-музикант Йоахім Нільсен. Тому прямо посередині всього веселого стьобу з погонями, забійними по кількості тупості й нецензурщини діалогами й дебільними вчинками персонажів зустрічаються зовсім пронизливі сцени найтяжкого наркотичного розпачу й болю. В образі жорстоко страждаючого від наркотиків слона Джимми, я так розумию, і втілений брат режисера. Причому втілено настільки жваво й страшно, що більш суворої антинаркотичної пропаганди, мабуть, і уявити важко.

Також впала до ока ненависть режисера до всякого роду організацій по захисту тварин. Ботвяники в мультику, навіть на тлі всіх інших ідіотів, показані ну просто видатними довбойобами й мудаками. Тупими й огидними мерзотами, якщо просто. Ну й це, загалом, дуже показово, хто саме наприкінці мультику натисне на курок.

Мультик, повторю, норвезький. Тому ніяких щасливих кінцівок там не передбачається. Як похмуро підсумував один камрад на сайті ст. о/у: «Аматорів хеппі-ендів прохання не турбуватися. Наркоман – помре».

Резюмую: в цілому, «Звільніть Джимми» - відминна безбаштова комедія з окремими моторошними вставками про долю людей з наркотичною залежністю. Однозначно заслуговує перегляду, неодминно – у правильному перекладі.

Вражений.