Новини про фільм (2008)

24 вересня 2008,  09:24 | Рецензії | Автор: Redder

Третього дня подивився фільм «Смертельна гонка» (Death Race), якось так вийшло нешвидко. Відразу було зрозуміло, що фільм шедевром не стане, тому що громадянин режисер - Пол Дабл’ю. С. Андерсон - він зарекомендував себе розумними середнячками типу «Обителі зла» і «Чужими проти Хижака». Які теж жодного разу не могутній твір мистецтва, але й плюватися й блювати у турботливо підставлений тазик теж не змушують.

А тут ще акторський склад підтягся відповідний - з Джейсоном Стетхемом на чолі. Я до Джейсона дуже добре ставлюся, за винятком «Облоги підземелля», та ще, мабуть, «Війни», у нього всі ролі виходять добротними. Зірок з неба наш Джейсон не сягає, але й не ганьбить акторську професію, приблизно як режисер Андерсон не ганьбить свою.

Таке споріднення акторів і режисерів, зайнятих у проекті, виходить.

Ну й сюжет фільму - він теж, того, відповідає нашій парочці. Як це правильно сказав анонімний коментатор на IMDb, фільм - "помісь Twisted Metal з Mad Max 2". І загалом, не можна з ним не погодитися, корінь відомої префіксальної іграшки й вуха культового фільму з Гіп-Гібсоном стирчать із фільму на застрашливій відстані. Розглянемо їх.

Отже, зав'язка така: недалеке майбутнє, американській економіці настає черговий капець, на підприємствах масові звільнення, шахтарі страйкують і стукають касками об бруківку, приспіли омоновці засовують їм ці каски в...(далі нерозбірливо). Все як у нас, загалом. Над світом у весь свій немаленький зріст розпрямляється примара світової революції й прийдешнього комунізму. Що не може не радувати.

А на початку фільму у фокусі якийсь стандартний американський сталеливарний завод, на якому працює наш здоровань Дженсен Еймс (Джейсон Стетхем). Завод закривають, трудягам видають останню зарплатню за два тижні - триста баксів (мало буде), а для страховки підганяють два автобуси з поліцією, якась без зазору совісті стріляє в сталеварів і молотить їх кийками.

Наша, наша людина режисер Андерсон! Коли наші прийдуть в Америку, ми його не станемо розстрілювати. Він для нас ще буде знімати пропагандистські фільми, як Ейзенштейн!

Одержавши три синці на мускулисте тіло, наш герой Дженсен повертається додому, де його чекає донька, і дружина-погануля, потім пива кружка, перед сном порнушка...все як у відомому шедеврі Сергія Пархоменко, тільки дружина в нього досить симпатична.

Але сімейну ідилію нагло руйнують невідомі, убиваючи дружину, сприскуючи Дженсена снодійним і вкладаючи йому в руку закривавлений чингал. В результаті наш металург опиняється закритим в острівній в'язниці «Термінал Айленд» для особливо небезпечних злочинців. А в'язниця ця така, що в ній, з метою підняти грошиків, регулярно проводиться «Смертельна гонка» - божевільні змагання найбільш відморожених ув'язнених на броньованих машинах з кулеметами - deathmatch!!! Головний приз - п'ятикратний чемпіон гонок одержує волю.

Добропорядний Дженсен, хоч і колишній гонщик, спершу не цікавиться цією гідною розвагою. Але начальниця в'язниці, блондиниста садистка зі смачним ім'ям Хеннесі, пропонує володареві металу такий ґешефт: нещодавно в черговій гонці розбився чотириразовий чемпіон на ім’я Франкенштейн, який забезпечував шоу величезну популярність. Про факт смерті гонщика не знає ніхто, все життя він завжди носив на обличчі глуху маску, тому якщо Дженсен впряжеться за Френка на одну гонку й виграє її, то Хеннесі отримує величезний рейтинг для свого шоу, а наш герой - волю.

Подальший фільм являє собою розвиток цієї нехитрої зав'язки.

Але як ці броньовані цебра носяться по трасі, ричачи движками, завиваючи гальмами, бабахкаючи кулеметами й могутньо вибухаючи! Це ж просто ризький бальзам на мої поранені «Днем Д» нерви! Це ж просто як масаж силами двох неповнолітніх азіаток під покровом сакури! Ну, або щоб зрозуміліше - як соковитий шашлик з горілочкою після російської лазні з віниками. Прекрасно, загалом.

Навіть описати щось важко - сцени гонок (а їх тут багато й від душі) переглянув з ідіотською посмішкою на обличчі. Останній раз таке блаженство від фільму отримував при перегляді «Рембо 4» і «Пристріли їх». Скоріше навіть друге, ніж перше. Абсолютно безглузде, але вкрай смачне видовище.

І навіть поганий (дуже поганий) росіянин на прізвище Паченко настрою не зіпсував. Тому що все це фігня в порівнянні зі Світовою Революцією.

Фільм гарний. Усім дивитися. Ура, товариші!

17 вересня 2008,  09:15 | Рецензії | Автор: lutsenko

Основні сюжетні ходи фільму відгадуються після перших 15-ти хвилин, тому не буду робити з них таємницю.

США, недалеке майбутнє, 2020 рік. На тлі загальносвітового занепаду економіки й тотального безробіття в'язниці переходять на самооплатність, виставляючи для перегляду в інтернет проекти де гладіаторами є ув'язнені. Один з найуспішніших - проект «Смертельна гонка», який проводить у своїй в'язниці злочинницька начальниця з коньячним прізвищем Хенесі.

Суть проекту - перегони без правил на броньованих й озброєних до зубів машинах, пілотованих ув'язненими. Головний приз - воля. Однак у Хенесі є невелика проблема - головний фаворит гонок «Франкенштейн» - водій, обличчя якого приховано під маскою, трохи помирає на одному з етапів гонок. Рейтинг передачі без нього безсумнівно впаде. Потрібно шукати якесь рішення.

А в цей час...

В цей час у простого робітника Єнсена Еймса (Джейсон Стетхем), дуже невдалий день: удень його звільняють з роботи, а ввечері, коли він повертається до дружини й немовля, невідомий лиходій вбиває дружину, причому грамотно підставляє Головгероя.

Як результат доньку віддають під опіку, а головного героя відправляють у в'язницю, так-так ту саму, де проводяться смертельні перегони. Тут з'ясовується (хто б міг подумати), що Єнсен - у минулому заслужений гонщик, і начальниця в'язниці пропонує йому підмінити вибулого Франкенштейна, обіцяючи замість улаштувати безбідне майбутнє доньки.

І далі починаються Смертельні Перегони, зі стріляниною, вибухами й спецефектами. На тлі яких головні герої змагаються в грі «хто кого крутіше підставить». Начальниця Хенесі, намагається за всяку ціну підняти рейтинги свого шоу, підставляючи при цьому учасників. Головгерой - розправитися з убивцями дружини. Так-так, все було заплановано (хто б міг подумати). Інші учасники перегонів хочуть перемогти й вирватися на волю.

Хто виявиться в переможцях, а хто програє - дивіться у фільмі. Хоча й так все зрозуміло :).

Типове попкорнівське кіно, яке краще дивитися у кінотеатрі.

В принципі можна відключити мозки й насолоджуватися візуальним рядом.

Джейсон Стетхем - ідеальне влучення в роль. Суворий дядько. Мало говорить - багато робить (а гарно робити, як нам відомо з Перевізників, він уміє 2 речі: водити машини й бити людей). Власно цим він і займається більшу частину фільму, ну й звичайно суворо дивиться своїм фірмовим поглядом спідлоба на лиходіїв.

Цілком життєздатний пересічний спецефектний бойовик.

Вище голови не стрибає але й не ганьбить жанр.

Тверда 4.