Новини про фільм (2007)

2 липня 2007,  08:30 | Рецензії | Автор: Redder

Знімати бойовики зараз непросто. Чому так? Тому що наступив час змішання жанрів. Стирання граней між містом і селом, RPG і RTS, чоловіком і жінкою, і навіть, прости господи, квакерами й анрільцями. Що, звичайно, засмучує. Ну й у фільмах діється та ж аномалія, мало хто присвячує час і плівку чистому жанру. Зараз модно комедії зфігачувати із бойовиками, ужастики з фентазі, а виробничі драми - з легким ненав'язливим порно. І це ні фіга не круто.

Але попадаються й такі вперті товариші, які ще вірять у чистоту жанру! І вони роблять відмінні речі, які запам'ятовуються. Одним з таких прапороносців жанрових фільмів саме і є студія “Private”, порно з-під їхніх камер виходить виняткової якості. Але сьогодні не про їх, сьогодні про фільм «Міцний орешек 4.0». Який теж являє собою абсолютно цільне й досить бадьорий утвір. Але про це пізніше.

Так склалося історично, що перші три частини я не дивився. Однак з легкістю відновив їхній зміст по численним постерам, захопленим слинам фанатів і виродковим пісням про «полюбився мені горішок з лисою головою» по різних музичних каналах. На перегляд четвертої серії відправився підготовленим.

І в загалом, переглянуте не розчарувало - зроблене все якісно, напір екшена лютий, гумор головного героя уїдливий, а для більшої сучасності туди ще запхнули модну фішку - кібертероризм. Яка, якщо і зіпсувала фільм, то не дуже сильно.

Цей самий тероризм квітне там буйним квітом. Тому що мерзенні найманці, які розмовляють, природно, строго на французькій, за допомогою дурних американських хакерів поламали всю американську ж систему життєзабезпечення. І тепер одноосібно (в особі свого головного барбосса) її контролюють. І ФБР нічого не може зробити, і ЦРУ теж. І тільки герой в черговий раз врятує багатостраждальну Америку. Але де ж він? Як це говориться:

Ищут пожарные, ищет милиция,
Ищут фотографы в нашей столице,
Ищут давно, но не могут найти –
Дядьку годков так пятидесяти.
Среднего роста, плечистый и крепкий,
Ходит он в серой футболке и кепке
Лысина на голове у него –
Больше не знают о нем ничего.

І звати цього дядька, звичайно, Брюс Вілліс. Хоча він і діє під оперативним псевдонімом «Джон МакКлейн». І вже зрозуміло, що раз вже Брюска наш Вілліс підключився до питання загасіння терористів, то із завданням він упорається на міцну п'ятірку. Його можуть три рази впустити в бездонну шахту, п'ять разів вдарити головою об бетонну стіну, підірвати в бензовозі, і навіть забетонувати ноги й утопити в Гудзоні - він однаково спливе й, меланхолічно посміхаючись, скаже що-небудь таке смішне. А потім дістане величезний пістоль і повідстрелює негідникам яйця. І може, ще насре зверху. Така вже він людина, цей Джон МакКлейн. Як це говориться в іншій пісні:

Джонни скачет по стране
На серебряном коне!
Всех бандитов перебьет,
Работягам он нальет,
Всем на свете он поможет,
Дай ему здоровья, боже!

І із цим теж, звичайно, не можна не погодитися.

І найцікавіше, що на все це цікаво дивитися. Тому що з однієї сторони розумієш, що мега-хакери, по Інтернету вимикаючі каналізацію у всій Америці - це маячня. Причому такого суворого градуса, що навіть відома сива кобила образилася б. І погоня за вантажівкою на літаку - це все туди ж. Як і мега-сцена збивання вертольота надпотужною протонною торпедою, замаскованою під поліцейську машину. Але в тому й фішка, що незважаючи навіть на це розуміння, виглядає все просто відмінно.

Вважаю, в першу чергу так відбулося через згадуваного вже тут головного героя. Брюска - він все-таки відмінний актор. Особливо в останні двадцять років, коли він навчився так іронічно посміхатися половиною рота, одночасно блимаючи шикарною лисиною. Ну й у даному фільмі він, зрозуміло, не підкачав. Незважаючи навіть на четверту появу в ролі Джона МакКлейна, яка поява вже задовбала б чоловічка слабкіше, Брюс ще раз напружився й видав не роль - цукерку.

Головний лиходій, у ролі якого виступив Тімоті Оліфант, сподобався значно менше, якийсь окасте пацаня, що кривить морду й волає «ти ще не знаєш, на що я здатний!!!» На що Брюска дуже правильно, на мій погляд, сказав: «так ти взагалі страшний чувак, як я подивлюся». І посміхнувся. Дуже так по-нашому, по-злому. Він це робить майстерно, Брюс. А актор Оліфант - навпаки. І от дивлюся я на нього в занепокоєнні й думаю, як же він збирається грати Тобіаса Ріппера у фільмі «Хітмен»? От Вілліс туди б підійшов ідеально. А цей - взагалі ніякий.

Пацан-хакер ніяк не проявив себе, але в нього й роль була така - подвякувати Брюсу й не відсвічувати особливо. Він і не відсвічував, з роллю, вважаю, впорався.

Здивувало наступне - зважаючи на все, в американському ФБР служать суцільні негри, мексиканці та інші азіати, корінних янкі звідти намертво виперли. Це що ж виходить, безпекою країни завідують якісь цурки? Негарна ситуація в них там, в Америці, складається, не поїду я туди.

На щастя, незважаючи на сімейну трагедію, яка назрівала у фільмі, нерозуміння батьків і дітей, режисер Лен Вайзман (відомий відстійними фільмами «Інший світ» та «Інший світ: Еволюція») не став сильно загострювати на них увагу, а навпаки - приділив її всяким погоням, стрілянині й аваріям. Вийшло, як не дивно, свіжо й часто навіть цікаво. Особливо мені сподобалася погоня на вертольоті за машиною по вулицях міста, з кулеметною стріляниною й дикими вигуками - дуже я люблю таку, розумієте, urban warfare. Загалом, одержав відмінний двогодинний заряд задоволення.

А до речі, десь із рік назад Брюска, даючи чергове інтерв'ю, сказав, що після четвертого "Горішка" цілком може піти і п'ятий. Але, як це говориться в ще одній пісні, "уваги тоді не звернули". А дарма. Будемо чекати п'ятої частини, де детектив МакКлейн підніметься до стандартного брюсвіллісовського рівня - буде відважно рятувати вже весь світ. А то й Всесвіт.

У підсумку маємо: масштабний бойовик у своєму чистому, первозданному виглді з вічномолодим, вічноміцним Брюсом Віллісом. Аматорам жанру - рекомендую.