Цікаві факти про фільм (2012)

  1. Едвард Нортон був спочатку затверджений на роль Халка, але переговори між ним та Marvel Studios не увінчалися успіхом. У результаті Нортона було замінено Марком Руффало.
  2. Перший фільм Marvel, дистриб'ютором якого є Walt Disney Pictures.
  3. Перш ніж Марк Руффало знявся в ролі Халка, ходили чутки про можливого претендента на цю роль — Хоакіна Фенікса.
  4. Морена Баккарін, Джессіка Лукас, Мері Елізабет Вінстед та Кобі Смолдерс проходили кастинг на роль агента Марії Гілл. У результаті роль дісталася Кобі Смолдерс.
  5. Лу Ферріньо озвучує Халка у цьому фільмі. Він грав Халка практично у всіх екранізаціях з 1978 року: Халка в серіалі «Неймовірний Халк» (1978-1982) і в трьох наступних за ним телевізійних серіалах, і так само він озвучував Халка у фільмі «Неймовірний Халк» (2008). У фільмі «Халк» (2003) він знявся в епізодичній ролі охоронця, і в цій же ролі він знявся у «Неймовірному Халку» (2008). Крім цього, він озвучував Халка в різних анімаційних екранізаціях.
  6. Крісу Гемсворту довелося розширити свій дієтичний раціон, щоб зберегти статуру для ролі Тора.
  7. Марк Руффало описує Брюса Беннера як «хлопця, який бореться з двома різними сторонами себе, темною та світлою, і все що він робить у своєму житті проходить через фільтр самоконтролю». Крім того, він описує альтер его Беннера — Халка як «некерованого — жоден із їхньої команди не впевнений у тому, що хоче мати такого соратника. Це як кинути гранату у центр групи людей та сподіватися, що все буде добре».
  8. Марк Руффало особисто зображував Халка за допомогою віртуальних камер захоплення руху. У попередніх екранізаціях Баннера та Халка грали різні люди (Білл Біксбі та бодібілдер Лу Ферріньо), або Халка додавали у фільм за допомогою комп'ютерної графіки.
  9. Продюсер Кевін Файгі порівнює фільм з «Трансформери 3: Темна сторона Місяця» (2011): «Він встановив стандарт для рівня карколомності та масштабності. Ми працюємо, щоб спробувати перевершити це».
  10. Для Марка Руффало було великою честю те, що він перейняв роль Брюса Беннера від його друга Едварда Нортона: «Ед передав мені цю роль, і я відношуся до неї, як до Гамлета мого покоління».
  11. Організація з Науки та Розваг (The Science and Entertainment Exchange) давала консультації для цього фільму.
  12. За словами Джосса Уідона, фільм зазнав великого впливу коміксів «Месники» 1960-х років, фанатом яких був і він сам поки що зростав: «У тих коміксах ці люди не повинні бути навіть в одній кімнаті, не кажучи вже про одну команду — і це й є визначення сім'ї».
  13. Команда людей, задіяних у «Месниках», включає надзвичайно високу кількість номінованих на премію «Оскар» для фільму, знятого за коміксами: Роберт Дауні мол., Гвінет Пелтроу, Семюел Л. Джексон, Джеремі Реннер, Марк Руффало, режисер Джосс Відон, оператор Шеймас МакГарві, та багато інших. Це перевершує фільми «Залізна людина 2» (2010) та «Залізна людина» (2008), кожен із яких має по чотири номінанти.
  14. Незважаючи на те, що студія Paramount Pictures не брала участі ані у виробництві фільму, ані в галузі маркетингу чи розповсюдження, їхній логотип все ще з'являється у рекламі. І, незважаючи на те, що Disney викупила права на поширення фільмів Marvel у Paramount (відколи Marvel стала частиною компанії Disney), остання все ще отримує частину гонорарів за ці проекти. Ніякої згадки про Disney немає аж до закінчення фінальних титрів, де Walt Disney Studios Motion Pictures відзначається як дистриб'ютор фільму.
  15. Для показу у кінотеатрах фільм після зйомок було конвертовано у 3D.
  16. Тоні Старк описує свою групу як «Наймогутніші герої Землі». Ця фраза з'являлася в коміксах «Месники» з моменту публікації у 1963 році. Також ця фраза була використана як підзаголовок до серіалу «Месники: Могутні герої Землі» (2010).
  17. Це вдруге, коли Брюс Беннер/Халк та Тор з'явилися разом в одному фільмі. Вперше це сталося у фільмі «Неймовірний Халк: Повернення» (1988).
  18. За словами режисера Джосса Відона, оригінальна версія фільму мала тривалість більше трьох годин. Близько 30 хвилин будуть включені в реліз на DVD, більшість з них присвячені Стіву Роджерсу (Капітан Америка). Відон розповів, що в одній з таких сцен показується, як Роджерс намагається пристосуватися до сучасного світу у своїх апартаментах у Брукліні, а в іншій демонструється возз'єднання Стіва Роджерса з Пеггі Картер, його коханою з фільму «Перший месник» (2011).
  19. Том Гіддлстон в інтерв'ю газеті The Guardian розповів, що кодова назва фільму на початковій стадії його створення була «Group Hug».
  20. Семюел Л. Джексон у ролі Ніка Фьюрі у цьому фільмі став другим актором після Г'ю Джекмана (який з'являвся у всіх фільмах про Людей Ікс), хто зіграв одного і того ж супергероя коміксів у п'яти різних фільмах.
  21. У коміксах Чітаурі також згадуються як Скрулли. Використання назви Чітаурі замість популярнішого Скрулли викликано юридичними складнощами з Fox Studios, якій належать права на «Фантастичну четвірку» (2005). На момент зйомок, Fox володіла правами на всі версії фільму «Фантастична четвірка» та пов'язаних з ним персонажів (на Скруллів у тому числі), таким чином, Marvel/Disney довелося назвати прибульців Чітаурі, щоб не порушувати угоди з Fox.
  22. Тор проводить більшу частину фільму в броні Асгарда, але з голими руками — це данина його раннім поява в коміксах.
  23. Під час роботи над коміксом «Ultimates» Марк Міллар попросив художника Браяна Гітча орієнтуватися на зовнішній вигляд актора Семюеля Л. Джексона. До цього Нік Ф'юрі був копією «класичної версії» (білий чоловік з густим, злегка сивим волоссям), потім було вирішено зробити персонажа чорношкірим, але кожен художник малював його по-своєму. Коли Семюел Л. Джексон, будучи великим фанатом коміксів, побачив на сторінках персонажа схожого на себе, був дуже задоволений і за першої ж нагоди зголосився грати Ф'юрі на екрані. У Marvel анітрохи не заперечували, оскільки це позбавляло студію проблем із кастингом і створювало улюблені фанатами відсилання до коміксів. У 2014 чорношкірий Нік Ф'юрі з'явився і на сторінках класичних коміксів (вірніше Ніколас Ф'юрі молодший, один із позашлюбних синів білошкірого Ніка), разом з агентом Коулсоном, зважаючи на свою велику популярність серед фанатів і для більшої подібності коміксів з фільмами.
  24. Хоча Марк Руффало єдиний актор, який не з'являвся у попередніх фільмах Marvel у ролі свого героя, Лу Ферріньо озвучував Халка так само, як і у фільмі 2008 року з Едвардом Нортоном. Ферріньо озвучував Халка у будь-якій екранізації, починаючи з телешоу «Неймовірний Халк» з Біллом Біксбі у 1978 році. Винятком є лише версія Халка 2003 року від Енга Лі, де Ферріньо грав охоронця.
  25. Капітан Америка у фільмі є одним із засновників Месників. У коміксах він був розморожений в N4 «Месників», коли його випадково знайшли під час пошуків Немора (Namor the Sub Mariner).
  26. Щоб підготуватися до ролі агента Клінта Бартона (Соколіне око), Джеремі Реннер навчався у Олімпійських лучників.
  27. Щоб додати реалізму битві в сцені нападу на Нью-Йорк, було найнято 25 людей із 391-го батальйону військової поліції Огайо.
  28. Бойовий клич Месників — «Avengers Assemble» так і не виголосили протягом усього фільму. Проте Кріс Еванс використав його у текстових повідомленнях, щоб зібрати акторську команду для спільного відпочинку після зйомок.
  29. Сцени на відкритому повітрі, які мали зніматися в Німеччині, але були зняті в центрі Клівленда, показують численні історичні пам'ятки Клівленду, зокрема: Tower City, Higbee Building & Casino, Renaissance Building та Soldiers & Sailors Monument.
  30. Вже після прем'єри, коли знімали додаткові сцени, Крісу Евансу довелося носити спеціальну накладку, щоб приховати волосся на обличчі, яке він відростив для фільму, в якому знімався в той момент. Його навіть змусили частково закрити обличчя руками.
  31. Місце на кораблі, де знаходиться лабораторія Беннера, згадується у військово-морській архітектурі, як колодязна палуба, захищене місце стикування, яке зазвичай використовується для запуску невеликих човнів або катерів на повітряній подушці для перевезення військ на берег.
  32. Усі сцени, зняті у штаті Огайо, спочатку планували знімати у штаті Мічиган. Зйомки було перенесено до Огайо, коли з'ясувалося, що в Мічигані зібралися скасувати повернення податків за кінозйомки.
  33. Перший фільм, який одержав прибуток у 200 млн доларів, за перші три дні показу в США.
  34. Після того як Тор забирає Локі з Квінджета (Quinjet) вниз на схил гори, два великі ворони пролітають повз них, поки вони говорять. У скандинавській міфології, у їхнього батька, Одіна, було два ворони, Думаючий (Huginn) і Пам'ятаючий (Muninn), які приносили Одинові інформацію з Мідгарда (Земля).
  35. Елісон Генніген, партнерка Кобі Смолдерс із серіалу «Як я зустрів вашу маму» (2005), запропонувала режисеру Джоссу Відону, щоб він взяв Смолдерс на роль Марії Гілл. Генніген також працювала з Відоном у серіалі «Баффі — переможниця вампірів» (1997-2003).
  36. Футболка Тоні Старка з туру Black Sabbath 1978 року. Це був останній тур групи з Оззі Осборном в якості вокаліста, з багатообіцяючим у той час гуртом Van Halen на розігріві. Гурт Black Sabbath добре відомий завдяки їхній пісні «Iron Man». І хоча спочатку пісня ніяк не була пов'язана з героєм коміксів Marvel, вона ще з тих пір згадується в коміксах і так само в кінці фільму «Залізна людина" (2008), коли Тоні цитує текст пісні фразою «Я — Залізна Людина».
  37. Одномоторні винищувачі є комп'ютерною візуалізацією моделей F-35 корпорації Локхід Мартін. F-35 з'являються в декількох сценах, включаючи момент, де літак переходить від горизонтального польоту до режиму висіння з поворотом вектора тяги для стрільби 25-мм зброєю. F-35 все ще перебувають у розробці і не матимуть навіть базової боєздатності до кінця 2015 року.
  38. Родстер Acura Тоні Старка не є ані концепт-спорткаром автосалону 2012, ані зразком гібрида наступного покоління спорткара Acura 2015 року. Вона була розроблена спеціально для фільму головним конструктором Honda North America Дейвом Мареком. Основою для машини послужив спорткар 1991 року з Арізони з 252 000 миль пробігу. Інтер'єр машини у фільмі практично шаблонний і має оригінальний касетний плеєр на панелі.
  39. Марк Руффало є єдиним актором на 2012 рік, який грав як Халка, так і Брюса Беннера в одному фільмі. Технічно, обидва — Ерік Бана та Едвард Нортон — проробили роботу із захоплення рухів для відповідних їм Халків. Але Руффало перший актор, що грає Халка наживо на знімальному майданчику з використанням методу захоплення руху.
  40. «Месники» став одним із одинадцяти фільмів, що зібрали понад 1 мільярд доларів по всьому світу. Для Marvel це перший фільм із такими великими зборами.
  41. Аманда Піт розглядалася на роль агента Марії Гілл.
  42. У фінальних титрах фільмів «Тор» (2011) та «Месники» (2012) можна побачити «дякую» Ральфу Маччіо. Ця подяка не для актора з фільму «Хлопець-каратист» (1984), а для людини з таким самим ім'ям, яка була письменником Marvel у 1980-х.
  43. Епізодична роль Стена Лі: старий, який дає інтерв'ю в кінці Нью-Йоркської битви.
  44. Том Гіддлстон розповідає, що Локі виріс з моменту подій у «Торі»: «Яким приємним має бути такий досвід, як зникнути в часовому тунелі, створеному за допомогою якогось ядерного вибуху, зробленого власноруч? Я думаю, що на той час, коли Локі з'являється, він побачив багато чого і думає вже про важливіші речі, аніж просто про брата і Асгард…».
  45. Чітаурі, лиходійська іншопланетна раса цього фільму, були головними лиходіями першої частини коміксів «The Ultimates». Згодом Локі був одним із головних лиходіїв у другій частині тих самих коміксів, хоча його поява не має нічого спільного з Чітаурі.
  46. Логотипи Marvel Studios та Paramount Pictures показуються усередині тесеракту.
  47. Фільм знято у незвичайному для такого пригодницького фільму, як цей, співвідношенні сторін екрану – 1,85:1. Це було необхідно для коректного зображення різного зросту головних героїв, таких, як Чорна вдова, яка набагато нижча від інших персонажів картини.
  48. Під час зйомок «Месників» Том Гіддлстон тричі падав, отримував синці на плечах, боках і стегнах, розбивав ніс і губу, підвертав ногу і навіть ледь не виколов собі очей штативом одного з освітлювальних приладів. Це призвело до того, що продюсерська команда до кінця зйомок просто виділила окремого помічника, який займався виключно спостереженням за безпекою та фізичним станом Тома. Дотепний Дауні мол. називав цього фахівця коротко та лаконічно – «няня». Саме так, зрештою, і була названа ​​посада асистента в титрах.
  49. Після закінчення зйомок кожен з акторів отримав пам'ятний сувенір від режисерської команди, який мав нагадувати йому про сутність свого персонажа. Так, Кріс Еванс отримав як сувенір один із 4 щитів Капітана Америки, який використовувався на майданчику. Роберт Дауні мол. забрав один із міні-реакторів, які прикрашали груди Залізної людини. Кріс Гемсворт відвіз додому молот Тора. А Джеремі Реннер отримав на згадку шолом з рогами Локі, чим чимало здивував усіх своїх колег і навіть самого Локі. Скарлетт Йоханссон, яка зіграла Наташу Романову, у свою чергу, забрала в якості сувеніра лук, з яким на зйомках хизувався сам Реннер.
  50. Якось уночі у знімальному павільйоні сталося пограбування: невідомими було винесено кілька елементів костюмів персонажів, що зробило зйомки наступного ранку неможливими. Костюмери оголосили продюсерам терміни відновлення втраченого: два тижні. Також необхідно було витратити більше 70 000 доларів на матеріали, роботи з металу та послуги полірувальників. Асистент режисера, двадцятисемирічний Джордж Мейсон вирішив проблему набагато швидше. Він просто купив на «eBay» елементи костюмів у любителів рольових ігор. Вся процедура зайняла 2 дні і обійшлася лише у 7 000 доларів.
  51. Під час першої зустрічі акторського складу зі знімальною групою Том Гіддлстон попросив автограф у свого колеги Джеремі Реннера, чим чимало здивував усіх присутніх. Виявилося, Том зробив це під глибоким враженням від чудової роботи Реннера у фільмі «Кат Дамер» (2002), який Гіддлстон подивився напередодні.
  52. Студія Marvel для фільму «Месники» суттєво переглянула свої критерії для підбору акторів. Справа в тому, що ще у вісімдесятих роках було створено негласне зведення вимог до людей, які готуються грати супергероїв. Такі актори не повинні були раніше притягуватися до кримінальної відповідальності, грати компрометуючі ролі в театрі або кіно (вбивць, наркоманів, гомосексуалістів), бути відомими через скандали або з'являтися перед глядачами раніше в образі негативного персонажа. Marvel вісімдесятих дбав про те, щоб діти не робили собі героя з «нечистої» людини. «Месники» у цьому плані не виконали жодної з вимог. Деякі з акторів раніше притягувалися до кримінальної відповідальності і навіть опинялися за ґратами, грали ролі маніяків, повій та наркоманів. Крім того, кожна з головних дійових осіб хоч раз грала роль гея.
  53. СПОЙЛЕР: Фінальна сцена була додана після того, як Роберт Дауні мол. сприяв зміні попередньої сцени. В оригіналі, після того як Тор зриває маску Залізної людини з лежачого непритомного Тоні Старка, який щойно впав назад на Землю, Тоні приходить до тями і запитує: «Що далі?». Роберт Дауні мол. вважав, що цей момент може бути цікавішим, і так народилася ідея походу до місцевого ресторану з шаурмою. Сцена була додана за два дні після прем'єри в Голлівуді.
  54. СПОЙЛЕР: Локі описується як король у світі, з якого він прийшов. Незабаром після цього показується, як він з'являється в Штутгарті, щоб отримати доступ до запасів іридію в лабораторії, у супроводі одурманеного Соколиного Ока. Коли Месники питають про місцезнаходження Локі, він каже, що знаходиться на «Кенігштрассе, 22». Кеніг німецькою означає «король».
  55. СПОЙЛЕР: Наприкінці фільму, коли ролик новин із офіціанткою з'являється на екрані комп'ютера Ніка Ф'юрі, запис позначений як ЩИТ, файл А113. А113 — відсилання до номеру кімнати графічного дизайну Каліфорнійського інституту мистецтв.
  56. СПОЙЛЕР: Офіціантку, врятовану Капітаном Америкою, яка пізніше дає інтерв'ю про Месників, звуть «Бет» (ім'я можна побачити на її футболці під час інтерв'ю).
  57. СПОЙЛЕР: Локі приводить Чітаурі на Землю, щоб допомогти їх захопити її, це змушує сформуватися загін Месників для запобігання цьому. Це повністю відповідає коміксам, де Локі був винуватцем низки катастроф, які зібрали разом Месників (до речі, це сталося у першому випуску серії однойменних коміксів).
  58. СПОЙЛЕР: Під час фінальної битви руйнується практично весь логотип компанії з вежі Старка, залишається лише освітлена літера «А» наприкінці фільму. Це тонкий натяк (на можливий сиквел) на комікс, де штаб-квартирою Месників стала гігантська будівля, яка зображується як будівля у формі літери «А» або як хмарочос з гігантською літерою «А» на його вершині.
  59. СПОЙЛЕР: Персонаж, з яким Чітаурі розмовляє в сцені після титрів, це Танос - Божевільний Титан, головний суперлиходій у всесвіті Marvel. Він — вбивця космічних масштабів, який буквально закоханий у втілення Смерті, яка є причиною його посмішки під час фрази «судитися зі смертю».
  60. СПОЙЛЕР: Під час титрів є сцена, де герой Marvel Танос з'являється поряд із Чітаурі. Вони обоє дивляться вниз на планету Земля, і Танос усміхається, говорячи, що вони недооцінили Землю.
  61. СПОЙЛЕР: Наприкінці титрів в американському релізі є фінальна сцена. Раніше у фільмі Тоні Старк жартує, що він хоче спробувати шаурму, навіть незважаючи на те, що він не знає що це таке. І у фінальній сцені вони сидять у ресторані, де близько 30 секунд мовчки їдять шаурму, дивлячись одне на одного.