Рецензія на фільм «Віваріум»
Ми всі живемо під ковпаком

9 липня 2020,  02:55 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Поки найгучніші голлівудські прем'єри терпляче чекають своєї години, тобто осені, куди їх переніс коронавірус, на екрани виходять малобюджетні фільми, і найдивнішим з них можна сміливо назвати «Віваріум» режисера Лоркана Фіннегана. Згідно з визначенням, віваріумом називають контейнер чи конструкцію, адаптовану для того, щоб в ній в напівприродних умовах жили тварини для спостереження за ними або в якості домашніх звіряток. Як тераріум чи акваріум. Тільки у випадку з фільмом «Віваріум» під ковпак тут поміщають реальних людей. Дуже схожих на нас з вами...

Знайомтеся, Джемма і Том. Молода закохана пара, яка мріє з'їхати від батьків і жити в своєму власному будинку. Джемма працює вихователькою в дитячому садку, а Том - комунальний працівник, який обрізає гілки і стежить за деревами. Вони носять простий одяг, їздять на нудній машині, і, здається, з ними ніколи не відбувалося нічого примітного. Але один похід в дивну ріелтерськую контору загадкової компанії Prospect Properties це швидко виправить. Потрапивши в нове передмістя «з ідеальними будинками за низькими цінами», Джемма і Том незабаром виявляють, що вони не можуть вибратися з його лабіринту і змушені оселитися в будинку №9, не підозрюючи, що на них чекає далі.

А далі, на другий день, вони знаходять на дорозі перед будинком коробку, де заховане немовля з повідомленням, що їх відпустять на свободу, коли вони виростять цю дитину. Немовля швидко стає 7-річним, і, ніби Джеммі й Тому мало в житті дивацтв, постійно копіює всі слова та рухи «своїх батьків» і доводить їх своїм пронизливим криком. Якщо вас завжди лякали діти у фільмах жахів, то цей хлопчик точно опиниться нагорі рейтингу найжахливіших дітей-монстрів. Хоча виглядає він цілком заурядно, можна навіть сказати стандартно, але при перегляді кожної сцени з його участю постійно відчувається, ніби він зараз перестане бути цим пересічним хлопчиком і перетвориться на величезне страшне чудовисько, яке з'їсть Джемму і Тома.

На ролі головних героїв Фіннеган покликав акторів Джессі Айзенберга та Імоджен Путс, які в минулому році вже знялися разом у фільмі «Мистецтво самооборони». З них вийшов відмінний дует, який повільно, але впевнено божеволіє в цьому віваріумі, де їх замкнула якась вища сила (чи їхнє власне бажання нормального життя). Їх Джемма і Том – дуже щирі молоді люди, натхненні реальними відносинами і позбавлені звичного голлівудського блиску, що зазвичай перетворює персонажів на штучних ляльок. Життя втрьох з цією пекельною істотою, яка кличе їх батьками, але є справжнім психопатом, випробовує пару різними жорстокими способами, розкриваючи в них такі сторони, про існування яких вони самі не підозрювали. Про які ми всі не підозрюємо, поки нас заживо не поховають в чотирьох стінах без можливості щось змінити і без найменшого контакту з зовнішнім світом.

По суті режисер взяв дуже просту тему, близьку кожній людині в нашому світі – пошуки свого житла, свого дому, і перевернув її з ніг на роги. Спочатку здається, що перед нами чорна комедія з елементами трилера і психоделіки (в легкій формі), але з розвитком сюжету фільм все більше перетворюється на справжнісінький горор, де головним монстром є навіть не та страшна дитина, яку повинні виростити головні герої (хоча він цілком може потім снитися вам в кошмарах), а повсякденне життя, яке з'їдає нас заживо день за днем. Фіннеган намагається налякати своїх глядачів не монстрами, а саме нудним життям, струснути їх та змусити задуматися над тим, до чого ми всі прагнемо і куди ми всі йдемо. Так, в кінці кінців ми всі помремо, але до цього у нас всіх є вибір. Принаймні хочеться в це вірити.

Знаєте, до пандемії коронавірусу цей фільм був би дуже відірваним від реальності, і його героям, навіки замкненим в одному будинку, було б складно співпереживати (хіба тільки у вас агорафобія), але, з огляду на нинішню ситуацію в світі, «Віваріум» набуває нового сенсу. Джемма і Том ніби опинилися на карантині з дитиною, до якої були не готові, але про яку вони повинні піклуватися. І виходу у них немає, як не намагайся. Особливо ви відчуєте ту сцену, коли вони виявляють, що в машині ще працює акумулятор, включають улюблену музику і просто танцюють у світлі фар. Навіть трохи дивно, як Фіннеган і його колега-сценарист Гаррет Шенлі додумалися до цього до всесвітнього карантину.

Психологічний трилер Фіннегана наскрізь просякнутий саспенсом і напругою в дусі фільмів Альфреда Хічкока, який теж любив замикати своїх героїв в чотирьох стінах і спостерігати за тим, як вони сходять з розуму. «Віваріум» дуже простий візуально, Джемма і Том протягом усього фільму ходять в одному й тому ж одязі, але під поверхнею «типового будиночка у передмісті» ховається безліч алегорій на сучасний уклад життя: кохання, будинок, іпотека, діти і... все, кінець. Тома і Джемму можна порівняти тут з Адамом і Євою з біблійних міфів, чиїм «забороненим плодом» став цей «дешевий будинок», а сам фільм нагадує тривожний сон, який часом сниться нам усім, де все начебто здається цілком звичайним, але при цьому є дуже дивним і страшним. Ви безумовно його не забудете ще деякий час.

Так що у «Віваріума» є свої плюси і цікава ідея, і він напевно підкорить любителів дивного арт-хауса та психоделічних трилерів, які можна розглядати з різних сторін, але в цілому він настільки депресивно показує людське життя, практично знецінюючи та знеособлюючи його, що я категорично не рекомендую його до перегляду тим, хто зараз бореться з депресією, тривогою та іншими наслідками затяжного карантину і світової пандемії. Вам дійсно потрібно щось більш життєствердне.

Якщо ви коли-небудь зіткнетеся з ріелторською компанією Prospect Properties з дуже стандартним та дуже підозрілим працівником на ім'я Мартін, то біжіть в протилежному напрямку. І будьте уважнішими, коли берете іпотеку. Вона не повинна коштувати всього вашого життя.

4429