Рецензії на (2016)

Рецензія на фільм «Перший Месник: Протистояння»
Люди проти супергероїв. Версія Marvel
14 травня 2016,  01:28 | Рецензії | Автор: SergioBond

Ось і настав травень 2016-го. Місяць великих прем'єр. Про першу з цих самих прем'єр - «Капітан Америка. Громадянська війна» – я і хочу сьогодні потеревенити. Так вже вийшло, що кожна рецензія на будь-який фільм від Marvel викликає бурління в цих ваших інтернетах. Але у мене імунітет, так що... Ах, немає і немає, стоп!!! Я зовсім забув про етикет, а також згадати про те, що в черговий раз хочу написати суцiльну стіну тексту. І щоб зараз взагалі нікому образливо не було, по героям фільму пройдуся по повній програмі. З згадкою про плюси і мінуси, але без спойлерів, звичайно ж... Ну або з дуже легкими, в основному, спогадами ;-). Об'єктивна думка додається, як все вже зрозуміли.

Читати далі...
1 травня 2016,  20:31 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Події «Месників» змусили світ захопитися новою командою супергероїв, здатних захистити Землю від інопланетної загрози. Але «Месники: Ера Альтрона» залишили на планеті і багатьох людських долях свіжі шрами, і людство вимагає встановити контроль за власниками суперсил. Але не всім Месникам така ідея припала до душі, і в їх рядах стався розлом, який назавжди змінить команду...

Новий сольник Капітана Америки, який поступово перетворився в третіх «Месників», був довірений братам-режисерам Джо і Ентоні Руссо, які зняли попередню частину пригод Кепа, і це було, мабуть, одним з найбільш мудрих рішень кіностудії після відходу Джосса Відона. Руссо відправляють нас не тільки в світ Месників, а й залазять кожному з них під шкіру, намагаючись вивудити найтемніші їх риси і змушуючи пройти їх, як команду, тест на виживання, коли супергерої самі ж і роздирають її зсередини.

Персонажі «Першого месника: Протистояння» – окрема тема, і саме на ній тримається вся ця історія і Кіновсесвіт Marvel як такий. З групи відомих переважно в Америці супергероїв Месники перетворилися на героїв всієї планети, підкоривши серця глядачів різного віку. І тепер настав час побачити їх в найтемнішу годину, з найнеприємнішої сторони, але від цього ви лише полюбите їх ще дужче.

«- Я не довіряю людині без темної сторони.

- Скажімо так, ти її ще не бачив.»

У центрі конфлікту опиняються Капітан Америка та Залізна людина, і до моменту початку всієї цієї метушні з урядовим контролем вони обидва переживають особисті удари долі, опиняючись у вельми ураженому становищі. Людина з горем в серці – це бомба з призупиненим механізмом дії, яку запустити може будь-яка дрібниця. Що вже говорити про міжнародний скандал.

Стів, як колишній солдат, повинен розуміти важливість субординації, але після падіння «Щ.И.Т.а» у нього розвинулася цілком небезпідставна недовіра до уряду і таким організаціям, і підкорятися кому б то не було (хай навіть і 117 країнам ООН) він не має наміру. З іншого боку, Тоні Старк бачив, до чого призводить беззвітність супергероїв і його власна в тому числі, тому впевнений, що потрібно щось змінювати. Але на полі з'являється третій гравець, остаточно зводячи дипломатію на нівець і розвиваючи конфлікт до таких масштабів, яких ще не бачив світ Marvel.

Кріс Еванс ще ніколи так глибоко не занурювався в свого персонажа, досліджуючи найтемніші куточки душі того, кого людство звикло вважати захисником ідеалів демократії, патріотом і героєм, який готовий чинити правильно, наскільки б складно це не було. Тут же Кеп йде на поводу у своїх почуттів, заглушаючи поклик справедливості, і захищає того, кого любить, хто є йому братом, нехай навіть це і означає зраду інших друзів. Це показує всю силу його почуттів до Бакі, єдиного на всій планеті, заради кого Стів здатний на все.

Разом з Евансом в настільки небезпечну подорож до своєї темної сторони відправляється і Роберт Дауні мол., чиєму Тоні Старку знову вдається здивувати своєю багатогранністю. Він виявляється здатним визнавати свої помилки, втихомирювати своє его, та й взагалі цей безтурботний герой значно подорослішав за ці роки, зробивши висновки із своїх помилок. Чого й іншим героям бажаю,  бо ж наближається Танос і Війна нескінченності, де супергерої Землі знадобляться нам у повному моральному зборі.

Справжнім ізгоєм історії виступає Бакі Барнс, адже навіть ті, хто виявляються на стороні Кепа в цьому протистоянні, не в захваті від його друга дитинства (адже в недалекому минулому він намагався вбити деяких з них). Відмінним ходом було те, що творці фільму не намагалися його міняти і робити героєм, щоб виправдати Кепа. Ні, Себастьян Стен знову показує все, на що тільки здатний його Зимовий солдат і без контролю з боку Гідри. Він втрачений, небезпечний і не проявляє ані найменшого жалю або бажання виправити вчинене їм зло. Це чудовий екземпляр антигероя, який несвідомо діє на розлом Месників і не бере відповідальності за свої дії.

Розділ Месників стався в принципі очікувано, адже не могли ж кращий друг Стіва Сокіл (Ентоні Макі) і кращий друг Тоні Бойова машина (Дон Чідл) обрати протилежну сторону. Набагато цікавіше було побачити Чорну вдову (коли вже Скарлетт Йоханссон дадуть сольний фільм?!) на боці уряду. А ось Соколине око перед виходом на пенсію вирішив все-таки підлити масла у вогонь, адже сторона Кепа більше підходить його бунтарському духу. Та й нехай на кілька митей, але нам все одно хотілося побачити ще одну бійку Йоханссон і Джеремі Реннера з часів «Месників».

Від Вижена Пола Беттані все ще неможливо відвести очей, настільки унікальною і прекрасною істотою він є, а Елізабет Олсен показала, що її Червоній відьмі ще рости і рости над собою, але її сили настільки змогли розкритися в цій частині, нехай і з жахливої сторони, що вже хочеться побачити їх у дії проти тих, хто дійсно цього заслуговує.

Новачками в рядах Месників стали Чорна пантера і Людина-павук, і введення обох в оповідання пройшов гладко і ненав'язливо, вони тут же знаходять своє місце в цтому кіновсесвіті, привносячи в світ Месників нову кров. Чедвік Боузман і Том Холланд – ще два влучні попадання в ціль серед рішень кастингу Marvel. Вони обидва, звісно, кожен по-своєму, настільки гарні, що дати виходу їх прийдешніх сольників вже обведені в моєму календарі яскраво-червоним. Натомість справжньою людиною-загадкою виявляється Еверетт Росс в блискучому виконанні Мартіна Фрімана, якого ми ще побачимо в «Чорній пантері». Він нібито на боці уряду, але є в ньому щось насторожуюче.

Що ж стосується справжніх злодіїв, то в цьому плані Marvel продовжує стирати межі між добром і злом, оскільки в деякому роді Месники самі їх створюють. У Кроссбоунса Френка Грілло є надзвичайно крутий поєдинок з Кепом, а що стосується підступного і розважливого Барона Земо в методичному втіленні Даніеля Брюля, то він виявився найменш пафосним і найруйнівнішим з усіх, з якими Месники стикалися в кіно. Тихіше їдеш, далі будеш.

З того, що не сподобалося в даній кінокартині (так, таке все-таки було), це відносини Стіва і героїні Емілі ВанКемп, Шерон Картер, які виглядають неправдоподібно. Та у Кепа з Чорною вдовою, нібито закоханої у Брюса Беннера, і то більше хімії.

Здавалося б, супергеройські фільми тримаються на спецефектах і традиційному протистоянні добра і зла, але брати Руссо своїм «Першим месником: Протистояння» розбили це твердження в пух і прах. Ще ніколи ніхто не копав так вглиб супергероїв, вивертаючи їх навиворіт, відчуваючи психологічно і змушуючи робити вибір між порятунком одного і захистом планети. Також супергерої ще ніколи не були такими людяними, як у цьому фільмі, з усіма своїми вадами, оголеними у світлі конфлікту.

Але не думайте, що екшену тут мало. Всі сутички, в тому числі й епічне зіткнення на аеродромі, намагаються показати щось новеньке, раніше небачене в марвелівскіх фільмах, за що команді творців «Першого месника: Протистояння» довгі оплески. І добре, що дилогію «Месники: Війна нескінченності», будуть знімати брати Руссо. Їм тепер можна довірити все.

У кожного з нас є своя темна сторона, і демонстрація такої у супергероїв накладе відбиток як на них самих, так і на їх мінливий світ. Але, якби тут всі були друзями, як сказав Еванс, то це було б дуже нудне кіно.

P. S. Не забувайте про сцену після титрів. Ще один привід розплакатися.