Рецензія на фільм «Warcraft: Початок»
Вторгнення в Азерот

7 липня 2016,  12:28 | Рецензії | Автор: SergioBond

Уже вкотре я не встигаю вчасно написати змістовну замітку про черговий гучний фільм. То робота заважає, то відсутність інтернету, а зараз все відразу. Біда. Втім, думка від цього гірше не стала, а тому поспішаю поділитися своїм враженням від найочікуванішої прем'єри літа, на мій погляд.

Warcraft ... Як багато всього сплелося в одному-єдиному слові.

Адже це не тільки гра, але ще й цілий світ з великою історією, де знайдеться місце любові і ненависті, зради і честі, відваги і боягузтва, харизматичним героям і, звичайно ж, війні! Чи зуміла студія Blizzard Entertainment втілити в життя мрію багатьох людей: перенести ігровий всесвіт на великий екран? Чи впорався режисер Дункан Джонс з відповідальністю, на нього покладений? Чи не стане «Варкрафт» найбільшим розчаруванням року? Чи є взагалі майбутнє у кіноадаптації комп'ютерних ігор? Відвідавши кінотеатр, у мене з'явилися відповіді на всі ці питання.

Більшості обивателів компанія Blizzard відома, перш за все, завдяки іграм.

Але одна справа випускати продукт, орієнтований на вузьке коло геймерів і гіків і зовсім інша – адаптувати ігровий всесвіт для мас. Але якої б складності завдання не стояло, якщо за роботу беруться небайдужі люди, завжди виходить хороший результат. Вже після першого тижня прокату думки в цих ваших інтернетах розділилися: від захоплених до посередньо-критикуючих. Звичайно, не все пройшло гладко, але і відвертим провалом «Варкрафт» язик не повертається назвати.

Основний недолік, на мій погляд – це урізаний хронометраж.

Так-так, саме так! Дві години зовсім небагато для такої історії. Для історії, яка повинна тільки познайомити і відкрити таємниці нового фентезійного світу. Часу катастрофічно не вистачає. Виною тому занадто обережне ставлення босів студії-прокатника Legendary Pictures до проби пера Blizzard і конкретно режисера Дункана Джонса, в чиєму активі можна відзначити лише «Місяць 2112» і «Вихідний код» як найвідоміші картини.

А ось самого сюжету для цих двох годин екранного часу хоч відбавляй!

У абсолютно непідготовленого глядача, який зовсім не цікавиться ігровою індустрією, цілком може скластися враження якоїсь зім'ятості оповідання. Також варто відзначити той факт, що розповідь бере з місця в кар'єр. Здавалося б – це неправильно і абсолютно неприпустимо. Але ні. Протягом усього хронометражу сюжет подається невеликими порціями настільки грамотно, що це зовсім не відволікає глядача і навіть дозволяє співпереживати деяким героям.

До речі, оскільки передісторія освітлена в неповному обсязі, гадаю, що глядачеві щось розкажуть в наступних фільмах і це доповнить відсутні шматочки мозаїки.

І дуже сильно сподіваюся на те, що вирізані сцени опиняться в наступних фільмах, якщо ні – то історія буде доповнюватися і доповнюватися всякими флешбеками. Бо флешбеки – це круто!

/movie/33002_Warcraft/shots/?photo=385263

Що ж стосується моїх відчуттів від перегляду...

Я в захваті! Ні правда. «Варкрафт» мені подарував той самий довгоочікуваний вау-ефект, якого я так довго чекав. І нехай спочатку здається, що деяким персонажам тут не місце, насправді ж це не так: тут всі на своїх місцях. Всі герої чудові! Нехай не всі з них прописані до кінця, хай до частини цих самих героїв є дуже великі питання в плані мотивації, нехай деяким героям не вистачає екранного часу і той нещасливої ​​передісторії... Нехай. Але фільм від цього не стає менш видовищним, а розповідь – більш нудною і прісною. Навпаки, ця вуаль таємниці тільки підкреслює всі події, в новому для більшості глядачів фентезійному світі. Однак, варто трохи пройтися по персоналіям.

Альянс

Насправді, ніякого Альянсу ще немає,

оскільки події, показані у фільмі, відбуваються під час Першої Війни між орками і людьми. Але частина персонажів, які вплинули на подальший розвиток історії, все ж згадаю. Безумовно, одним з них є лорд Андуін Лотар – головнокомандуючий армією Азерота, брат королеви і просто хороший хлопець. Зіграв його на великому екрані не хто інший як Тревіс Фіммел. І зіграв відмінно, чорт його дери! Де треба пожартувати – розповість солдатську байку, де потрібно проявити витримку і твердість духу – хвацько відрубає пару-трійку голів орків, і ще брови насупить. Загалом, камрад гідний. У розвідку з таким йти охоче можна.

Король Ллейн Рін (Домінік Купер) і його дружина, леді Тар'я (Рут Негга), виступають в ролі мудрих правителів, здатних йти на жертви в важкі часи для королівства, дбаючи, насамперед, про народ. Давненько я не спостерігав подібного на великому екрані. Зазвичай адже чим займаються можновладці? Скандали, інтриги, вбивства, інцест ... «Гра престолів» тому підтвердження. А тут глядачеві показали самий що ні на є казковий, але від того не менш цікавий варіант – королівством правлять благородні люди. Це підкуповує.

Не забули в світі Азерота і про магію,

а тому глядача майже з перших хвилин знайомлять з Кадгаром (Бен Шнетцер) – юним чарівником, який знає безліч веселих заклинань і любить потрапляти в різні халепи. На противагу його юнацького запалу виступає стриманий і мудрий маг Медів (Бен Фостер) – останній з Хранителів Тірісфаля, древньої касти захисників Азерота. Звичайно ж, це не всі герої. Ще є Каллан (Берклі Даффілд) – син Лотара, магічна рада Кірін-Тора і її лідер – Антонідас (Тобі Кеббелл), дворфскій король Магні Бронзобород (Майкл Адамтуейт) і багато інших... всі ці питання.

Орда

Всупереч побоюванням, орки вийшли що треба:

масивні, зловісні, з величезними іклами і бойовими шрамами. Але в той же час спритними і лютими бійцями зі своїми поняттями про військову честь, відвагу і гідність. А наскільки чудовий CGI словами не передати! Це реальний стрибок в технологіях після виходу «Аватара» в далекому 2009-му році… Потрясна картинка, чого вже там!

Однак пора закінчувати хвалити комп'ютерну графіку, пора до персонажей переходити.

Ключову роль, ясна річ, грає Дуротан – вождь орочого клану Північного Вовка. Зіграв його актор, раптово, Тобі Кеббелл! Ага, він тут ще й Антонідаса зобразив. Походу хлопець реально хотів реабілітуватися після огидного і ганебного Доктора Дума в «Фантастичній четвірки-2015». І у нього вийшло, щоб мене! По-перше, емоції актора + нереальний і божественний CGI. По-друге, розкриття самого персонажа. Показати за такий короткий час орків абсолютно з іншого боку, полюбитися глядачу... Так, все це є на екрані. Він зміг. Ну і, звичайно ж, нерозлучний друже Дуротана по ігровому всесвіту – Оргрім "Молот Рока" (Роберт Казінскі) – теж з'явився на великому екрані. Обидва скажено гарні, як по акторській грі, так і за тими яскравим персонажам, яких жоден з них не запоров.

Але не все так спокійно в Орді,

а тому в ролі антагоністів будуть представлені і Гул'дан (Деніел Ву), і Чернорук Руйнівник (Кленсі Браун). Взагалі, до Гул'дану по всесвіту Варкрафта претензій мало. Там просто-таки по поличках все розкладено: що, як, навіщо і чому. На жаль, через скорочення екранного часу, в фільм багато чого не влізло, а дещо так і взагалі змінилося. Але так чи інакше, а нестачі в мотивації орк-шаман не відчуває. А тому і питань у мене до нього мало. Знову ж таки, ці палаючі зеленим полум'ям Скверни очі!

І найголовніше. Саме те, за що все так люблять Орду – це ж ороча мова!

Зізнаюся чесно, я був одним з тих (а я був не один!), Хто під час сеансу разом з орками кричав: Lok'tar ogar!.. А як же було круто хором, в один голос, майже співуче: Zag Zag! Zag Zag!

"Канон" / "Не канон"

Так, про це теж трохи поговорити варто.

Цілком зрозуміло, що міфологія ігрового всесвіту перейшла тільки частково зі свого первозданного вигляду в фільм. Чи погано це чи добре – складно сказати відразу. Час покаже. До речі, деякі ходи цілком собі виправдані. Зокрема історія Гарони (Пола Паттон) і взагалі все, що з нею пов'язано. У міфології мені ця історія не сподобалася. У фільмі все куди краще. І це стосується не тільки історії Гарони. Частково порушується доля Медіва, Кадгара, Андуіна і короля Ллейна...

І навіть сама сюжетна нитка Скверни в міфології пояснюється трохи інакше.

У всякому разі, пояснюється на відміну від фільма. Дуже сильно сподіваюся на цілу серію сіквелів, які будуть йти хоча б години по чотири, ну або кожен фільм на дві частини розбивати, чого вже там. Дункан Джонс і компанія Blizzard показали, що можна переносити ігрові всесвіти на великий екран якісно. А всім, т.зв. "відомим критикам" – йдіть-но ви до біса! Фільм відмінний і до перегляду строго рекомендується.

А тим часом син Дуротана і Драки (Анна Галвін) скалить свої дрібні ікла і не знає, яку велику долю йому належить зіграти в цій історії.

1264