Рецензія на фільм «Щасливого Різдва»
Передноворічна терапія з чарівною Емілією Кларк

26 грудня 2019,  23:55 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Цей божевільний передсвятковий ритм великого міста... Ми всі кудись біжимо, дивлячись собі під ноги, поспішаємо на роботу, потім з роботи в магазин, потім нарешті додому, де падаємо від втоми, а завтра все починається заново. Тим часом бульвари, проспекти, маленькі кафе і великі ресторани вбираються в миготливі вогні, але ми все одно дивимося під ноги і забуваємо озирнутися і подивитися вгору, щоб помітити всю цю красу. Такою була і Кейт, поки не зустріла Тома.

Надихнувшись піснями Джорджа Майкла і групи Wham!, режисер Пол Фіг, який зняв такі успішні комедії, як «Подружки нареченої», «Озброєні та небезпечні» і «Шпигунка», вирішив спробувати щастя в жанрі різдвяна мелодрама. В оригіналі її назвали «Last Christmas» («Минуле Різдво») на честь тієї самої пісні Wham!, а в український прокат вона виходить під назвою «Щасливого Різдва», і, з огляду на настрій головної героїні, який ну дуже далекий від щасливого та різдвяного, цю назву краще сприймати з іронією.

«– А ельфи завжди такі цинічні?
– Інакше не вижити. Часи зараз темні.»

Головною героїнею «Щасливого Різдва» виступає 26-річна дівчина Кейт, чиє життя пішло під укіс. Вона працює в різдвяному магазині, де є все, починаючи від малюків Ісусів і закінчуючи різдвяними гібонами, але мріє стати співачкою, тому після роботи поспішає на чергове прослуховування. Здається, що вона притягує нещастя, друзі один за одним м'яко кажуть їй, що вона більше не може у них жити, і Кейт знову тягне свою важку валізу вулицями Лондона, не бажаючи дзвонити своїй родині. Незважаючи на її робочий костюм – наряд ельфа, – вона не випромінює ані грама святкового настрою, і тому є хороша причина – недавно вона пережила операцію на серці, і з тих пір сама не своя. Але якою б чарівною Кейт не була в цьому пасивно-агресивному стані, скоро все зміниться, оскільки в її життя вривається хлопець Том з добрим серцем і чарівною посмішкою. Невже він зможе викликати справжній сміх у похмурої Кейт/Грінча?

Як тільки Кейт зауважує перед своїм магазином загадкового Тома, який «замкнув свій мобільний телефон в шафі», оскільки йому «набридло витріщатися собі на руку», її життя змінюється, хоча вона сама ще цього й не підозрює. Вони гуляють, фліртують і, що найголовніше, розмовляють по душам, оскільки Кейт саме цього і не вистачає – їй ні з ким поділитися тим, як сильно її змінила операція всередині та зовні. А Том вчить її дивитися вгору, помічати красу навколо себе і робити щось хороше для оточуючих, і це стає для Кейт терапією, яка допомагає краще будь-яких лікарів.

Фільм «Щасливого Різдва» знову доводить, що актриса Емілія Кларк просто створена для таких незвичайних романтичних комедій. Вона виглядає в цьому жанрі такою справжньою, щирою, в ній немає ані грама фальші, якою зазвичай переповнені герої та героїні подібних мелодраматичних стрічок. Актриса сама нещодавно боролася з серйозною хворобою, тому чудово розуміє, через що проходить її героїня. Її Кейт – це справжня дівчина, яка багато пережила і намагається знайти своє місце в світі. Вона не опустила руки, але їй важко жити далі і радіти, як ні в чому не бувало, і поступово вона знаходить у собі сили йти вперед. А коли Кларк посміхається, від її посмішки усі вогники навколо стають ще яскравішими. Тому всім шанувальникам цієї актриси даний фільм дивитися обов'язково.

Роль дивного і дивовижного Тома виконує актор Генрі Голдінг, і за останні півтора роки він моментально перетворився з актора-дебютанта на героя великого екрану, який здатний викрасти ваше серце на пару з Емілією. З них вийшла така мила і зворушлива пара, і коли вони разом сміються, від цього всередині стає так тепло. Вони безперечно створили на екрані таку пару закоханих, яких ви не забудете, хоча їх і не кличуть Роуз та Джек. Їхня історія набагато скромніша, але точно знайде місце в серцях багатьох глядачів, навіть якщо ви теж відчуваєте себе зараз трохи Грінчем.

Фільм «Щасливого Різдва» з перших кадрів присвячується всім, у кого немає новорічного настрою. І дуже шкода, що його українську прем'єру постійно переносили, поки не перенесли на перший день нового року, коли свята вже в самому розпалі, оскільки його потрібно дивитися як раз перед Різдвом і Новим роком. Саме в цей період, коли все навколо здається таким святковим і щасливим, багато людей можуть відчувати себе як раз дуже нещасними і втомленими від усього цього галасливого року і його випробувань, можуть переживати те, що пережила Кейт, і не відчувати всередині ніякого свята. І тут головна героїня показує своїм прикладом, що це абсолютно нормально так себе почувати і не бігати від радості навколо кожної вбраної на вулиці ялинки. Разом з цим Кейт надихає, оскільки вирішує перед святами налагодити своє життя, помиритися з родиною і друзями й виправити свої помилки. Нехай не всі, але зробити крок в цьому напрямку. А це вже велика справа.

Так що Фіг зняв, мабуть, кращий святковий фільм з часів виходу на екрани картини «Реальна любов». Місцями навіть здається, що події «Щасливого Різдва» розвиваються в тому ж світі, і Кейт живе десь по сусідству з персонажами «Реальної любові», де, до речі, зіграла Емма Томпсон, яка тут втілює занадто турботливу маму Кейт і є автором сценарію. Також особливим персонажем «Щасливого Різдва» виступає неймовірний Лондон, який вбрався на свята в мільйони вогнів. Коли Том влаштовує Кейт прогулянку секретними місцями міста, глядач разом з ними ніби потрапляє в якусь чарівну країну, де зупиняється час і заборонено вхід всій цій божевільній передсвятковій метушні, за якою ми перестали помічати прості речі і щиро їм радіти. І разом з Кейт ми заново цьому вчимося.

«– Нам так пощастило, що ми живі!»

«Щасливого Різдва» відмінно підходить для побачення з коханим хлопцем/дівчиною або з самим/самою собою. Хоча часом Том ставить планку романтичних сюрпризів для буркотухи Кейт занадто високо, але в кіно так і повинно бути. Ми сюди не за сірим реалізмом прийшли, а за казкою. І за масою емоцій та почуттів, яких тут більш ніж достатньо. Цей фільм розбиває і одночасно зцілює серце, змушує відчувати і радість, і смуток, викликає і сміх, і сльози, і в цьому його краса. В цьому і в усмішці чарівної Емілії Кларк. Здається, вона одна може зцілити будь-яку передсвяткову тугу, за що їй величезне спасибі.

Якщо у вас немає новорічного настрою, то не біда. Один саркастичний ельф з милою посмішкою і бубонцями на капцях подарує вам справжнє свято і нагадає, як все-таки приємно робити щось хороше не тільки для рідних людей, а й для зовсім незнайомих.

16431 

2 коментаря

jackrold

29 грудня 2019, 14:12

Подскажите, будьте добры, когда данный фильм мы увидим в прокате на Победе? И будет ли независимый показ, вне рамок мероприятия "Ночь кино"? Заранее благодарю.
1 / 0 
Елена Стрельбицкая в ответ на jackrold

30 грудня 2019, 16:10

В широкий украинский прокат фильм «Счастливого Рождества» выходит 1 января. Как только кинотеатры определятся со своим праздничным графиком, все сеансы можно будет найти в нашей афише: http://www.kinofilms.ua/movie/682384/afisha/

1 / 0 
Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: