Рецензія на фільм «Свінгери 2»
Безпечна секс-комедія... про вибори

28 лютого 2019,  03:25 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У перший день 2018 року на екрани вийшла перша українська секс-комедія «Свінгери», яка швидко стала хітом, заробивши в прокаті 22 мільйони гривень. І ось через трохи більше року нас поспішають розважати «Свінгери 2», в яких герої повертаються, щоб знову спробувати розібратися в своїх сексуальних проблемах.

У подружжя Ігоря та Ілони (Михайло Кукуюк і Оля Полякова) в сиквелі тривають проблеми в ліжку – в які б викликаючі та еротичні вбрання не одягалася Ілона, у Ігоря повне затишшя в трусах. І навколо цього затишшя будується весь сюжет. Вирішивши, що вся проблема в тому, що він тоді не переспав з Ірою (Анна Саліванчук), Ігор тягне Ілону в квартиру Іри та її чоловіка Андрія (Вячеслав Довженко), щоб стати повноцінним свінгером і скинути з себе це прокляття. У Іри теж проблема з тим, що її чоловік з нею не займається сексом, оскільки він знайшов Свєту (Даша Астаф'єва) і тепер спить з нею. Ще в цій історії повертається продюсер Едуард (Олексій Вертинський), який вирішив стати батьком, і пропонує Ірі виконати роль сурогатної матері. Опинившись разом в одній квартирі, герої наполегливо і часто контрпродуктивно намагаються вирішити свої особисті проблеми протягом однієї ночі, в кінці якої пари повинні нарешті розібратися у своїх заплутаних почуттях.

Головним козирем і секретом успіху перших «Свінгерів» був його зірковий акторський склад, але, на жаль, далеко не всі учасники цих періодично комічних подій радують в цей раз на великому екрані. Виступи Полякової і Астаф'євої, чиї імена написані на постерах «Свінгерів 2» крупним планом, все ще далекі від виступів професійних актрис. У будь-якій емоційній сцені вони наполегливо переграють, тому дивитися на це неприємно. Ви можете заперечити і сказати, що не заради їх переконливої гри люди підуть на «Свінгери 2» в кіно, а заради оголення за їх участі, але я не погоджуся. Адже це не порнографія, а кінематограф, і в будь-комедії актори повинні грати добре, щоб веселити глядача, а не змушувати його бажати, щоб сцена швидше переключилася на інших персонажів.

Періодично викликають посмішку Кукуюк і Довженко, чиїх героїв друга частина ще більше зближує (морально і фізично). А от повноцінно порадувала саме Саліванчук та її героїня Іринка, яка є у всьому цьому божевіллі єдиним більш-менш адекватним персонажем. Їй співпереживаєш при перегляді, і її кохання до свого екранного чоловіка не викликає сумнівів на відміну від почуттів інших персонажів, які все ніяк не можуть в собі розібратися і думають, з ким би переспати, щоб їх сім'я не розпалася. Загалом, мораль у «Свінгерів 2» шукати не варто, і навіть гучні слова про кохання у фіналі не перетворили цей фільм на світлу лав-сторі.

Під час прес-конференції після показу для преси продюсери «Свінгерів 2» з гордістю повідомили, що сиквел був знятий всього за 11 днів, і, на жаль, це відчувається у всьому. Відчувається, що деяким акторам було мало дублів, оскільки у багатьох сценах вони явно не дотягли і їм варто ще більше займатися з педагогами з акторської майстерності (Полякова і Астаф'єва). Що стислі терміни виробництва забезпечили «Свінгерам 2» зіжмаканий монтаж, який на початку так кидається від персонажа до персонажа, що, коли вони нарешті збираються в одній квартирі, видихаєш з полегшенням. Що сиквел швидше поспішає зібрати чергову успішну касу, не особливо піклуючись про те, щоб сподобатися глядачеві і відкрити йому нові горизонти. Так, нам спробували дати урок тантричного сексу з гуру Дзідзьо, але їхні сцени з Поляковою (і ті жахливі крики) виглядають настільки безглуздо і незграбно, що багатьох глядачів цей вид духовної практики може просто відлякати.

Вся існуюча в сиквелі еротика була притягнута за вуха виключно заради залучення глядача, як, наприклад, вже знаменита сцена поцілунків з натяком на секс Полякової і Астаф'євої. Вона трапляється тільки заради догоджання глядачам чоловічої статі, у яких є подібні фантазії, але ніяк не сходиться з внутрішнім світом самих героїнь, оскільки після «сексу» вони не відкривають в собі ніякої бісексуальності, я вже мовчу про те, що вони кидають своїх чоловіків, бо зрозуміли, що їм все-таки подобаються жінки (хоча Свєта у виконанні Астаф'євої нібито натякає на це, але тема незабаром зводиться до одноразового сексу). Щось я сумніваюся, що режисер Андрес Екіс ризикнув би зняти таку ж сцену, наприклад, з Кукуюком і Довженком. Адже тоді б всі затаврували їх персонажів геями і точно б поміняли своє ставлення до них. Такі ось подвійні стандарти. Та якщо ви збираєтеся дивитися других «Свінгерів» виключно заради сцени поцілунку Полякової і Астаф'євої, то не витрачайте свій час, ви вже бачили її в трейлері. Така ось секс-комедія без сексу та вогника.

Персонажі «Свінгерів 2» постійно говорять про секс, але в основному за винятком тих «півтора хвилин» між Андрієм і Свєтою на початку, тут його просто немає. Є оголені груди і попа Астаф'євої (дуже не хочеться об'єктивізувати її, але більше вона нічим тут не запам'ятовується, крім як оголенням, підкріплюючи стереотип про себе та свою героїню), є голі попи Кукуюка і Довженка (спасибі, що тільки попи), є гучні сварки і биття посуду, є 1000 і 1 кумедний евфемізм і фразеологізм про еректильну дисфункцію, які озвучує головний герой, і навіть передвиборна агітація у його ж виконанні, а ось пристрасті і сексу якось немає. Комедії Екіса не вистачає справжнього ризику і сміливості показати щось обурливе і по-дорослому скандальне. Як та сцена з пирогом з «Американського пирога», пам'ятаєте? Так ось в «Свінгерах 2» нічого подібного немає. А просто грудьми й попами навряд чи в епоху Інтернету можна когось здивувати.

Тим не менш порадувала сюжетна лінія про те, як олігарх Ігор йде в президенти, намагаючись зачарувати електорат за допомогою живих трансляцій своїх «героїчних» вчинків у соцмережах. Тут одночасно висміюється сучасне становище української політики, яка активно готується до нових президентських виборів, і залежність людей від виставлення свого життя на показ в Інтернеті. Вийшов «Слуга народу» навпаки, що зараз дуже до речі, щоб люди скинули рожеві окуляри і тверезим поглядом подивилися на нинішніх кандидатів, які навчалися за тим же «Довідником для чайників», що і цей Ігор.

Дивитися чи не дивитися сиквел «Свінгерів» – це суто справа вашого смаку, оскільки іноді дійсно хочеться вимкнути мозок і подивитися дурну комедію. Місцями цей фільм і правда викликає посмішку, але в основному його вульгарний і недалекий гумор навіюють жаль на витрачений на його перегляд час.

Свінг свінгом, а людям все одно потрібне справжнє кохання. І справжня комедія, якої в «Свінгерах 2» дуже мало.

11403