Рецензія на фільм «Пасажир»
Ліам Нісон і його невдалий день

22 березня 2018,  00:01 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У свої 65 років Ліам Нісон залишається одним з провідних акторів жанру бойовик, і його останніми гучними роботами цього жанру, не рахуючи франшизи «Заручниця», стали фільми «Невідомий» і «Повітряний маршал», які зняв каталоно-голлівудський режисер Жаума Кольет-Серра. І ось вони знову возз'єднуються, щоб відправити глядачів в небезпечну поїздку на електричці, де Нісон повинен вирахувати зайвого пасажира і при цьому захистити інших, врятувати свою сім'ю і вижити самому.

«Пасажир» починається з епізоду, що занурює в рутинне життя головного героя Майкла МакКалі, у якого є будинок в передмісті, дружина, син, гарна робота в страховій компанії. Вони виглядають цілком заможними американцями, чиєму житті позаздрили б багато хто, але незабаром виявляється, що МакКалі практично банкрути, у них немає ніяких заощаджень, зате є дві іпотеки і син, який хоче вчитися в дорогій приватній школі. Майкл щодня їздить на роботу і з роботи на одному і тому ж приміському поїзді, де знає практично кожного пасажира. Він старанно працює, приводячи нових клієнтів, але одного разу його викликають в кабінет начальника і звільняють без пояснень. Майкл в розпачі, його життя зруйноване, і він не знає, що робити і як бути, адже його сім'ї так потрібні гроші. Він сідає у свою електричку, щоб почитати книжку, як раптом до нього підсаджується загадкова жінка, яка спершу задає йому нібито гіпотетичне питання, потім заманює його грошима, і ось Майкл опиняється в епіцентрі небезпечної гри, в якій гинуть люди.

В минулому головний герой служив у поліції, звідки він пішов, щоб більше часу проводити з сім'єю, тому не дивуйтеся, що Майкл володіє гострим розумом детектива і бойовими навичками спецназівця. Ми вже сотню разів бачили Нісона в такому образі, і ви навряд чи відрізните цього героя від його інших героїв бойовиків. Він звичайно хорош в свої 65, але передбачуваність персонажа і сюжету стомлюють і швидко знищують інтерес досидіти до не менш передбачуваного і абсурдного фіналу.

Таємничу і підступну злодійку «Пасажира», якою нас дражнили в трейлерах, зіграла Вєра Фарміга, що було дуже багатообіцяюче, але потім виявляється, що у неї у фільмі всього дві сцени. Дві сцени! Ні, їх розмови з Нісоном по телефону не рахуються. Причому в першій сцені її Джоанна інтригує, а друга здається очевидною безглуздістю для такої розумної та обачливої жінки, здатної вправно маніпулювати людьми.

Кращого друга головного героя, з яким він раніше служив в поліції, втілює колега Фарміги по франшизі «Закляття» Патрік Вілсон. Актор він хороший, взяти хоча б 2 сезон «Фарго», але такий явний кастинг зіпсував сюжет. Над створенням його персонажа сценаристи теж не морочилися.

Також у фільмі з'являється прекрасний Сем Ніл, якому, на жаль, ніхто не спромігся написати жодної цікавої репліки. Таке відчуття, що йому просто видали форму капітана поліції і сказали зіграти типового капітана поліції. Ще вам можуть здатися знайомими дружина і син головного героя, оскільки їх втілили Елізабет МакГоверн, відома завдяки «Абатству Даунтон», і Дін-Чарльз Чепмен, Томмен з «Гри престолів». А та дівчина-скейтер, що передавала послання Нісону в першій половині фільму, є Летішией Райт, що минулого місяця прославилася на весь світ, зігравши Шурі в «Чорній пантері», але в «Пасажирі» їй виділили всього кілька секунд.

З таким кастом можна було зняти щось круте, але поставивши Нісона на чолі спасіння всіх і вся, для інших банально не виявилося в цій історії місця. Вони з'являються на пару хвилин і зникають, нібито роблячи щось важливе для сюжету за кадром. Тому якщо б на їх ролі взяли менш знайомі обличчя, то персонажі вийшли б зовсім прісними і не запам'яталися б. А так запам'ятовується, що в «Пасажирі» промайнули відомі актори. Але тільки промайнули, особливо нічого не зробивши, хоча сюжет нас намагається переконати в зворотному. Особливо в даному контексті відчутний провал з нібито викраденням сім'ї героя, оскільки нам цього не показують, а в кінці їх якось аж блискавично звільнили, поки Нісон ще розбирався зі всією цією ситуацією. Може їх зовсім не викрадали, а героя і глядачів просто обдурили, що було вигідно слепленному на швидку руку сюжетом.

Загалом, Кольет-Серра зняв погано замаскований сіквел «Повітряного маршала», який відчайдушно намагається видати себе за оригінальну нову історію, де Нісон в сотий раз опиняється десь замкненим і бореться з часом, щоб врятувати численних заручників від могутніх злочинців, яким він все одно не по зубах. Детективна сюжетна лінія «Пасажира» слабка, оскільки більшу частину фільму Нісон розгублено не розуміє, що робити і що взагалі відбувається, а потім все швидко вирішує за кілька зупинок, при цьому пару раз мало не випавши з поїзда. До абсурду події на екрані доводяться величезною аварією в фіналі, зробленою в дусі Майкла Бея і фільму «Швидкість 2», під час якого що головний герой, що інші пасажири не раз повинні були загинути. Мабуть творцям потрібно було кудись подіти решту бюджета.

«Пасажир» рекомендується до перегляду суто затятим шанувальникам Нісона, яким просто подобається, як він б'є людей в кадрі, а в кінці дивом рятує день. Іншим раджу подивитися щось інше. У кіно ще можна застати лауреатів або номінантів недавнього «Оскара», а також «Чорну пантеру» і український мультфільм «Викрадена принцеса».

Будьте обережні, якщо сідаєте разом з Ліамом Нісоном у будь-який транспорт. Адже ця поїздка може виявитися фатальною (для вас, не для Нісона, адже він головний герой і загинути не може).

5218