Новини про фільм (2016)

28 лютого 2019,  13:49 | Новини фільмів | Автор: Елена Стрельбицкая

Актриса Катерина Молчанова, яку ви можете знати завдяки фільму «Моя бабуся Фанні Каплан», грає життєрадісну американку Мері в українському мюзиклі «Гуцулка Ксеня».

«Гуцулка Ксеня» відправить глядачів з Америки в Ворохту слідом за американцями, які прибувають в Україну з метою знайти наречену для молодого Яро (Максим Лозинський). Його батько залишив заповіт, за яким Яро отримає у спадок 1 мільйон доларів, якщо одружиться зі свідою українкою. І в Ворохті його серце підкорює прекрасна гуцулка Ксеня (Варвара Лущик).

Молчанова говорить у відео, що на фільм «Гуцулка Ксеня» потрібно піти всією сім'єю, оскільки він несе «гарний настрій, українську мову, культуру і Карпати».

Українська прем'єра мюзиклу Олени Дем'яненко відбудеться через тиждень, 7 березня.

24 квітня 2017,  00:32 | Нагороди та премії | Автор: Елена Стрельбицкая

У Києві пройшла 1-а церемонія нагородження національної кінопремії «Золота Дзига», де кращим фільмом минулого року була названа драма «Гніздо горлиці».

Читати далі...
Рецензія на фільм «Моя бабуся Фанi Каплан»
Розвінчання комуністичного міфу
13 грудня 2016,  00:52 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Революціонерка і терористка Фанні Каплан увійшла в історію як жінка, що стріляла в Леніна. Але ким вона була насправді? І чи дійсно вона стріляла в вождя пролетаріату?

Намалювати кінопортрет Каплан на великому екрані і пограти з міфом, намальованим про неї у головах людей радянською пропагандою, вирішила українська режисерка Альона Дем'яненко. У своїй драмі «Моя бабуся Фані Каплан», де важко відрізнити вигадку від правди, як часом і в реальному житті, вона відправляє глядача пройти нелегкий і дуже короткий життєвий шлях жінки, яку в 28 років стратили за замах на життя Леніна.

Якщо ви хоч трохи знаєте про Каплан, то вас здивує героїня, яка називається цим гучним ім'ям в даній кінокартині. Колись юна авантюристка, яка втекла від люблячої родини з бандою грабіжників, а тепер – сліпа молода жінка, в якій погас колишній вогонь. Вона повелася на романтику бандита з великої дороги, що перекваліфікувався у терориста і, нарешті, в більшовика. І в результаті отримала тюремний термін, сліпоту і життя, яке втратила будь який сенс. Катерина Молчанова дуже переконлива в образі страждаючої Фанні, але такою слабкою і нездатною захистити саму себе жінку вже давно не показували в серйозному кіно. Вона ніби Джульєтта, яка страждає без свого зрадника Ромео. Життя кидає їй випробування, а Фанні все одно наївно і безпорадно дивиться на події, не розуміючи, що її використовують. У фіналі навіть хочеться, щоб саме вона вистрілила в Леніна, таким чином показавши характер і помстившись навколишньому світу за всю його несправедливість. Але раз було визнано, що вона не стріляла, а звинуватили її теж несправедливо, то в кінці фільму і зовсім можна впасти в депресію, дивлячись на цю бідну молоду жінку, чиє життя обірвалося, так і не розпочавшись.

В образі брата Леніна – лікаря Дмитра Ульянова – на екрані з'являється Мирослав Слабошпицький, режисер нещодавно прогримівшого на всю Європу «Племені». Незважаючи на те, що спершу він режисер, а потім вже актор, Слабошпицький зіграв тут дуже сильно. Його персонаж – єдиний, кому хочеться співпереживати. Він з такою щирістю піклується про Фані, робить все, щоб повернути їй зір, але пробити її броню, виткану зі сліпої любові до того підлого бандита, йому так і не вдається.

Самого Леніна в «Моїй бабусі Фані Каплан» втілив Олексій Девотченко, який не дожив до її прем'єри, пішовши з життя в 2014 році. В гримі він виглядає дуже схожим на всі ці серйозні радянські портрети, але через кілька миттєвостей його Ленін починає істерично реготати в припадку, викликаному чи то нервовим зривом, чи то фізіологічними наслідками травми. І цей дикий сміх в пух і прах розбиває образ вождя пролетаріату. З одного боку, таким чином режисер трощить ілюзії про те, яким великим і значущим він був в очах людей того часу, а з іншого, дуже шкода, що цього диктатора намалювали на екрані настільки нікчемним. Причому зробили це не в комедійних цілях, а на повному серйозі. Фані ненавиділа його не без причини, а нам показують, що він був таким собі нешкідливим дідком, що знаходяться не в своєму розумі.

При перегляді «Моєї бабусі Фані Каплан» виникає чимало питань, починаючи з назви кінокартини. За сюжетом ми бачимо, що у головної героїні немає дітей, як же вона могла стати бабусею? Назва також є грою Дем'яненко з міфом про Каплан, натякаючи на одну з історій, згідно з якою вона все-таки народила дитину, а її родина забрала її, записавши мертвонародженою заради її безпеки. Головною метафорою фільму є історія з дитинства Леніна і його молодшого брата про зайців, яких Ленін набив цілий човен, оскільки наївні тварини подумали, що він приплив їх рятувати від розливу річки. Куди ж зайці пливуть в кінці? Очевидно, до світлого майбутнього без вождя пролетаріату. Виглядає досить оптимістично на хвилі розвінчання комуністичних міфів, але і дуже комічно, що змащує враження від трагічного фіналу. І тут же складно не розчаруватися, коли розумієш, що відповіді на питання про те, хто все-таки стріляв у Леніна, якщо не Фані, фільм не дасть. Це й недивно, оскільки до цих пір невідомо, хто ж тоді стріляв у нього, але було б достатньо і промайнувшої на екрані в той момент непізнаної фігури, яка натякає на причетність до цього якоїсь третьої особи.

Кіноробота Дем'яненко «Моя бабуся Фані Каплан» вельми реалістично, наскільки ми можемо судити з точки зору 21-го століття, передає атмосферу початку минулого століття. Вона захоплена розвінчанням міфу Каплан, Леніна і комунізму в цілому. Тут є любов і страждання, жорстокість і наснага, а також є над чим подумати. В цьому році «Мою бабусю Фані Каплан» визнали кращим українськїм фільмом Одеського кінофестивалю, але, на жаль, всупереч усім її достоїнствам, в душі відгук вона так і не знайшла.

Інколи придуманий комуністичною пропагандою міф, як той, що створили про Фані Каплан, звучить набагато більш інтригуюче і захоплююче, ніж історія про те, що вона була просто хворою дівчиною, яка страждає від нерозділеного кохання.

9 листопада 2016,  00:00 | Оновлення | Автор: SpaceMonkey

Прониклива і зворушлива історія кохання Фанні Каплан, яка розгортається на тлі революційних подій початку ХХ століття. Всепоглинаюче почуття молодої і недосвідченої Фанні до революціонера Гарського штовхає її на відчайдушні вчинки, що у результаті обертається неминучою трагедією...

У кінотеатрах України з 8 грудня.