Рецензії на (2008)

30 квітня 2008,  14:58 | Рецензії | Автор: Redder

Не далі як сьогодні подивився гарний DVDRip фільму “Doomsday”, що в перекладі означає «Судний день», не збрехали нам перекладачі. У ході перегляду, думку про нього змінював на протилежну кілька разів. Через це, висловити остаточне враження утрудняюся.

Починається фільму традиційно - в 2008 році в Шотландії спалахнула епідемія невідомого вірусу. Захворілі спершу сильно змінювалися в обличчі, після цього їм різко нездужувало, і вони починали носитися як божевільні, бризкаючи своєю отрутною слиною, кидалися на правоохоронні органи, після чого, звичайно, помирали від надлишку свинцю в організмі.

У результаті таких некрасивих витівок шотландців, британський уряд вирішив відгородити Англію від Шотландії спеціально побудованим парканом. Типу, розбирайтеся там самостійно, боріть вірус без відриву від місця проживання. Ну й, натурально, відгородили, громадян. Незадоволених такою постановкою питання - постріляли. Цей метод я вважаю ефективним.

Минуло двадцять вісім років, Шотландія, як вважається в метрополії, дочиста вимерла. Раптово стається страшне - в Лондоні виявляються інфіковані (як вони туди пробралися, от би дізнатися), а в Шотландії, за законом рівноваги - живі люди в кількості однієї одиниці. Її - одиницю - випадково супутник засік.

Ясна річ - потрібно терміново вирушати на заражену територію, і дізнатися таємницю - як сурвайверу вдалося не відкинути копита. А займатися цим піде спеціально навчена людина - майор Іден Сінклер (літня одноока жінка, яку навіть тютюн не бере). Ну й з нею ще чоловік шість-сім групи підтримки,у двох броньовиках.

Насмілюся помітити, висувне електричне око в Іден, яким вона кидається з метою розвідки, нагло вкрадене у відомого в певних колах громадянина Гарета з іграшки Thief: The Metal Age, і називається Scouting Orb. Нахабний плагіат у чомусь навіть здивував. Розвиток сюжету теж виявився вкраденим з «Чужих» і «Обителі зла», і неабияк приправленим ідіотизмом, про що йдеться далі.

Приїхавши в інфіковану Шотландію й вивалившись із броньовиків (титанова броня, фінська, гарна), наш кар'єрист ломиться в місцеву інфекційну лікарню - там у свій час орудував запеклий вірусолог Маркус Кейн, і тому вакцина від ацького вірусу теж може бути там. А навкруги тим часом ні душі й взагалі панує мерзенність запустіння.

І раптом заражені як вистрибнуть, як вискочать!!! Всі в ірокезах, у диких шмотках, із сокирами!!! Десантники їх косять із кулеметів, а вони все не скінчаються, так і пруть! Одноока з пацанами - у броньовик, але аборигени й тут не відстають - закидують їх пляшками із запальною сумішшю. Дводюймовий титан на броньовиках горить і плавиться як парафін, але далі більше! Волохатий тубілець із арбалетом пробиває стрілою бронескло й валить наповал водія! Десантники вибираються з машини й продовжують рух пішим порядком, але інфіковані (хоча вони вже ні фіга не інфіковані, нормальні відгодовані жлоби) застрибують на могутні мотоцикли й без труднощів наздоганяють бідолах.

Дія, нагадую, відбувається в місті, над яким цілодобово висять супутники спостереження. При цьому за 28 років тут виключно випадково засікли одного живого. А тут сотні волаючого народу носяться із сокирами на мотоциклах - нормально, супутники цього не бачать.

Плюс, додам, створюється враження, що виробництво пального взагалі й «коктейлів Молотова» зокрема у вимерлій і деградованій Шотландії, поставлено на промислову основу - настільки нещадно й люто його палять.

Десантників майже всіх ловлять і беруть у полон. Деяких під бадьорий рок-н-рол жарять на багатті й з апетитом з'їдають, інших зі знанням справи допитують. Наша одноока дамочка без труднощів звільняється з катівень і збігає з лігвища людожерів на трофейному паровозі разом із двома товаришами і схопленою донею знаменитого доктора Кейна з початку фільму. Сам доктор влаштувався десь у горах і веде там середньовічний спосіб життя.

На підходах до замка їх знову ловлять підручні доктора - грізно ричать, в панцирах з авіаційного алюмінію. І, звичайно, привозять у докторський замок.

Починаючи із цього моменту, градус ідіотизму у фільмі пішов на спад, з'явилися цікаві ракурси й взагалі деяка цілісність і, я вибачаюся, концептуальність. Це, звичайно, порадувало.

Одноока міледі з важко дихаючими товаришами з'являються перед доктором Кейном (він же король Кейн Перший). - Фігасе, дохтур, - каже вона. - Як ви домоглися таких мега-результатів? Чому люди не мруть за заздалегідь установленим планом? Де чудо-сироватка? - Нахуй-Нахуй, - відповідає їм доктор. - Які не померли, виробили імунітет, а які померли - грішники минулого і якобінці, туди їм і дорога, богохульникам.

- Доктор, ви важко хворі! - не здається смілива дівчина. - Тільки оперативне втручання й склянка риб'ячого жиру врятує гіганта думки!

- На арену, дурна! - гаркає раптово доктор, і одноочку волочать на арену - битися проти важкого лицаря з моргенштерном ака назгул.

Як і слід було сподіватися, назгул практично забиває дівчисько, але тут через раптовий зсув тектонічних плит в регіоні замок руйнується. Однооке дівчатко, скориставшись метушнею, зі зміненим обличчям, біжить до ставка, а доктор, стоячи на кріпосній стіні, тільки скрегоче зубами в неспроможній люті й жере ковбасу імені себе.

Дівочий шлях пролягає через негустий шотландський ліс, там вона знаходить ядерне бомбосховище, у якому стоїть новенька машинка, в ідеальному стані й з повним баком. На машині відважна жінка люто рулить убік кордону, але не так сталося як гадалося - за нею тягнеться погоня з каравану машин, загальним числом не менш шести. З машин переслідувачів на машину дівчини стрибають спеціально навчені каскадери, лізуть у вікна, плазують по даху. Це їм, щоправда, не дуже допомагає, вони всі падають на дорогу й швидко вмирають.

Останнє випробування перед кінцем фільму, можна сказати, фінальний бос - дорогу перегороджує величезний автобус, з-під якого в машину хмарою летять сюрікени. Здавалося б все – так ні! Машинка легко пробиває картонний автобус і несеться в прекрасну далечінь.

Закінчується фільм невиразно - представникам влади передається екземпляр шотландської тубілки, що неначебто з імунітетом, і тому її кров усіх урятує. Незрозуміло - гарні британські вчені тубілку вительбушать прямо відразу чи трохи згодом?

Сама ж одноока дівчина з гарним задком (задок показують окремо, не менш п'яти секунд) вертається в місто до дикунів з ірокезами. Тому що там жила її мати й взагалі в гостях добре, а вдома теж прикольно.

От такий фільм. Надзвичайно тупий й ідіотський - але разом з тим з неабиякою часткою кровищі, відірваних голів і дикого драйву. Очевидні запозичення з «Чужих», «Обителі зла», «Божевільного Макса», «Втечі з Нью-Йорка» і «Беовульфа» (який з Ламбертом). Про перегляд не жалкую. Але й рекомендувати іншим до перегляду - не ризикну.