Новини про фільм (2006)

19 квітня 2006,  08:00 | Рецензії | Автор: Redder

Дана фільма була відрекомендована в анотації як «четверта й заключна частина трилогії». Вираження «четверта частина трилогії» - воно дуже сильне й змушує всерйоз і надовго задуматися, але зараз мова не про це. Зрозуміло, втім, що й анотаціям теж ніякої віри бути не може (докладніше про предмет див. замітку про фільм «Набережна Орфевр»), але назад, зараз мова зовсім про інше. Власно - про фільму.

Перше «Дуже страшне кіно» - воно, пам'ятається, було стебом над молодіжними ужастиками. Друге кіно - над ужастиками класичними. Третє - над трилерами, там ще постійно стебалися із фільму «Знаки» і, по-моєму, «Дзвінок», виходило тупо, але бадьоренько. А отут ось тепер вийшов і четвертий фільм, отут уже поперли трилери вкупі з бойовиками.

От до речі, подивившись учора фільму, терміново виліз в інет, щоб зрівняти свою - заздалегідь вірну - думку з думками інших запеклих, всесвітньо відомих кінокритиків. Типу Екслера. Сильвера там. Кіно-гівно. І так далі. (На правах продакт-плейсмента. Екслер, Сильвер і гівно терміново підганяють бабки за рекламу). І що ви думаєте? Ніде ще немає розумної рецензії! (Экслер та інші забирають свої бабки). А це непорядок, тому що народ люто хоче знати правду - про що там мова, у фільмі-то? Він її хоче знати настільки люто, що з нього, з народу, вийшов, вилупився самотній непримиренний фільмокритик, що зараз все розповість як є. Критик - це, зрозуміло, я.

Отож, є думка, що фільма вийшла трохи нерівною. Одразу там можна нарахувати три пародії на три фільми - «Пила», «Війна світів» і «Горбата гора» (один епізод, ні, брешу, два). Плюс ще час від часу з'являвся незрозумілий голий пофарбований у блакитну фарбу хлопчик - з якого фільму він приплив, зрозуміти не вдалося, чи то з тієї ж «Горбатої гори» (тому що голубий), чи те ще звідкись.

Відповідно, можна нарахувати кілька сюжетних ліній, а це не круто - народу це незрозуміло, тому що сюжетна лінія повинна бути завжди одна - це прикольно, і не дає увазі розпорошуватися на непотрібне. Початкові приколи й натяки на «Пилу» мені сподобалися, особливо коли мужик відгриз собі ногу, щоб звільнитися з ланцюгів, а нога виявилася не тією. Це, звичайно, на рівні третього класу прикіл, і віршиків про маленького хлопчика й безногого батька, але однаково. Потім, щоправда, почалася відверта лажа - чистий сортирний гумор. Fart jokes по-їхньому.

Ні, я нічого не маю проти сортирного гумору. Я його, гумор, взагалі намагаюся не розділяти на пристойний і сортирний. Гумор буває смішний - а буває несмішний, от воно, єдиний нормальний поділ. Отож - отут він несмішний, мені зовсім не сподобався. Хоча і є проблиски.

Не зовсім зрозуміло, навіщо у фільму була введена потужна сюжетна лінія про емишевську громаду. Емиши - це такі своєрідні християни. Перебувають вони на південному сході штату Пенсільванія. Вони там живуть. У них там немає електрики й телефонів. Машин теж, уявіть, немає. Так вони й живуть - як приїхали в Америку в 18 столітті, і без змін. Важко, напевно, їм.

Отож - по-перше, неясно, для чого вони там, у фільмі, з'являються, сюжетного навантаження практично не несуть, приколів не вивергають. Плюс не всі за межами США знають про емишей, відповідно, не всі оцінять гумор. Я ось не оцінив зовсім. Тим більше, наскільки я про них, про емишей чув, товариші вони досить серйозні. А ну як випадково десь краєм ока побачать це кіно, образяться на режисерів і підуть бити їм морди. А морди в режисерів м'які, бити їх - одне задоволення (див., наприклад, фільм «Брат»). Отут, треба розуміти, режисери трохи не подумали про наслідки. Або може, їм стільки грошей за фільм дали, що про наслідки якось перестало думатися. Не знаю.

Здорово рятує фільм з`являючийся ближче до кінця Леслі Нільсен. Президент-Полудурок у його виконанні в який раз розчулює до сліз, так. Хоча мій улюблений фільм з ним - це однаково «Без вини винний», от це була мега! Але й отут він теж нічого запалює, з вигадкою, з вогником. Шкода тільки, що Леслі у фільмі дуже мало, тому повністю врятувати фільму в нього все-таки не виходить.

Разом маємо: тупу четверту частину. На комп'ютері не потрясла ніяк, у кіно - напевно, небагато крутіше.

Не сподобалося, ставимо три з мінусом.