Біографія Райана Мерфі

Повне ім'я: Райан Патрик Мёрфи (Ryan Patrick Murphy)
Народився 9 листопада 1965; Індіанаполіс, Індіана, США
Зріст: 183 см
Освіта: Університет Індіани у Блумінгтоні

Біографія Райана Мерфі

Райан Мерфі народився 30 листопада 1965 і виріс в Індіанаполісі, штат Індіана. Він закінчив Університет Індіани в Блумінгтоні, під час навчання в якому працював в студентській газеті і співав у хорі.

Мерфі почав кар'єру в якості журналіста видань «The Miami Herald», «Los Angeles Times», «New York Daily News» та «Entertainment Weekly».

В кінці 1990-х Райан Мерфі зайнявся написанням сценаріїв для телебачення і продюсуванням своїх шоу. Першим його помітним проектом став серіал «Кращі», що виходив на каналі WB з 1999 по 2001 рік. Більший успіх мала драма про життя пластичних хірургів «Частини тіла» (2003-2010), удостоєна «Золотого глобуса». У травні 2009 на каналі Fox відбулася прем'єра нового проекту Мерфі: «Хор» швидко завоював увагу критиків і глядачів, і отримав «Золотий глобус» у номінації «Кращий комедійний або музичний серіал» і «People's Choice Award» як «Краща нова комедія на ТБ ». Сам Мерфі був удостоєний премії «Еммі» в категорії «Краща режисерська робота в комедійному серіалі». У 2011 на додаток до серіалу з'явилося реаліті-шоу «The Glee Project».

Райан Мерфі також працює і в повнометражному кіно. Він зняв фільми «На гострій грані» (Running with Scissors) в 2006 році з Аннет Бенінг, Алек Болдуін і Гвінет Пелтроу і «Їж, молись, кохай» (Eat, Pray, Love) в 2010 з Джулією Робертс, Джеймсом Франко, Річардом Дженкінсом і Хав'єром Бардемом.

З 2011 року на каналі FX виходить багатосерійний трилер Мерфі «Американська історія жахів», а в 2012 почалася робота над сіткомом «Нова норма» для NBC.

Відносини Райана Мерфі

Мерфі – відкритий гей. З липня 2012 року одружена з фотографом Девідом Міллером. У подружжя двоє синів від сурогатної матері – Логан Фінес (нар. 24 грудня 2012) та Форд (нар. Жовтень 2014 року).