Рецензія на фільм «Джой»
Винахідниця швабри візьме пістолет

19 січня 2016,  17:56 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Опинитися без роботи, з двома дітьми на плечах і кількома вимогливими родичами під боком – не те життя, про яке мріяла Джой. І щоб прибратися в ньому, вона винаходить диво-швабру, яка в майбутньому стане хітом продажів і дозволить їй розробляти нові корисні винаходи для дому. Але поки їй потрібно втілити цей винахід у життя і не стати повним банкрутом.

У своїй третій спільній роботі з Дженніфер Лоуренс режисер Девід О. Расселл вирішив, нарешті, зробити її повноправною і єдиною головною героїнею свого фільму, запросивши зіграти винахідницю і бізнесвумен Джой Мангано, чий шлях до успіху пролягав через терни, в числі яких опинилася і її сім'я.

«- Лорен сказала, що ти прибиральниця і продаєш використані швабри. І це мене засмутило.

- По-перше, навіть якщо б я була прибиральницею, що з того? Не соромно важко працювати. По-друге, я намагаюся продати нову швабру, а не використані. По-третє, не звертай уваги на те, що говорять інші. Не пускай це всередину.»

Будучи розумною молодою жінкою, чиє життя ніби зупинилося, коли вона після розлучення застрягла в будинку батьків, Джой Мангано вирішує, що досить жертвувати своїми амбіціями не особливо вдячній сім'ї, бере олівці дочки і малює свій винахід. Так на світ народжується диво-швабра. Але шлях від ідеї до її втілення нелегкий, і героїні доведеться відчути на ньому кожну купину, поки, нарешті, вона представить свій товар на телебаченні. І це теж ще не буде означати перемогу, адже в світі бізнесу багато хто не проти привласнити собі чужий патент.

Перша реальна героїня вийшла у Дженніфер Лоуренс приземленою, стійкою, творчою, вміючою мріяти і одночасно тверезо мислити. Вона вже зіграла цілеспрямовану і вольову бізнесвумен в «Серені», але Джой – іншого поля ягода, в хорошому сенсі. Стільки раз впавши, вона все одно знаходить мужність і сили піднятися і продовжити боротися, хай навіть всі двері з гуркотом змикаються їй в обличчя. Без Лоуренс цей фільм навряд чи б відбувся, та й складно уявити, щоб хтось іще зміг так героїчно витягнути на своїх плечах цю історію.

Родичі Джой формують ще ту дисфункціональну сімейку, якій просто необхідний сильний матриарх, чиє місце і доводиться зайняти головній героїні, хоче вона того чи ні. Її мати цілими днями дивиться серіали і не виходить зі своєї кімнати, батько оселився з її колишнім чоловіком в підвалі, а сестра може лише дорікати і заздрити їй у всіх починаннях. Вони сильно дратують, постійно тільки те й роблять, що вставляють палиці в колеса головної героїні, тому коли звучить фраза про пістолет, а потім і Джой сама бере в руки рушницю, щоб випустити пар, здається, вона просто візьме і перестріляє всю цю сімейку. Але пістолет героїня бере в метафоричному сенсі. Бо дуже вона любить своїх родичів, за якими потрібно постійно наглядати.

Одного з небагатьох, хто надає Джой безоплатну підтримку, є її колишній чоловік Тоні, якого розмірено і по-дружньому зіграв Едгар Рамірес. Іншими членами сім'ї стали Роберт Де НіроВірджинія МедсенДайан Ледд і Елізабет Рьом. Расселл навіть запросив Ізабеллу Росселліні для втілення стервозноі нової пасії батька Джой. З'явився тут і Бредлі Купер, тільки його досить веселий персонаж отримав занадто мало часу, щоб розворушити оповідь. Зате він привідкрив завісу над світом роздрібної торгівлі по телебаченню і показав деякі з її секретів.

«Джой» представляють як драматичну комедію – Лоуренс навіть встигла отримати на неї «Золотий глобус» як Краща комедійна актриса – але комедію тут побачити дуже складно. Це досить депресивна історія про невдачі однієї бідної бізнесвумен, і щоб побачити в ній хоч промінчик світла і надії, треба дотерпіти до кінця. У той же час, Расселл занадто загрався з «Джой» в казку, намагаючись наповнити її чарівними, фантазійними моментами, які стають ще більш різким контрастом для її нещасть.

Кінокартина вийшла набагато слабкішою, ніж попередні фільми режисера, зроблені у подібному стилі, «Мій хлопець – псих» і «Афера по-американськи». Вона повинна надихати, але єдиний момент, коли дійсно хочеться дивитися далі, не боячись за те, що у головної героїні зараз буде нервовий зрив, це коли вона з короткою стрижкою перед фіналом йде по вулиці в шкіряній куртці. В цьому крутому образі хочеться побачити її ще й у другій частині фільму, але титри вже не за горами.

«- Більше ніколи не говори про мій бізнес від мого імені.»

Ступивши на стежку бізнесу, не варто забувати, що опинишся один на один проти всього світу. І коли настане момент, доведеться «взяти в руки пістолет» і показати конкурентам, на що ви готові піти заради своєї справи, як це зробила Джой.

1416