Рецензія на фільм «Місія неможлива: Нація ізгоїв»
Місія проти Синдикату

1 серпня 2015,  20:20 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Часи змінюються. Здається, в нашому світі більше немає місця таємним шпигунським організаціям, що діють на свій розсуд і не підпорядковується уряду. Ось тільки Місію ще рано відправляти на пенсію. Свої карти почав розкривати безжалісний Синдикат, і хтось повинен його зупинити.

П'яту частину «Місії неможливої» довірили знімати сценаристу Крістоферу Маккуоррі, що вже працював з Томом Крузом над фільмами «Джек Річер» і «На грані майбутнього». Тепер вони разом вирушають на пошуки способу знищити таємничий Синдикат, що виріс на уламках життів колишніх спецагентів.

Ітан Хант повертається, і робить він це з ще більшим шумом, ніж у попередньому фільмі! На нього оголошують полювання, адже ніякому ЦРУ не вдасться переконати цього агента, що Синдикату, який займається тероризмом на міжнародному рівні, не існує. Адже він сам бачив холоднокровного вбивцю, що за ними стоїть. І тільки Хант і його нечисленні соратники зможуть його зупинити, чого б їм це не коштувало. Для них немає нічого неможливого.

Люди діляться на два типи: ті, хто люблять Тома Круза, і ті, хто до нього переважно байдужі. Але його п'ята поява на великому екрані в образі Ітана Ханта може змусити останніх перейнятися до актора значною часткою симпатії, адже надто велика спокуса встояти перед тим, хто обіцяє настільки захоплюючі шпигунські пригоди. Ви вже чули про той трюк з літаком, який актор виконав особисто? Так от, це лише початок.

Допомагають Ханту в його черговий неможливій місії його вірні соратники Бенджі і Брандт, яких знову блискуче втілюють Саймон Пегг і Джеремі Реннер. Єдине, чого не вистачає, так це екшену з боку останнього. Нехай його персонаж – оперативник, який вирішив стати аналітиком, але взагалі грішно мати у своєму розпорядженні Реннера і не змусити його комусь надерти дупу. Зате Пегг, чий герой зголоднів до пригод, не раз піднімає настрій і розряджає обстановку своїми коментарями.

La femme fatale «Місії неможливої: Нація ізгоїв» стала Ребекка Фергюсон. Ставлення до її героїні протягом усього фільму вельми неоднозначне, але вона не раз підливає масло у вогонь протистояння Місії та Синдикату, за що їй величезна подяка.

У створенні нового лиходія, керуючого терористичною організацією, сценаристи вирішили скористатися добре перевіреною формулою: взяти характерного європейського актора з акцентом і вуаля, колоритний антагоніст, від чийого погляду різко знижується температура в залі, готовий. Шон Харріс створив досить інтригуючий образ, і з кожною його новою появою на екрані хочеться бачити цього лиходія все частіше.

У Круза зібралася дійсно дуже талановита команда, в яку також входить продюсер Джей Джей Абрамс, оскільки зняти фільм, тривалістю більше 2 годин, які абсолютно не стомлюють, а, навпаки, тримають в напрузі до самого останнього моменту, – це велике досягнення. Взяти той же епізод у Віденській опері: приглушене світло, класична музика, світська атмосфера, начебто неспішний розвиток подій, але коли сюжет доходить до певної точки, то просто вистрілює. Це як поступово натягувана струна, що ось-ось лопне і змете своїми кінцями, що  різко звільнилися, всіх учасників одразу.

При перегляді цієї «Місії», як і четвертого фільму, очевидні паралелі і самі напрошуються порівняння з фільмами про Джеймса Бонда. Але Ітан Хант і його команда зроблені з іншого тіста. Вони один за одного стоять горою, що і дозволило зняти настільки елегантну і іронічну сцену розправи над головним лиходієм. Ось тут можна і поаплодувати. Подивимося, чим відповість їм «007: СПЕКТР», де Бонду також доведеться зіткнутися з тіньовою організацією, яка бажає його смерті. Тільки порівняння порівняннями, але, врешті-решт, цього глядач і бажає – зануритися на кілька годин у світ напружених шпигунських пристрастей, від яких захоплює дух. У цьому «Місія неможлива: Нація ізгоїв» не підведе.

Хто сказав, що ізгої не можуть врятувати світ? Ітан Хант і його команда з цим не згодні. Адже щоб перемогти тих, хто існує поза законом, часом і хорошим агентам доводиться пуститися у всі тяжкі.

968