В прокат вийшла драматична стрічка «Щедрик» режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко

8 січня 2023,  16:10 | Статті | Автор: Олена Стрельбицька

Однією з головних прем'єр цього тижня і першою українською кінопрем'єрою 2023 року стала історична драма «Щедрик», на створення якої режисерку Олесю Моргунець-Ісаєнко надихнула легендарна щедрівка композитора Миколи Леонтовича.

Про що розповідає фільм?

Сюжет стрічки «Щедрик», сценарій до якої написала відома українська сценаристка Ксенія Заставська, розповідає про життя дітей трьох родин: української, польської та єврейської, які живуть у місті Станиславові (Івано-Франківську). У 1939 році каральний режим СРСР позбавляє дітей їхніх батьків. Згодом під час Другої світової війни вони опиняються в окупації Третього Рейху, проте знаходять підтримку та прихисток у викладачки співів Софії Іванюк.

Під час війни Софія, її донька Ярослава, яка мріє познайомити увесь світ з піснею «Щедрик», та дівчатка з інших родин живуть разом і чекають на визволення, знаходячи розраду у піснях. Але після нацистів приходить радянська диктатура і розлучає дівчаток з викладачкою, відправляючи їх до дитбудинку.

Фільм Моргунець-Ісаєнко показує різні традиції святкування Різдва та розповідає про те, як «Щедрик» назавжди об'єднав долі різних родин та давав їм надію навіть у найтемніші часи німецької та радянської окупацій України.

Хто зіграв центральних героїв?

Кастинг «Щедрика» був непростим процесом і тривав 2 місяці. Повідомляється, що найдовше творці фільму шукали маленьких акторів на ролі дітей та актрису на роль учительки співів Софії Іванюк, яка зрештою дісталася Яні Корольовій. Для неї це повнометражний дебют у кіно.

Також ключову роль у стрічці Моргунець-Ісаєнко зіграв заслужений артист України Андрій Ісаєнко. Тут він втілив негативного персонажа, офіцера НКВС, проте в реальному житті Ісаєнко активно підтримує Україну у російсько-українській війні, займаючись волонтерством на користь ЗСУ.

Які нагороди отримав фільм?

До виходу в український прокат «Щедрик» помандрував світом та у 2022 році був представлений на різних міжнародних кінофестивалях, включаючи фестивалі у Польщі (фільм створений у копродукції з Польщею), Америці, Італії та Нігерії.

До речі, на міжнародному кінофестивалі у Нігерії Women's International Film Festival Nigeria, який присвячено жінкам-режисеркам, «Щедрик» отримав нагороду як Найкращий фільм, представлений в рамках його минулорічної програми.

Раніше «Щедрик» увійшов до ТОП-10 українських фільмів нашого часу, які має подивитися кожен (за версією Міністерства культури та інформаційної політики).

Купуйте квитки на фільм «Щедрик» на нашому сайті.

1519 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: