Рецензія на фільм «Доктор Стрендж у Мультивсесвіті божевілля»
Стережіться, діти, Багряної відьми

10 червня 2022,  22:41 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Маг-супергерой Доктор Стрендж з коміксів Marvel, з яким ми познайомилися у кіно в 2016 році, з тих пір встиг пережити на великому екрані чимало захоплюючих пригод і поборотися з Дормамму та Таносом, одними з наймогутніших лиходіїв MCU, але його другий сольний фільм затримувався, оскільки було непросто придумати для цього сильного мага гідного противника. Цей противник повинен не просто володіти рівною нашому магу силою, а й перевершувати його своєю магією, адже тільки таке протистояння буде справжнім викликом для Стренджа і дозволить йому вийти на наступний рівень. І в книзі темряви «Даркхолді» є цілий розділ про таке створіння, Багряну відьму, яка своєю силою перевершує навіть Верховного мага...

Перед переглядом фільму «Доктор Стрендж у Мультивсесвіті божевілля» наполегливо рекомендую подивитися міні-серіал «Ванда/Віжн», що вийшов минулого року, оскільки там розповідається історія становлення Ванди як Багряної відьми, що є ключем до сюжетної лінії Ванди у другому «сольнику» Стренджа. Якщо коротко, то в серіалі Ванда від великого горя, залишившись зовсім одна, створила за допомогою магії хаосу ідеальне сімейне життя з Віжном і двома дітьми, Томмі та Біллі, але в кінці їй довелося з ними попрощатися, адже від її заклинання страждало ціле містечко Веств'ю та всі його мешканці. У фінальній серії «Ванда/Віжн» у руках нашої героїні опинилася могутня книга темряви «Даркхолд», що отруює всіх, хто до неї торкається, і оскільки Ванда відчайдушно хоче мати сім'ю, книга зіграла на її почуттях і перетворила на справжнього монстра, який прагне повернути своїх дітей за всяку ціну. Навіть ціною життя багатьох людей.

Насправді у Стренджа і Ванди у цьому фільмі схожа проблема – вони обидва нещасні, оскільки мають величезну силу, але ця сила не може дати їм простого людського щастя – бути з коханою людиною і створити сім'ю. Ось тільки Стрендж сам винен, що через свій егоцентризм не зміг утримати Крістін (Рейчел МакАдамс), яка тепер виходить заміж за іншого, але у випадку з Вандою підступна доля постійно відбирає у неї найдорожчих людей, через що вона втрачає віру в добро у світі та у собі. Вона вирішує використати свою силу заради єдиного, чого так прагне, заради возз'єднання зі своїми дітьми, але і тут всесвіт робить все, щоб цього не сталося, відправляючи на допомогу Стренджу юну супергероїню Америку Чавес (Сочіл Гомес), здатну відкривати портали між різними світами. Ванда хоче забрати її сили, але Стрендж зробить усе, щоб цього не сталося. Скільки б законів магії не довелося для цього порушити.

Блокбастер «Доктор Стрендж у Мультивсесвіті божевілля» є однією великою дуеллю двох могутніх істот – Доктора Стренджа та Багряної відьми – епічних пропорцій, і всі глядачі, які люблять Бенедикта Камбербетча та Елізабет Олсен у цих ролях, не тільки не будуть розчаровані під час перегляду, а й постійно ловитимуть себе на думці про те, що ці актори гідні ще більшого захоплення. Вони обоє є чудовими драматичними акторами, які передають кожну емоцію свого персонажа глядачеві, змушуючи співчувати й співпереживати і Стренджу, і Ванді. Їхні історії показують, що їм довелося пожертвувати дуже багатьма речами і що навіть величезна сила та магія не можуть заповнити душевну порожнечу від втрати коханих людей. Плюс історія Ванди є ще одним підтвердженням того, що ніхто не повинен володіти абсолютною силою, адже вона перекручує душу людини.

Незважаючи на те, що вони обидва нещасні, однією з причин, чому Стрендж не з'їхав з котушок у нашій реальності, є те, що він не залишився повністю один, як Ванда. У нього є найкращий друг Вонг (Бенедикт Вонг), який заслужено став Верховним магом, адже поважає правила, і дуже сумно, що після розпаду Месників Ванда опинилася віч-на-віч зі своїм горем, і до неї ніхто не навідався, ніхто не зателефонував, щоб дізнатися, як вона. Навіть Стрендж прийшов до неї тільки тоді, коли йому знадобилася допомога, і це трохи розбиває серце і нагадує кожному з нас, як важливо у складні часи триматися разом, не забувати про своїх друзів та підтримувати тих, кому потрібна підтримка. Звичайно, це не виправдовує звернення Ванди до пітьми та масові вбивства, яких у кінокоміксі «Доктор Стрендж у Мультивсесвіті божевілля» шокуюча кількість, але якби у Ванди були друзі та система підтримки, вона б не стала збожеволілою відьмою-маніячкою, що ніби матеріалізувалася з дитячих кошмарів. Адже коли людина самотня і перебуває у вразливому стані, тоді злу набагато легше маніпулювати її свідомістю. Випадок з Вандою трохи нагадує перетворення Енакіна Скайвокера на Дарта Вейдера, тільки тут замість підступного ситха є проклятий «Даркхолд». І це порівняння не випадкове, адже Ванда Максімофф/Багряна відьма безумовно є однією з культових героїнь кіно нашого часу і теж заслуговує отримати свою трилогію. Навіть трохи дивно, що Marvel пішли шляхом стандартного хепі-енду для головного героя і не дали Багряній відьмі зробити щось у дусі клацання Таноса наприкінці блокбастера «Месники: Війна нескінченності». Оце був би поворот.

Все одно режисер Сем Реймі великий молодець, і його талант зйомок супергеройського кіно (адже це він зняв трилогію «Людина-павук» з Тобі Магуайром) та фільмів жанру жахи (він також зняв культову трилогію про зомбі «Зловісні мерці») тут проявився чудовим симбіозом. Адже коли повідомлялося, що «Доктор Стрендж у Мультивсесвіті божевілля» буде першим горором MCU, то це були не жарти. Багато сцен фільму дійсно натхненні жанром жахи, що додає цьому кінокоміксу свою родзинку, хоча мультивсесвіту тут не так і багато, як хотілося б. Було б цікаво побачити більше варіантів Стренджа та Ванди, адже та дуель двох Стренджів – безумовно одна з найкращих сцен нового блокбастера Реймі, і побачити таку дуель із двома Вандами було б взагалі вишенькою на торті. Після зустрічі трьох Людин-павуків у минулорічному екшені «Людина-павук: Додому шляху нема», де йшлося про мультивсесвіт, у багатьох шанувальників MCU напевно були завищені очікування, але, незважаючи на це, у Реймі вийшов чудовий супергеройський блокбастер, подивитися який на великому екрані у ці тяжкі часи – невимовне задоволення. Якщо у вас зараз є така можливість – подаруйте собі, своїм рідним чи друзям такі чудові емоції, адже вирватися з реальності, де йде повномасштабна війна, і на дві години вирушити у світ Marvel – це неймовірно цінний подарунок. Адже таким чином ви підтримаєте одне одного.

Знаєте, якщо відкинути всі ці суперсили, магію та подорожі крізь портали між світами, кінокомікс «Доктор Стрендж у Мультивсесвіті божевілля» є дуже життєвою драмою про те, як людину ламає величезне горе, яке їй не було з ким розділити, щоб потім знайти в собі сили його пережити. Якщо ви зараз теж відчуваєте, як вас придавлює горе своєю величезною вагою, як це сталося з Вандою, обов'язково поговоріть про це зі своїми друзями чи з психологом. Навіть найсильнішим людям часом потрібна допомога. Не бійтеся цього, не бійтеся показати свою слабкість, розповісти про своє горе. Адже тільки так ви не дасте йому поглинути і зруйнувати себе та зможете рухатися далі й допомагати іншим.

14828 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: