Рецензія на фільм «Морбіус»
Як Джаред Лето (офіційно) став вампіром

8 червня 2022,  20:42 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Після успіху «Венома», який став одним із найприбутковіших блокбастерів 2018 року, студія Sony вирішила продовжити розширювати свій кіновсесвіт Людини-павука і знайшла для цього ще одного зубастого монстра-антигероя, який має потенціал сподобатися глядачам, – вампіра Морбіуса. Довго думати над вибором актора для цієї ролі не довелося, адже глядачі вже давно жартують про те, що Джаред Лето і сам є «вампіром», оскільки насилу віриться, що йому вже стукнуло 50. Але незважаючи на те, що студія отримала ідеального актора на цю роль, на рахунку якого, до того ж, є «Оскар», його перший сольник виявився дуже слабким дебютом.

Супергеройський екшен «Морбіус», заснований на коміксах Marvel, розповідає драматичну історію життя доктора Майкла Морбіуса, геніального вченого та лауреата Нобелівської премії, який все життя страждає від страшного болю, спричиненого рідкісним захворюванням. Він відчайдушно шукає спосіб перемогти свою хворобу, але не стільки заради себе, скільки заради свого названого брата Майло та інших пацієнтів у своїй клініці, адже він чудово розуміє, через що їм доводиться проходити щодня. Знайшовши рідкісний вид кажанів, Морбіус проводить незаконний експеримент з їхньою кров'ю та ДНК людини (чи навпаки), і в результаті отримує ліки, які дуже швидко обертаються прокляттям. Адже він перетворюється на вампіра, якому заради підтримання своєї фізичної форми необхідно постійно пити людську кров.

Хоча екшен «Морбіус» складно назвати геніальним фільмом, він піднімає дуже серйозну дилему – на що люди готові піти заради свого зцілення та яку ціну заплатити за нього. У колах учених постійно точаться дискусії про моральний аспект того чи іншого способу втручання в організм людини, і коли Морбіус стає вампіром, він розуміє, що перетворився на монстра, який вбиває людей, і нікому не бажає такої долі. Особливо своїм близьким, але якщо джин випущений з пляшки, його складно загнати назад, і те саме стосується ліків від смертельної хвороби, хоч би якими небезпечними вони не були. Навряд чи хтось встояв би перед шансом зцілитися і разом з цим отримати суперсили, не зміг встояти і названий брат Майкла Майло, на роль якого студія Sony покликала зірку культового науково-фантастичного серіалу «Доктор Хто» Метта Сміта. І, як не дивно, виявилося, що така лиходійська роль йому вельми личить.

Весь сюжет «Морбіуса» побудований навколо відносин Майкла та Майло, тому решта персонажів у принципі не має у сценарії жодної ваги та особливої ​​ролі, включаючи «головну героїню» Мартіну Бенкрофт. Вона є практично єдиною жінкою в цій історії (якщо не брати до уваги медсестру, яку вбили), і хоча нам намагаються нав'язати сюжетну лінію про те, що вони з Майклом нібито закохані одне в одного, її Мартіна написана виключно для того, щоб служити головному герою і робити все виключно заради нього. Весь фільм Мартіна ризикує заради Майкла своєю кар'єрою, життям та всім на світі, оскільки написали її сценаристи-сексисти, які бачать жінок лише у такій ролі. Її зіграла актриса Адріа Архона, і навіть у фільмі Майкла Бея «Шестеро поза законом» у неї була більш цікава і самостійна героїня.

Зате Метт Сміт радує в «Морбіусі» своєю лиходійською стороною, навіть іноді дивно, як Доктор може грати такого жорстокого персонажа. Звичайно, було б крутіше побачити Сміта в більш успішному фільмі з коміксів, де йому дали б більше розвернутися і сповна продемонструвати свій талант, як це робить його давня подруга і колега по «Доктору Хто» Карен Гіллан у франшизі «Вартові Галактики», але, навіть працюючи з тим, що написали сценаристи, Смітові вдалося витягнути половину фільму «Морбіус» на своїх плечах, поки що ще одну половину витягнув Лето. Та й складно не помітити, що у них із Лето набагато більше хімії, ніж у Лето з Архоною, але Sony, як і Marvel, просто не готові до того, щоб головний герой їхнього кінокоміксу був не в гетеросексуальних стосунках. Хоча Лето як ніхто інший підійшов би на роль вампіра-гея, адже він уже давно сміливо кидає виклик гендерним нормам та стереотипам.

«Морбіус» зовсім не такий поганий, як вважають одні, і не настільки гарний, як його хвалять інші. Він знаходиться десь по середині, претендуючи на тверду 5 з 10. Це один із тих фільмів, що років на 10 запізнилися зі своїм виходом, оскільки в 2012 році він виглядав би цікавіше та незвичайніше, ніж у 2022 після епічної Саги Нескінченності, що вивела супергеройське кіно на рівень надзвичайних блокбастерів. А в історії Морбіуса немає абсолютно нічого незвичайного чи надзвичайного, це просто чергове кіно на один раз, ваші враження від якого залежать виключно від вашого настрою і любові до Лето і Сміта. Якщо ви любите цих акторів, то «Морбіус» може вас порадувати, якщо ж ні, то не чекайте від цього твору режисера Даніеля Еспіноси нового «Дракули Брема Стокера» чи «Блейда».

Ідея з Джаредом Лето в ролі вампіра-антигероя настільки гарна, що її гріх списувати після негативного успіху «Морбіуса». Хотілося б вірити, що сиквел буде кращим (якщо він взагалі буде).

8126