«Оскар»: втретє в історії жінка отримала звання Найкращого режисера

29 березня 2022,  21:05 | Нагороди та премії

Режисерка хітового драматичного вестерну від Netflix «У руках пса» Джейн Кемпіон стала третьою жінкою в історії кінематографа, яка отримала премію «Оскар» у категорії Найкращий режисер.

94-а церемонія нагородження премії «Оскар», що відбулася в Голлівуді в неділю, стала доленосною для новозеландської режисерки Джейн Кемпіон із двох причин.

По-перше, вона стала першою в історії жінкою-режисером, яка двічі за свою кар'єру була номінована на премію «Оскар» у категорії Найкращий режисер. Перший раз це було 1994 року за фільм «Піаніно», а вдруге цього року за картину «У руках пса».

По-друге, Кемпіон на цей раз перемогла і стала третьою в історії жінкою-режисером, яка має «Оскар» і звання Найкращого режисера від Американської кіноакадемії. Браво!

Першою режисеркою, яка отримала «Оскар» у цій номінації, стала Кетрін Бігелоу. Вона виграла нагороду за військовий фільм «Повелитель бурі» у 2010 році. Вдруге режисерський «Оскар» опинився в руках жінки-режисера у 2021 році, коли лауреаткою стала Хлоя Чжао, отримавши статуетку за свою драму «Земля кочівників».

Цікаво, що для 67-річної Кемпіон це вже другий «Оскар» у її кар'єрі. Свою першу золоту статуетку від Американської кіноакадемії вона отримала у 1994 році за сценарій до фільму «Піаніно».

Тим часом Найкращим фільмом року назвали драматичну стрічку «CODA: У ритмі серця» (або «CODA: Дитина глухих батьків»), яку також зняла жінка-режисер Шан Хейдер, яка отримала «Оскар» за Найкращий адаптований сценарій.

Також читайте: Переможці премії «Оскар 2022» (повний список).

1697 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: