Рецензія на фільм «Вічні»
Космічні супергерої Хлої Чжао

9 листопада 2021,  01:22 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Навесні 2021 року режисерка Хлоя Чжао стала другою в історії Американської кіноакадемії жінкою-режисером, яка здобула премію «Оскар». Заповітну статуетку їй принесла філософська драма «Земля кочівників», де головною та єдиною зіркою була незрівняна Френсіс МакДорманд. Передчуваючи майбутній успіх Чжао, за декілька років до цієї історичної перемоги Кевін Файгі та Marvel Studios запросили цю талановиту режисерку з незвичайним баченням очолити новий блокбастер MCU «Вічні» за участю дуже відомого касту, щоб представити світові нову команду космічних супергероїв, які 7 тисяч років ходять по Землі, захищаючи людей від монстрів Девіантів. І так на світ з'явився незвичайний науково-фантастичний шедевр, який кидає виклик канонам MCU, не просто торкається, а занурюється у серйозні теми, перетворюючи стандартну модель кінокоміксу від Marvel на філософську епопею про всесвіт і про те, яке місце посідають у ній люди та супергерої. Ви навряд чи були готові до цього...

Кожен всесвіт має свої міфи і легенди про створення світу, і фільм «Вічні» нарешті розповідає такий міф про кіновсесвіт Marvel. Ми вже подорожували там різними планетами, одна з яких навіть виявилася богом Его, воювали з Божевільним Титаном Таносом і його армією, збирали і руйнували Камені вічності і навіть перемогли всемогутнього Дормамму з іншого виміру, але «Вічні» заходять ще далі, представляючи абсолютно всемогутніх істот, що створили всесвіт, яких звуть Селестіалами. Для цих космічних гігантів наша Земля – ​​лише маленька кулька, так що ви можете собі уявити масштаб того, що відбувається на екрані. Причому Селестіали грають у «Вічних» далеко не останню та не епізодичну роль. Їхній лідер Арішем стежить за кожним кроком супергеройської команди (і йому нескладно це робити, оскільки він має 6 гігантських очей), адже на їхні плечі покладено дуже відповідальну місію космічного масштабу. І ця місія назавжди змінить Вічних.

Для своєї суперкоманди Чжао обрала 10 Вічних – символічне число, яке ідеально підходить для того, щоб створити свій «пантеон марвелівських богів», адже саме ці супергерої, згідно з MCU, надихали людей вигадувати різних божеств із різними суперсилами (релігії Стародавнього Єгипту, Стародавньої Греції, Стародавнього Риму і т.д.). При цьому Чжао вдалося зберегти між ними баланс і розповісти історію кожного, але головною героїнею у цій десятці виступає чарівниця Серсі, здатна маніпулювати та змінювати різні неживі матерії. За тисячоліття життя серед людей вона дуже полюбила людство, тому коли з'являються ознаки апокаліпсису, вона, ані секунди не роздумуючи, стає на захист людей.

Велике дякую Чжао за те, що вона таким чином повернула в MCU Джемму Чан, яка раніше грала Мінн-Ерву в «Капітані Марвел», оскільки ця актриса справді заслужила таку центральну роль, яку вона виконала з величезною любов'ю та гуманізмом, що рідко зустрічаються серед супергероїв. У Серсі немає того марвелівського пафосу, коли супергерой/супергероїня все підривають і йдуть геть, не обертаючись на вибух. Але вона завжди боротиметься за людей до останнього, і за це її хочеться міцно обійняти. При цьому, будучи Вічною, вона не ставить себе вище за людей, а тягнеться до них, оскільки вважає людей рівними собі, здатними її навчити чогось нового. Вона не просто любить людей, вона також ними щиро захоплюється та поважає їх, чого не скажеш про інших божественних представників MCU (тонкий натяк на Тора та Локі). Тобто через Серсі Чжао, в принципі, переосмислює те, якими можуть бути супергерої.

Сріблястою ниткою крізь оповідь «Вічних» йде давня історія кохання Серсі та Ікаріса, якого невипадково описують як «ідеального солдата». Ікаріс у втіленні Річарда Меддена є практично Суперменом за версією Marvel, будучи всемогутнім красенем, здатним літати та стріляти лазерами з очей, а за характером він практично протилежність Серсі (хоча вона теж миттєво рветься у бій із Девіантами, щоб захистити людей). Медден чудово зіграв такого багатошарового супергероя зі своїми внутрішніми конфліктами і зробив його максимально несхожим на Людину зі сталі зі світу DC. Його Ікаріс – буквальне втілення стихії вогню, тоді як Серсі – стихія землі. Впевнена, що шанувальники Меддена ще з його днів у «Грі престолів» будуть вражені. Те саме стосується і його екранного возз'єднання з братом Джоном Сноу, вірніше Кітом Герінгтоном (невже тільки я аплодувала на цьому моменті в кіно?).

Якщо Серсі та Ікаріс є головною героїнею та головним героєм цієї супергеройсько-космічної саги від Marvel, то тепер саме час поговорити про найшикарнішу Вічну у всіх сенсах. Так, я це про Тену, на роль якої в MCU – дякую тобі, о великий Кевін Файгі – покликали Анджеліну Джолі. Дуже складно знайти відповідні слова для богині війни в ідеальному втіленні Джолі, оскільки щоразу, коли вона з'являється на екрані, весь світ ніби завмирає, щоб помилуватися нею та її бойовими прийомами. Її шанувальники, напевно, раді, що вона повернулася у велике кіно, оскільки хоч Джолі за свою кар'єру вже встигла зіграти різних крутих героїнь, що увійшли в історію, її Тена – це справжня богиня з голови до п'ят. Джолі наполегливо тренувалася, навчаючись володінню різною зброєю, і навіть займалася балетом, щоб виглядати у битвах неймовірно граціозно, але це той випадок, коли заворожує, навіть якщо вона просто драматично повертається чи нахиляє голову у кадрі. Ось у кого потрібно вчитися, як правильно і впевнено подавати себе, щоб всі навколо замовкали у вашій присутності. І не потрібно витрачатися на дорогі тренінги – просто робіть як Тена. Кожна сцена за її участю – чисте натхнення та мотивація пробудити у собі свою внутрішню богиню впевненості. Marvel, ви вже думаєте зняти про Тену окремий спін-офф, адже так?

Також частиною Вічних є харизматичний Кінго (Кумейл Нанджіані), який вирішив за останній вік стати зіркою Боллівуду і знімати кіно про пригоди Вічних (адже ніхто не повірить, що це засновано на реальних подіях); геніальний винахідник Фастос (Браян Тайрі Генрі), який відійшов від справ, оскільки йому було боляче дивитися, як люди використовують його винаходи на шкоду собі; вічно юна Спрайт (Лія МакГ'ю), яка страждає від того, що не може ні з ким завести стосунки та бути коханою, адже усі 7 тисяч років виглядає маленькою дівчинкою; та Гільгамеш (Ма Дон-сок) з могутнім ударом, але дуже добрим серцем, який став для Тени вірним другом. Незважаючи на те, що їх багато, Чжао майстерно розповідає їхні особисті історії та історії відносин всередині групи, а також пояснює їхню мотивацію, коли команда опиняється віч-на-віч з апокаліпсисом.

Неочікувано, але одним з ваших улюблених Вічних може стати Друїг, обігнавши навіть головного героя Ікаріса, і все завдяки грі Баррі Кеогана. Таке почуття, що цей актор, який родом із Дубліна, справді володіє якоюсь ірландською магією, гіпнотизуючи під час кожної появи на екрані. І це не випадково – адже його супергерой Друїг якраз має силу контролювати людський розум. Плюс у них з Маккарі виходить найкрутіша пара «Вічних», незважаючи на те, що нам практично весь фільм розповідають довгу історію кохання Ікаріса та Серсі. А все завдяки хімії, що іскриться між Баррі Кеоганом та актрисою Лорен Рідлофф. До речі, це перша роль Рідлофф у такому великому проекті, але вона блискавично підкорює своєю харизмою, недаремно суперсила її Маккарі – надшвидкість. І окреме спасибі Рідлофф, яка, як і її героїня, є глухою, за те, що навчила нас новим словам мовою жестів, а також блискуче довела, що супергероєм може бути кожен.

На чолі Вічних Чжао поставила мудру Аяк (Аджак), роль якої дуже підійшла Сальмі Гайєк. Для Вічних Аяк – не просто лідерка, вона їм як мати, недаремно її суперздатністю є зцілення. Але, як і у випадку зі звичайними дітьми, рано чи пізно настає час, коли їх треба відпустити у великий світ, щоб вони пожили для себе, знайшли свій шлях та навчалися на своїх особистих помилках. Також лідерка зі здатністю зцілювати показує, що хоча Вічні і живуть дуже довго, але вони не є невразливими і теж відчувають біль як фізичний, так і душевний. А та сцена з Аяк і Фастосом після бомбардування Хіросіми – вона безперечно б'є під дих. Відразу згадуються інші жахливі сторінки людської історії, як рабство, Перша світова війна, Друга світова війна, концентраційні табори... І весь цей час Вічні не мали права втручатися, а могли лише стояти та спостерігати, як помирають люди та горить земля, що приносило їм протягом століть величезний душевний біль. Тому без перебільшень можна сказати, що «Вічні» – це не просто фільм – це космічний вибух емоцій та почуттів, до якого потрібно бути готовими.

Чжао не просто так виводить почуття у «Вічних» на перший план, її супергерої протягом усього фільму знову і знову доводять, що їхня найбільша суперсила – це емпатія, здатність співпереживати людям. Адже фізична сила, суперудар, супершвидкість, лазери з очей не зроблять нікого справжнім супергероєм, якщо не йдуть у комплекті з добрим серцем, здатним піклуватися та любити, причому не лише своїх близьких, а й усе людство. Як би часом складно, важко чи боляче це не було.

Для мене також справжнім відкриттям стало те, як актори та Чжао підійшли до створення стосунків між Вічними. Звичайно, за 7 тисяч років навіть найдружніша родина переживе чимало конфліктів і розлучень, але стільки голих емоцій ще не було показано в жодному з фільмів Marvel до цього (так, включаючи блокбастери «Месники: Війна нескінченності» та «Месники: Завершення» з їх великою кількістю трагічних смертей). Адже зазвичай супергерої Marvel віджартовуються від усіх проблем, як це любить, вибачте, любив робити Тоні Старк, але у Вічних все по-іншому. Вони нагадують дисфункціональну сім'ю, кожному члену якої давно потрібно було сходити до психолога, але натомість вони замикали і приховували свої почуття одне від одного протягом багатьох століть. Тому головним конфліктом кінокоміксу Чжао є навіть не протистояння Вічних з Девіантами (хоча битв із ними тут предостатньо), а конфлікт усередині цієї космічної родини. Але при цьому відчувається, як вони люблять одне одного, незважаючи ні на що.

Не розумію, чому у «Вічних» зістрічаються такі низькі оцінки, оскільки Чжао зняла шедевральну наукову фантастику рівня «Інтерстеллара» та «Дюни» (так, я це сказала). Здається, якби не супергеройський аспект, то Вічних прийняли б набагато тепліше, адже мейнстрім – а Marvel та Disney якраз є сьогодні епіцентром світового мейнстриму та поп-культури – останнім часом стало дуже модно сварити (привіт Мартіну Скорсезе). Адже «куди там Marvel до найвищого кіно для обраних». Але тут Чжао, яка раніше знімала авторське кіно для скромнішої аудиторії, якраз майстерно привносить трохи арт-хаусу та глибини у всесвіт MCU, що й робить її кінокомікс таким унікальним.

Ще хтось скаржився, що блокбастер «Вічні» затягнутий (це другий найтриваліший фільм MCU після екшену «Месники: Завершення»), але у мене їхня історія пролетіла на екрані на одному диханні, навіть швидше, ніж у випадку з «Дюною». Тут постійно щось відбувається – то нам показують різноманітні флешбеки з Вічними у різних точках історії людства, то вони борються з Девіантами, то намагаються розшукати одне одного та врятувати планету вже в нашому часі, а під час сцен, де немає битв, ці космічні супергерої неодноразово зігрівають своєю дружбою (або розбивають серце своїми одкровеннями та сварками). Для всіх цих десяти супергероїв фільм «Вічні» – це дебют на великому екрані, але дуже швидко під час перегляду виникає відчуття, що знаєш цих Вічних вже давно, ніби вони справді були тут з початку часів. У будь-якому випадку дуже рекомендую познайомитися з ними ближче – це точно буде знайомство століття.

Екшен «Вічні» справедливо можна назвати найбільш зрілим фільмом MCU, і не лише через сцену сексу двох супергероїв чи через камінг-аут супергероя-гея. Просто в ньому переплітається стільки нюансів та тонкощів складної і часом такої суперечливої ​​людської натури, яких ще не було у минулих блокбастерах Marvel. Чжао зняла безсумнівний шедевр, а нам залишається лише подивитися його, пропустити через себе та відчути. Щоб не забувати про те, що не можна стояти осторонь і дивитися, як палає світ і страждають люди. І про те, що не можна бути байдужими у наш непростий час, не можна вдавати, що наш світ нас не стосується. Саме цьому вчать нас її «Вічні».

6936