Рецензія на серіал «Ферма Кларксона»
Найбільш епічна пригода Джеремі Кларксона

24 жовтня 2021,  16:23 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Цього року закордонні телебачення та стримінгові сервіси радують найнеймовірнішими серіалами, частина з яких, як серіали від Marvel, вже увійшли в історію, але, як не дивно, не дивлячись на їхній високий рейтинг, їм не вдалося отримати від глядачів найвищу оцінку – 9,1 бала на сайті IMDb. Зате це вдалося – барабанний дріб – новому документальному серіалу від Amazon «Ферма Кларксона», де ведучий «Топ Гіра» і «Гранд Туру» Джеремі Кларксон вирішив освоїти нову професію – стати фермером. Здавалося б, невже пригоди 60-річного телеведучого на британській фермі можуть обігнати фантастичні пригоди Локі, Ванди та Віжна і Сокола з Зимовим солдатом з найуспішнішої франшизи нашого часу? Відповідь проста: так, можуть. І на це є декілька хороших причин.

Незважаючи на те, що за останнє десятиліття рівень спецефектів в Голлівуді досяг таких висот, що американські серіали своїм розмахом відповідають провідним голлівудським блокбастерам, що вкотре доводять нові серіали від Marvel та безліч інших науково-фантастичних серіалів із заплутаними сюжетами, нас, глядачів, все одно часом тягне до чогось простішого, до історій, які близькі кожному з нас і де на кону не стоїть доля всієї планети або цілого всесвіту. І саме такою чудовою у своїй простоті історією і виявляється документальний серіал «Ферма Кларксона». Але не лякайтеся тут слова «документальний», оскільки навіть найбільш звичайний день на фермі в компанії нестримного ведучого «Гранд Туру» не буває нудним. Адже Кларксон, який об'їздив практично весь світ, буквально з усього може зробити шоу. І з посіву зернових, і з розмноження овець, і з облаштування бджолиної пасіки, і з відкриття свого невеликого фермерського магазинчика. Причому робить він це все так невимушено і одночасно хаотично, що його фермерські пригоди затягують з перших хвилин не гірше, аніж його пригоди з Річардом Гаммондом і Джеймсом Меєм на крутих тачках.

Відправившись жити на мальовничу ферму, Джезза взяв з собою не тільки свою дівчину Лізу Гоган і трактор марки Lamborghini (який «занадто великий» для будь-якої ферми, про що йому часто будуть нагадувати усі навколо), а й свій нестримний характер великого авантюриста, який далеко не завжди прислухається до порад професійних фермерів, через що частенько потрапляє в різні ситуації. Але варто віддати йому належне – не дивлячись на те, що у Джеремі не все виходить з першого разу (або з другого), він все одно не здається, навіть коли доводиться працювати в жахливу погоду або приймати пологи у овець. Причому відчувається, що він не прикидається заради зйомок серіалу, а щиро захоплений фермерством і хоче все зробити якнайкраще. І ось ця його щирість разом з великими амбіціями перетворити свою ферму на успішне підприємство вмить підкорює і підкуповує при перегляді «Ферми Кларксона».

Звичайно, головною зіркою «Ферми Кларксона» беззастережно виступає сам Кларксон, але вас напевно підкорить і простий хлопець Калеб Купер, якому лише 21 рік, але він виріс на фермі і, схоже, ще з пелюшок навчався орати поля на тракторі, так що в свої роки вже є справжнім фермером-професіоналом. І хоча номінально він – помічник Кларксона, але фактично – його вчитель, який через інфантильність і самовпевненість свого 60-річного учня частенько на нього кричить. Але робить це по-доброму, і їхні теплі дружні стосунки з Джеремі – вишенька на торті «Ферми Кларксона». Плюс у Калеба така харизма, що не здивуюся, якщо в майбутньому він і сам отримає своє шоу на платформі Amazon. Наприклад, «Пригоди Калеба в Лондоні», оскільки для цього хлопця-фермера велике місто є практично іншою планетою.

Серіал «Ферма Кларксона» наочно підтверджує, що не буває нудних професій, бувають недооцінені професії, і професія фермера якраз до таких належить. Про фермерів рідко знімають кіно або серіали, вони не стають на екрані супергероями, які рятують світ, але вони в поті чола трудяться день у день без вихідних, щоб прогодувати все населення нашої планети, а це робить їх справжнісінькими супергероями. І за це усім фермерам величезне спасибі. Творці «Ферми Кларксона» нарешті показали всьому світу, яка це складна і важка праця, причому часом вона не дуже й окупається, адже в поля потрібно вкласти майже стільки ж, скільки при відкритті пафосного ресторану. І якщо рік буде з поганенькою погодою і врожай виявиться меншим за очікуване, то величезний прибуток з ферми не світить. Тут хоча б в нуль вийти і відбити вкладене. Але, незважаючи на все це, як Джеремі потім відповів в інтерв'ю, він би не проміняв цей рік на фермі ні на що інше. Особливо в пандемію, коли всі великі міста пішли на локдауни. І як би важко не доводилося йому з його невеликою командою працювати на полях, кожна серія показує, що на фермі завжди є чому порадіти і від чого всередині з'являється тепле відчуття вдячності. Це і прекрасні світанки і заходи сонця, і свіже повітря, і чудові англійські терени, як з листівки, і милі тварини з їхніми витівками, і постійні завдання, вирішення яких приносить душевне задоволення. Цей калейдоскоп приємних відчуттів передається при перегляді глядачеві, завдяки чому після кожної серії відчуваєш себе так, ніби це була година розслаблюючої та заряджаючої позитивною енергією медитації.

Але не думайте, що «Ферма Кларксона» орієнтована виключно на знаючих фермерів, оскільки через півтора року пандемії цей серіал точно зайде городянам, які пережили вже декілька локдаунів та відчайдушно сумують за відкритими просторами, куди можна було б втекти хоча б на місяць. Адже любов до землі у нас у всіх в крові, де б ми не жили, не дарма ж навіть в квартирах ми влаштовуємо міні-сад або міні-город і намагаємося щось виростити навіть на найбільш скромному метражі. Так що цілком ймовірно, що після перегляду декількох серій «Ферми Кларксона» у вас з'явиться бажання кинути все і відправитися на ферму, і до кінця 1-го сезону це бажання буде все сильніше й сильніше. І це прекрасно. Як прекрасна і вся «Ферма Кларксона». І поки Кларксон та його команда з Amazon готуються до зйомок 2-го сезону, хочеться побажати Джеремі міцного здоров'я і сил, а Калебу – терпіння.

А якщо ви раптом опинитеся недалеко від місцевості Котсволдс, що знаходиться в центральній Англії, заїжджайте в гості в фермерський магазинчик Кларксона. Тільки краще не пийте його «джерельну» воду (після перегляду ви зрозумієте чому).

1845